Το cheesecake στις μέρες μας θεωρείται ένοχη απόλαυση, αλλά στην αρχαία Ελλάδα το σέρβιραν στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, πιστεύοντας ότι είχε θετικές και όχι παχυντικές επιπτώσεις.

Ο ιστότοπος Greek Reporter έγραψε ότι το συγκεκριμένο γλυκό χρονολογείται από το 2.000 π.Χ., καθώς αρχαιολόγοι εντόπισαν στη Σάμο καλούπια τυριού, που προορίζονταν για αυτό το πιάτο.

Υπάρχουν, λοιπόν, ενδείξεις ότι οι αρχαίοι Έλληνες σέρβιραν στους αθλητές cheesecake κατά τη διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 776 π.Χ., πιστεύοντας ότι παρέχει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός, για να αποδώσει σωστά.

Αυτή η πρακτική φέρεται να εφαρμοζόταν μέχρι τα μισά του 5ου αιώνα π.Χ. και έκτοτε να σταμάτησε, γιατί οι αθλητές στους Ολυμπιακούς έγιναν περισσότερο επαγγελματίες και ξεκίνησαν αυστηρές δίαιτες. Ενδεικτικά, απέφευγαν να πίνουν παγωμένο νερό και κατανάλωναν κρασί συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα.

Επίσης, ορισμένοι που αγωνίζονταν σε πάλη, παγκράτιο ή πυγμαχία έτρωγαν αποκλειστικά κρέας, θεωρώντας ότι η απόδοση θα εξαρτιόταν από το είδος τροφής που θα κατανάλωναν.