Η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ αναζητά εθελοντές για να τοποθετήσει στον εγκέφαλο τους το τσιπ που παρασκευάζει και έχει στόχο να διορθώσει λειτουργίες του σώματος, τη στιγμή που καταγγελία αναφέρει ότι πήρε λάθος τροπή το πείραμα στα πειραματόζωα.
Η μη κερδοσκοπική εταιρεία Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM) έχει υποβάλει αναφορά στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τονίζει ότι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έχει παραπλανήσει την κοινή γνώμη και αποκρύψει στοιχεία.
Ο αρθρογράφος του Business Insider, Lloyd Lee, παραθέτει τα στοιχεία που διαθέτει η PCRM και σύμφωνα με αυτά φέρεται τα πειράματα να απέτυχαν, με τραγικές συνέπειες για τα πειραματόζωα.
Κατάθλιψη, παράλυση και προσπάθεια αφαίρεσης του τσιπ
Το 2016 ο Μασκ ιδρύει την εταιρεία Neuralink και μετά από λίγο καιρό ξεκινούν οι δοκιμές σε πιθήκους και συγκεκριμένα σε ζώα του είδους μακάκος ρέζους. Η διαδικασία είναι απλή, με βάση την εταιρεία, γιατί γίνεται διάνοιξη δύο οπών «στο μέγεθος δεκάρας» στο πλάι του κεφαλιού και στη συνέχεια εμφυτεύεται το τσιπ. Σύμφωνα με τον Μασκ, τα πειράματα γίνονται από «εξειδικευμένο προσωπικό σε «ζώα που βρίσκονται κοντά στον θάνατο, οπότε «δεν υφίστανται κανένα είδους κακοποίησης».
Ωστόσο, η PCRM αναφέρει ότι πρόκειται για ψευδής πληροφόρηση, επειδή οι πίθηκοι πεθαίνουν με μέσο όρο ζωής τα 7,5 έτη, τη στιγμή που ζουν στην αιχμαλωσία για 24 με 25 χρόνια. Ταυτόχρονα, σημειώνουν πως τα ζώα είχαν ήδη υποβληθεί νωρίτερα σε άλλα πειράματα και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό. «Τα αρχεία υγείας των πιθήκων δείχνουν ότι, ενώ αρκετά ζώα είχαν υποστεί σωματικό τραύμα και είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε πειράματα στο UC Davis, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ήταν κοντά στο θάνατο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Neuralink παρουσιάζονται ορισμένα προβλήματα στις δοκιμές, όμως γρήγορα ξεπερνιούνται και προκύπτουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα τσιπ εγκεφάλου μπορούν να δοκιμαστούν σε ανθρώπους, ενώ «δεν χρειάζεται να θανατωθεί κανένα πειραματόζωο, λόγω των δοκιμών».
Εντούτοις, η Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική αναφέρει ότι είναι ακόμη ένας ψευδής ισχυρισμός, τόσο γιατί όλα τα πειραματόζωα υποβάλλονται σε ευθανασία, όσο και γιατί προκύπτουν «ανησυχητικά προβλήματα». Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι διαθέτει αρχεία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που έγιναν οι δοκιμές και «φανερώνουν» πως τα ζώα εμφανίζουν κατάθλιψη, παράλυση και εγκεφαλική λοίμωξη.
Μάλιστα, ο πίθηκος με το κωδικό όνομα «Ζώο 15» ξεκινάει περιστασιακά να μαζεύει ή ακόμα και να τραβάει το μέρος που τοποθετήθηκε το τσιπ, ενώ σε άλλες μαϊμούδες παρατηρείται το «να πατάνε το κεφάλι τους» ή να έχουν απώλεια ισορροπίας και συντονισμού. Επίσης, μετά από κάποιο χρονικό ορισμένα ζώα αρχίζουν να «φροντίζουν και να περιποιούν» το σημείο που έχουν τσιπ «σαν να είναι φίλος τους».
Πόσο ασφαλές είναι το τσιπ εγκεφάλου Neuralink
Τον Μάρτιο η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απορρίπτει αίτημα για δοκιμές του τσιπ σε ανθρώπους αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ωστόσο μετά από έρευνα ανεξάρτητου οργανισμού που σημειώνει ότι «είναι ασφαλές», αποφασίζει να δώσει το «πράσινο φως», σύμφωνα με το CNN.
Πλέον, τόσο ο Έλον Μασκ, όσο και η Neuralink ζητούν εθελοντές για πειράματα, ενώ και σχετικά άρθρα κάνουν το γύρο του διαδικτύου, όπως το «Πώς να υπογράψεις για να δίνεις εθελοντής στο τσιπ Neuralink» του USA Today.
Όμως, η PCRM ισχυρίζεται ότι ακόμη δεν είναι ασφαλές το τσιπ και πως υπάρχει σκόπιμη παραπληροφόρηση, καθώς η καταγγελία της εξετάζεται από τις αμερικανικές αρχές. Χαρακτηριστικά, σημειώνει ότι ο Μασκ διαθέτει πάνω από 157 εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter, «που σημαίνει ότι η εμβέλεια των μηνυμάτων του είναι τεράστια και επηρεάζει την αντίληψη του Neuralink από το ευρύ κοινό και τους πιθανούς επενδυτές».
Επίσης, η οργάνωση επικοινώνησε με πρώην υπάλληλο της Neuralink, ο οποίος έχει διαθέσει στοιχεία, αλλά ανώνυμα, γιατί φοβάται «μελλοντικά αντίποινα από την εταιρεία». Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η Neuralink, όσο και ο Έλον Μασκ λένε ψέματα, ειδικά για το γεγονός ότι τα ζώα θα πέθαιναν ούτως ή άλλως, παρά τα πειράματα. «Είναι τόσο γελοίος, αν όχι ευθέως κατασκευασμένος αυτός ο ισχυρισμός», αναφέρει χαρακτηριστικά.