Ο αρσιβαρίστας Ramiro Mora κάποτε εργαζόταν σε τσίρκο και τώρα θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ως μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ, με την ιστορία του να ξεχωρίζει.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα britishweightlifting.org εξιστόρησε την ιστορία του που αρχίζει από την Κούβα και πως κατάφερε να διακριθεί στον αθλητισμό, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσωπική του ζωή.

Όλα ξεκίνησαν στη γενέτειρά του την Κούβα, όταν μέσω ενός φίλου ήρθε σε επαφή με το γυμναστήριο σε ηλικία 14 ετών. Αμέσως ξεκίνησε να προπονείται και σε τέσσερις μήνες τον ξεχώρισε ένας προπονητής, όπου τον πήγε μαζί με άλλους σε ένα τοπικό διαγωνισμό.

Εκεί, ο Mora έλαβε υποτροφία για αθλητικό σχολείο και άφησε την οικογένεια του, όπου έβλεπε μια φορά τον μήνα. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του έλαβε μέρος σε πολλούς αθλητικούς διαγωνισμούς καταλαμβάνοντας την 1η και 2η θέση, ενώ έβαλε όνειρο να εκπροσωπήσει την εθνική ομάδα της Κούβας.

Σε ηλικία 17 ετών επιλέχθηκε για την εθνική, αλλά σιγά-σιγά ήρθε αντιμέτωπος με περιορισμούς που δοκίμασαν τις αντοχές του. «Εκείνη την εποχή, δεν ήθελα να συνεχίσω να προπονούμαι για την άρση βαρών, διότι ο τρόπος με τον οποίο ήταν δομημένη η ομάδα ήταν πολύ αντίθετος με τις πολιτικές μου απόψεις, και αυτό ήταν εμφανές από τον προπονητή μου και τον επικεφαλής της άρσης βαρών, γεγονός που μου προκάλεσε πολύ άγχος και με έκανε να θέλω να απομακρυνθώ από το άθλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Η φυγή στη Βρετανία

Το 2019 μετανάστευσε στη Βρετανία και εργάστηκε σε τσίρκο του Μπλάκπουλ για 3 χρόνια, ώστε να βγάλει βίζα εργασίας. Παράλληλα, ο Ramiro Mora ξεκίνησε να προπονείται σε ένα τοπικό γυμναστήριο και το 2022 μετακόμισε στο Λονδίνο, ενώ κατέθεσε αίτημα για άσυλο.

Στη βρετανική πρωτεύουσα βρήκε έναν σύλλογο άρσης βαρών LOWA και ο προπονητής Mike Causner ανέλαβε να καλύψει τη συνδρομή του, καθώς ενθουσιάστηκε με τις αποδόσεις του.

«Μου έδωσε την ευκαιρία να προπονηθώ στο γυμναστήριο, υποστηρίζοντας τη συνδρομή μου, αφού του έδειξα μερικά βίντεο από όταν προπονούμουν στην Κούβα. Στη συνέχεια με ρώτησε αν θα μπορούσαμε να προπονούμαστε μαζί και αν θα εκπροσωπούσα τον σύλλογο σε αγώνες», είπε ο αθλητής.

Τις χρονιές 2022 και 2023 ξεχώρισε σε βρετανικούς αγώνες και πέτυχε ρεκόρ, όπως όταν κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία των 89 κιλών, αλλά και 96 κιλών.

Τελικά, την 1η Δεκεμβρίου 2023 απέκτησε καθεστώς πρόσφυγα και στη συνέχεια ενημέρωσε τη Βρετανική Άρση Βαρών, με τη ΔΟΕ να τον επιλέγει για την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων που θα αγωνιστεί στο Παρίσι.