Ο Μάικ Φελπς πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, στο Πεκίνο, με στόχο να σπάσει ένα μεγάλο ρεκόρ που είχε ο Μαρκ Σπριτς από το 1972 στο Μόναχο και τα κατάφερε, όχι χωρίς αμφισβήτηση όμως, αφού το φινάλε-θρίλερ στον τελικό των 100μ. πεταλούδας έφερε μέχρι και θεωρίες συνωμοσίας.
Έχοντας πάρει έξι χρυσά μετάλλια το 2004 στην Αθήνα, ο Φελπς πήγε στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες με στόχο τα οκτώ ώστε να ξεπεράσει τη θρυλική επίδοση του Σπριτς που είχε πάρει επτά το 1972. Ο, τότε, 23χρονος Αμερικανός άρχισε εντυπωσιακά και συνέχιζε έτσι έχοντας εξασφαλίσει έξι, οπότε το αν θα κατάφερνε ή όχι το ρεκόρ θα κρινόταν στα δύο τελευταία αγωνιστικά, τα 100μ. πεταλούδας και τη σκυταλοδρομία μικτής ομαδικής.
Στις 16 Αυγούστου 2008, λοιπόν, ο Φελπς ήταν έτοιμος για την εκκίνηση στα 100μ. πεταλούδας, έχοντας το νου του στον Σέρβο Μίλοραντ Τσάβιτς, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε δηλώσει ότι θέλει να μείνει στην ιστορία ως αυτός που δεν θα επιτρέψει στον Αμερικανό να πάρει οκτώ χρυσά μετάλλια. Και έδειχνε όντως έτοιμος να το καταφέρει, αφού έκανε καλύτερη εκκίνηση και γύρισε πρώτος στο 50άρι, με τον Φελπς να είνι 0,62” πίσω.
Η μάχη ήταν μεγάλη και οι δύο κολυμβητές πήγαιναν μαζί, δίπλα-δίπλα, για να πέσουν τελικά μαζί στον τερματισμό. Ο Φελπς, όμως, δεν τα είχε υπολογίσει καλά και χρειάστηκε να κάνει μισή «χεριά» επιπλέον για να τερματίσει, με τον ίδιο να δηλώνει στη συνέχεια ότι εκείνη τη στιγμή πίστευε ότι είχε χάσει. Δεν ήταν όμως έτσι… Αμέσως μετά τον τερματισμό ο Φελπς ανακοινώνεται ως νικητής με χρόνο 50.58 και ο Τσάβις ως 2ος με χρόνο 50.59. Οι Σέρβοι, όμως, δεν το δέχονται.
Έτσι, καταθέτουν ένσταση και υποστηρίζουν ότι ο Τσάβιτς ακούμπησε πρώτος τον αισθητήρα, ίσως όχι με όση δύναμη έπρεπε ώστε να ενεργοποιηθεί αυτός. Με δεδομένη την ιστορική σημασία που είχε αποκτήσει ο τελικός λόγω της προσπάθειας του Φελπς να σπάσει το ρεκόρ στα χρυσά μετάλλια, οι άνθρωποι της FINA θα μπουν στη διαδικασία να μελετήσουν τα καρέ του τερματισμού σε ανάλυση 1 προς 10.000 του δευτερολέπτου θέλοντας να είναι σίγουροι για το τι έγινε.
Οι Σέρβοι θεωρούν ότι είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο για να δικαιωθεί για εμπορικούς λόγους ο Αμερικανός και οι θεωρίες συνωμοσίας θα αυξηθούν όταν η Omega θα αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα υποβρύχιες φωτογραφίες του τερματισμού. Λεπτομέρεια: Η Omega είχε χορηγική συμφωνία με τον Φελπς. Τις επόμενες μέρες, τελικά, η εταιρεία θα δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες, με τους Σέρβους όμως να μην τις αποδέχονται επειδή δεν δόθηκαν αμέσως αλλά λίγες μέρες μετά, θεωρώντας ότι ήταν εύκολο να γίνει… επεξεργασία.
Όπως και να έχει, όμως, η ιστορία είχε γραφτεί: Ο Μάικλ Φελπς πήρε, έστω με αμφισβήτηση, το 7ο χρυσό μετάλλιο και θα ακολουθούσε και το 8ο στη σκυταλοδρομία μικτής ομαδικής, σπάζοντας το ρεκόρ του Μαρκ Σπριτς που κρατούσε από το 1972.