Η θέληση, λένε, είναι δύναμη και είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να το επιβεβαιώσουν, με την ιστορία του Ρέιμοντ Κλάρενς Ούρι, πιο γνωστού ως Ρέι Ούρι, να αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό αφού από ανάπηρος έγινε ένας πραγματικός θρύλος του στίβου και των Ολυμπιακών Αγώνων κατακτώντας 8 χρυσά μετάλλια.
Γεννήθηκε στο Λαφαγιέτ της Ιντιάνα το 1873 και σε ηλικία 5 ετών διαγνώστηκε με πολυομυελίτιδα. Πρόβλημα. Αν αναλογιστούμε και για ποια εποχή μιλάμε, για τα δεδομένα της ιατρικής που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο και δεν άργησε να φανεί. Ο Ρέι κυκλοφορούσε με καροτσάκι αφού τα πόδια του είχαν μείνει παράλυτα και όλοι οι γιατροί έλεγαν με βεβαιότητα στην οικογένειά του ότι αυτό, δυστυχώς, δεν θα άλλαζε ποτέ. Μόνο ένας πίστευε ότι η κατάσταση ήταν αναστρέψιμη και αυτή η ελπίδα, όπως αποδείχθηκε, ήταν ακριβώς ό,τι χρειαζόταν ο μικρός ώστε να δείξει τη δύναμή του.
Το γεγονός ότι το 1890 ήταν στο πανεπιστήμιο Purdue και μάλιστα υπήρξε και μέλος της ομάδας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου δείχνει ότι οι γιατροί είχαν κάνει λάθος. Οι συνεχόμενες ασκήσεις που έκανε είχαν φέρει αποτέλεσμα και ο Ρέι όχι απλά σηκώθηκε από το καροτσάκι αλλά ήταν και… ταύρος στη δύναμη. Τόσο δυνατός ώστε να είναι αθλητής στο άλμα εις ύψος, στο μήκος και στο τριπλούν, άνευ φόρας. Αγωνίσματα που υπήρχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι και το 1912.
Ο Ούρι αποφασίζει να ασχοληθεί με αυτά τα αγωνίσματα και οι επιδόσεις του θα τον κάνουν να ξεχωρίσει από όλους, έχοντας και το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος. Παγκόσμιο ρεκόρ που το έκανε τον Ιούιο του 1900 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, από όπου θα φύγει με τρία χρυσά μετάλλια. Λεπτομέρεια: Οι τελικοί και των τριών αγωνισμάτων έγιναν την ίδια μέρα, στις 16 Ιουλίου 1900, με τον Ρέι Ούρι να είναι ασταμάτητος και να σαρώνει και στα τρία.
Το όνομά του είναι, πλέον, στα χείλη όλων και τέσσερα χρόνια μετά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904, θα είναι εκεί και θα κατακτήσει ξανά το χρυσό μετάλλιο και στα τρία αγωνίσματα. Ο Αμερικανός αθλητής δεν είναι, πλέον, ένας πρώην ανάπηρος που ζει το όνειρό του, αλλά ένας θρύλος του στίβου και των Ολυμπιακών Αγώνων, «τίτλο» που θα επιβεβαιώσει με άλλα δύο χρυσά μετάλλια το 1908, φτάνοντας στα 8 συνολικά. Αήττητος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Ρέι Ούρι μετατρέπεται σε ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση για όλους, με τον ίδιο όμως να αποφεύγει να πει καλά λόγια για τον εαυτό του.
Αυτά, τα χρησιμοποίησε, χρόνια μετά, για τον μοναδικό γιατρό που του έδωσε ελπίδα, τον γιατρό που του «γέννησε» τη θέληση για μάχη, και την πολυομυελίτιδα που τον «βοήθησε» να δείξει τη δύναμή του.