Η Meta σχεδιάζει να χρεώνει τους χρήστες του Facebook και του Instagram στην Ευρώπη, για να μπορούν να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές χωρίς διαφημίσεις, αναφέρουν ΜΜΕ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Σύμφωνα με τους Javier Espinoza και Hannah Murphy των New York Times, αλλά και το πρακτορείο Reuters, η χρέωση αποτελεί απάντηση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, τόσο η ΕΕ, όσο και ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ζητούν από την Meta να μην χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για στοχευμένες διαφημίσεις, γιατί με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία βγάζει χρήματα, τα οποία κερδίζει από κόσμο που δεν εργάζεται για λογαριασμό της.
Έτσι, ο τεχνολογικός κολοσσός έχει στα σκαριά δύο σχέδια, τα οποία πιθανώς υλοποιήσει τους επόμενους μήνες, γιατί πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να έχει συμμορφωθεί με πολλές ευρωπαϊκές συστάσεις.
Χρήστες δύο ταχυτήτων
Η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ σχεδιάζει να δώσει στους χρήστες δύο δυνατότητες, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Η πρώτη είναι οι εφαρμογές να χρησιμοποιούνται δωρεάν, αρκεί ο πολίτης να συμφωνεί να δώσει τα προσωπικά του δεδομένα, ώστε να βλέπει στοχευμένες διαφημίσεις, οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερες σε σχέση με τώρα.
Η δεύτερη είναι να χρεώνει κάθε λογαριασμό ξεχωριστά, τόσο για κινητά, όσο και για υπολογιστές ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές για λιγότερες ή καθόλου διαφημίσεις. Οι τιμές που ακούγονται λοιπόν, είναι 14 δολάρια τον μήνα για Instagram στο κινητό και 17 δολάρια τον μήνα για Instagram και Facebook στον υπολογιστή.
Ωστόσο, εγείρονται φόβοι για χρήστες δύο ταχυτήτων, όπου εκ πρώτης όψεως δεν είναι επικίνδυνο, όμως μπορεί να αποδειχθεί σε βάθος χρόνου. Συγκεκριμένα, όσοι δεν έχουν χρήματα, θα πρέπει να δώσουν πρόσβαση σε προσωπικά τους δεδομένα, ενώ θα μπορούν πιο εύκολα να πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης. Αντιθέτως, όσοι έχουν χρήματα, θα μπορούν να κρατούν αυτές τις πληροφορίες για τον εαυτό τους και κινδυνεύουν λιγότερο από ηλεκτρονική επίθεση αγνώστου.
Χαρακτηριστικά, ο Αυστριακός ακτιβιστής προστασίας της ιδιωτικής ζωής, Μαξ Σρεμς, δήλωσε πως «τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν μπορούν να πωλούνται. Θα πληρώσουμε για το δικαίωμα ψήφου ή το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου στη συνέχεια; Αυτό θα σήμαινε ότι μόνο οι πλούσιοι μπορούν να απολαμβάνουν αυτά τα δικαιώματα, σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα».