Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την 33η Ολυμπιάδα του Παρισιού:

Ποια αθλήματα κάνουν ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024;

Τέσσερα νέα αθλήματα θα εμφανιστούν για πρώτη φορά σε επίπεδο πλήρους συναγωνισμού: Η αθλητική αναρρίχηση, το skateboarding, το σέρφινγκ και το breakdancing.

H αγωνιστική αναρρίχηση θα κάνει τη δεύτερη εμφάνισή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έπειτα από το ντεμπούτο της στο Τόκιο, τρία χρόνια πριν. Ο αριθμός των αγωνισμάτων θα διπλασιαστεί από 2 (που ήταν στο Τόκιο) σε 4, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων στο άθλημα θα αυξηθεί από 40 σε 68.

Στο skateboarding ο αθλητής προσπαθεί να ξεπεράσει εμπόδια ή να εκτελέσει κόλπα με τη χρήση σκέιτμπορντ. Τα στυλ οδήγησης «δρόμου» (street) και «πάρκου» (park) συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά ως αθλήματα στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Ένα παλαιότερο, λιγότερο δημοφιλές πλέον στυλ είναι το freestyle skateboarding.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, το breakdance, ένα άθλημα που προέρχεται από την κουλτούρα της Hip-Hop, θα κάνει την επίσημη είσοδό του στο ολυμπιακό πρόγραμμα του Παρισιού. Μια πραγματική καλλιτεχνική και αθλητική έκφραση της Hip-Hop, θα προσδώσει μια αστική και καλλιτεχνική διάσταση στους παραδοσιακούς αγώνες.

Σε σχέση με τους Αγώνες του Τόκιο, έχουν τεθεί εκτός προγράμματος, το καράτε και το μπέιζμπολ.

Συμμετέχουν στους Αγώνες η Ρωσία και η Λευκορωσία;

Οχι. Οι δύο χώρες έχουν αποβληθεί από τους Αγώνες του 2024, όμως οι αθλητές τους έχουν δικαίωμα συμμετοχής υπό τη σημαία της ΔΟΕ και χωρίς να ακούσουν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους αν κατακτήσουν χρυσό μετάλλιο. Και φυσικά για να αγωνιστούν πρέπει να έχουν «πιάσει» τα σχετικά όρια.

Μόλις 16 αθλητές από τη Ρωσία έχουν δεχτεί να αγωνιστούν υπό αυτό το καθεστώς.

Το Παρίσι έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες στο παρελθόν;

Nαι, δύο φορές: το 1900 και το 1924.

Πού θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2028;

Οι επόμενοι αγώνες θα διεξαχθούν στο Λος Άντζελες, για δεύτερη φορά μετά το 1984 και τους Αγώνες που είχαν σημαδευτεί από το μποϊκοτάζ των χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ, ως απάντηση στο μποϊκοτάζ των ΗΠΑ και άλλων 65 χωρών, στους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980, εξαιτίας της Σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν, ένα χρόνο πριν.