Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ή του αθλητισμού γενικά έχουν συμβεί διάφορα περίεργα, τίποτα όμως δεν πρέπει να είναι πιο τρελό από την ιστορία της Ντόρα Ράτιεν, της Ολυμπιονίκη που ήταν άντρας αλλά πίστευε ότι είναι γυναίκα, μέχρι που ανακαλύφθηκε τι ακριβώς είχε γίνει.

20 Νοεμβρίου 1918, στο Έρισοφ, κοντά στη Βρέμη, ο Χάινριχ Ράτιεν περιμένει με αγωνία να γίνει πατέρας. Η μαία που έχει αναλάβει να βοηθήσει στον τοκετό βγαίνει χαρούμενη και ανακοινώνει στον Ράτιεν ότι είναι πλέον πατέρας ενός γιου. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, η μαία επιστρέφει μπερδεύοντας τα πράγματα, αφού είπε ότι τελικά είναι κορίτσι. Ούτε η ίδια, ούτε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ποια θα ήταν η συνέχεια, σε μια ιστορία που ακούγεται και ήταν εξαρχής τρελή.

Η… μικρή λοιπόν, η Ντόρα Ράτιεν, μεγαλώνοντας θα δείξει την αγάπη της για τον στίβο και συγκεκριμένα το άλμα εις ύψος. Στα 17 της χρόνια πήρε την 4η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 ήταν αυτονόητη. Αυτά που δεν ήταν αυτονόητα για ένα κορίτσι 18 ετών ήταν να έχει ανδροπρεπή χαρακτηριστικά, τα οποία είχαν προκαλέσει… ψιθύρους ανάμεσα στις άλλες αθλήτριες. Οι οποίες, επίσης, άρχισαν να θεωρούν περίεργο το γεγονός ότι η Ντόρα δεν άλλαζε ποτέ μπροστά τους.

Ντόρα Ράτιεν

Όπως και να έχει, η Ντόρα θα γίνει Ολυμπιονίκης παίρνοντας την 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο και δύο χρόνια μετά θα πάρει το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου. Ήταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας της, αλλά ήταν παράλληλα και η αρχή του τέλους… Κατά την επιβίβασή της στο τρένο που θα τη μετέφερε από την Αυστρία στη Γερμανία, η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ολυμπιονίκης και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο άλμα εις ύψος, θα κεντρίσει την προσοχή του μηχανοδηγού.

«Ένας άνδρας με γυναικεία ρούχα προσπαθεί να επιβιβαστεί στο βαγόνι», θα πει προς την ασφάλεια και αμέσως θα υπάρξει κινητοποίηση, με την αστυνομία να συλλαμβάνει τη Ντόρα Ράτιεν και να την οδηγεί στο τμήμα. Εκεί, η Γερμανίδα αθλήτρια θα δείξει όλα τα έγγραφά της, όλα τα στοιχεία της, αλλά για την αστυνομία κάτι δεν πάει καλά. Δεν μπορούν να πειστούν ότι το άτομο που έχουν μπροστά τους είναι γυναίκα και όχι άνδρας. Έτσι, απειλώντας με σωματικό έλεγχο τη Ντόρα, αυτή θα ομολογήσει ότι… δεν είναι «αυτή» αλλά «αυτός».

Η Ντόρα θα αρχίσει να περιγράφει την ιστορία της ζωής της, το πώς ντυνόταν με φορέματα ως μικρό κοριτσάκι, πώς έπαιζε με κούκλες, πώς συμπεριφερόταν γενικά ως κορίτσι. Από όταν έκλεισε τα 11 χρόνια της, όμως, κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, κατάλαβε ότι είναι αγόρι τελικά αλλά παρ’ όλα αυτά συνέχισε να ντύνεται, να συμπεριφέρεται και να συστήνεται σαν γυναίκα. Γιατί, όμως, υπήρξε αυτό το μπέρδεμα από την αρχή, από τη στιγμή που η μαία που βοήθησε στον τοκετό είπε αρχικά ότι είναι αγόρι και μετά κορίτσι;

Ντόρα Ράτιεν

Η απάντηση ήρθε όταν η αστυνομία έστειλε τη Ντόρα Ράτιεν σε έναν φυσιολόγο για εξέταση. Εκεί, λοιπόν, ο γιατρός διαπίστωσε κάτι που δεν είχε ξαναδεί: Μια λωρίδα δέρματος ανάμεσα στα γεννητικά όργανα κάλυπτε ένα μέρος του πέους. Αυτός ήταν ο λόγος που η μαία μπερδεύτηκε, αυτός ήταν ο λόγος που οι γονείς πίστεψαν ότι έχουν κόρη, αυτός ήταν ο λόγος που το ίδιο το αγόρι νόμιζε ότι είναι κορίτσι, μέχρι που στα 11 της χρόνια άρχισε να καταλαβαίνει ότι δεν ήταν ακριβώς έτσι.

Όπως και να έχει, η ιστορία έγινε γνωστή, οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτά που διάβαζαν και η Ντόρα Ράτιεν τιμωρήθηκε με δια βίου αποκλεισμό από τις επαγγελματικές αθλητικές διοργανώσεις, χάνοντας παράλληλα το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου και το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε κάνει. Για τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, όμως, όλα αυτά δεν είχαν καμία σημασία, αφού μπορούσε, πλέον, να ζήσει ελεύθερα ως… Χάιντς Ράτιεν, αποφασίζοντας να αποσυρθεί οριστικά από τη δημοσιότητα και να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του, η οποία έλαβε τέλος στις 22 Απριλίου 2008, ως αυτό που πάντα ήταν. Άνδρας.