Όλος ο πλανήτης μετράει αντίστροφα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Οι Γάλλοι αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν και να διοργανώσουν για πρώτη φορά στην ιστορία την τελετή έναρξης σε υπαίθριο χώρο και όχι εντός ενός σταδίου.

Η τελετή έναρξης είναι την Παρασκευή 26/7 στις 20:30 και μέχρι να φτάσει η πολυπόθητη ώρα, ας θυμηθούμε τις τελετές που έκλεψαν την παράσταση με τα εντυπωσιακά σκηνικά και τις πρωτότυπες ιδέες που έμειναν στην ιστορία των Αγώνων.

Ελλάδα, Αθήνα 2004

Έναν αιώνα μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα που τους γέννησε με πρωτοβουλία του Πιέρ ντε Κουμπερτέν το 1896, η Αθήνα ήταν και πάλι το κέντρο της γης το 2004. Η εναρκτήρια τελετή δεν έμοιαζε με καμία άλλη μέχρι τότε. Το ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα έγινε με τέτοιο τρόπο που έμεινε στο μυαλό όσων την παρακολούθησαν ανεξίτηλα χαραγμένη και ως η καλύτερη τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι σήμερα. Τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις, αλλά η ελπίδα της χώρας για το μέλλον άφησαν όλο τον πλανήτη εντυπωσιασμένο.

Σοβιετική Ένωση, Μόσχα 1980

Ξεχωριστή ήταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα το 1980. Εξήντα χώρες μποϊκόταραν τους Αγώνες, δίνοντας σε αυτούς πολιτική χροιά. Παρά τα σύννεφα του πολέμου που επισκίασαν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, η τελετή έναρξης έκρυβε κάποια εντυπωσιακά στιγμιότυπα, όπως οι επιδόσεις των γυμναστών που δημιούργησαν με τα κορμιά τους και τις εντυπωσιακές τους επιδόσεις ανθρώπινους πύργους.

ΗΠΑ, Λος Άντζελες 1984

Οι Αμερικανοί ήταν οι πρώτοι που άλλαξαν τον τρόπο διεξαγωγής των τελετών έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Περνώντας μέσα από τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους, η φλόγα έφτασε στην επιβλητική δάδα του σταδίου, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε η χωρογραφία που σχεδιάστηκε στις κερκίδες. Οι θεατές της τελετής σηκώνοντας διαφόρων ειδών χαρτόνια, σχεδίασαν τις σημαίες των χωρών που συμμετείχαν στους Αγώνες. Παράλληλα υπήρχαν κι άλλα δρώμενα τα οποία έκαναν τους θεατές αλλά και τους συμμετέχοντες να απολαύσουν ακόμη περισσότερο το σημαντικό αυτό γεγονός.

Νότια Κορέα, Σεούλ 1988

Το 1988 η Σεούλ θέλησε να ξεπεράσει τους Αμερικανούς, ανεβάζοντας κι άλλο τον πήχη εντυπωσιασμού, με τις χώρες που αναλάμβαναν να διοργανώσουν τους Αγώνες να θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω από την προηγούμενη τελετή έναρξης. Οι Κορεάτες θέλοντας δείξουν πως είναι μια ανεπτυγμένη χώρα, με τεράστια πολιτισμική παράδοση έβαλαν τα δυνατά τους για να εντυπωσιάσουν όλο τον πλανήτη στην τελετή έναρξης. Η αναφορά στην ιστορία της χώρας, αλλά φουτουριστικές πινελιές συνδυάστηκαν καλαίσθητα και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Αυστραλία, Σίδνεϊ 2000

Εντυπωσιακό ήταν και το αποτέλεσμα στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Αυστραλία είναι μια χώρα με μακρά πολιτισμική κληρονομιά και πολλές διαφορετικούς αυτόχθονες πολιτισμούς. Το μιλένιουμ άφησε το αποτύπωμά του σε αυτή την τελετή, καθώς ο τρόπος με τον οποίο η Ολυμπιακή φλόγα στο στάδιο ήταν αν μη τι άλλο εντυπωσιακή.

Κίνα, Πεκίνο 2008

Έχοντας πάρει τη σκυτάλη από την Αθήνα, το Πεκίνο δεν θα μπορούσε να παρά να σταθεί το ύψος της περίστασης, δημιουργώντας μια τελετή έναρξης που έχει μείνει αξέχαστη στον πλανήτη. Οι Κινέζοι δημιούργησαν μια απίστευτη ατμόσφαιρα στο στάδιο, με τους 2008 τυμπανιστές να αφήνουν τους θεατές με το στόμα ανοιχτό. Ο τρόπος με τον οποίο εκτελούσαν τη χορογραφία, αλλά και συγκλονιστικός συγχρονισμός τους έκαναν τον κόσμο να κοιτάζει με δέος.

Μεγάλη Βρετανία, Λονδίνο 2012

Το 2012 ήταν σειρά του Λονδίνου να εντυπωσιάσει τον πλανήτη. Σε μια ιδιαίτερη τελετή έναρξης οι Άγγλοι επιστράτευσαν όλα τους τα δυνατά χαρτιά για να δώσουν το δικό τους στίγμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για το λόγο επιστρατεύτηκε ο Μίστερ Μπιν, ο Τζέιμς Μποντ, αλλά και η βασίλισσα Ελισάβετ. Ακόμη πιο εντυπωσιακός ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο μυστικός πράκτορας 007 εισήλθε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου μαζί με τη Βασίλισσα – με τη βοήθεια της τεχνολογίας φυσικά – αφού χρησιμοποίησαν αλεξίπτωτο για να προσγειωθούν από το ελικόπτερο που πετούσε πάνω από το γήπεδο.