Σε λιγότερο από 42 μέρες θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι και η αθλητική διοργάνωση βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, με τις πολιτικές εξελίξεις να έχουν τον πρώτο λόγο και ενδεχομένως να επηρεάσουν τη διεξαγωγή τους.

Ο Guardian σε εκτενές αφιέρωμα σημείωσε ότι η σκιά της πολιτικής απλώθηκε πάνω από τη διοργάνωση από όταν η γαλλική πρωτεύουσα ανέλαβε τη φιλοξενία των Αγώνων. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε δημόσια το παράπονό του για τη μικρή συγκομιδή μεταλλίων στο Τόκιο και απαίτησε η χώρα του να βρεθεί φέτος στην πρώτη πεντάδα με τους νικητές.

Η «υγιής πίεση» που ισχυρίστηκε ότι άσκησε, ανέδειξε από την πρώτη στιγμή πως η Ολυμπιάδα θα χρησίμευε για την παραγωγή πολιτικής, ειδικά σε μια περίοδο που ο Γάλλος πρόεδρος αναζητούσε να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους ένα επίτευγμα επί προεδρίας του.

Ως επιβεβαίωση του παραπάνω σκεπτικού, φέρεται να αποτελούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές εν μέσω των Ολυμπιακών, καθώς μπορεί να εξυπηρετήσουν τόσο τον Γάλλο πρόεδρο, όσο και τη Μαρίν Λεπέν.

Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι είναι διαιρεμένοι για το αν θα έπρεπε η Γαλλία να αναλάβει τους Ολυμπιακούς. Έτσι, προσφέρεται η ευκαιρία στον Μακρόν να αποδείξει, γιατί η χώρα φιλοξενεί τη διοργάνωση, αλλά και στη Λεπέν να δείξει το άκρως αντίθετο, καθώς συντάσσεται με αυτούς που είναι κατά των Αγώνων.

Οι οιωνοί είναι ανάμεικτοι

Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρει πως οι «οιωνοί είναι ανάμεικτοι» για τους Ολυμπιακούς, γιατί από τη μία έχουν εξαντληθεί τα εισιτήρια, ενώ από την άλλη οι Παριζιάνοι διαμαρτύρονται για το χάος που αντιμετωπίζουν λόγω των έργων που γίνονται για τους Αγώνες.

Επίσης, ο φόβος τρομοκρατικού χτυπήματος πλανάται πάνω από τη Γαλλία, λόγω των πολέμων σε Ουκρανία και ιδιαίτερα στη Γάζα που είναι σε εξέλιξη, τη στιγμή που η χώρα έχει πρόσφατο ιστορικό σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η αντίστροφη μέτρηση για τους Αγώνες έχει ξεκινήσει και οι διοργανωτές αναφέρουν ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο, ή να επηρεάσει τη διεξαγωγή τους. Ορισμένοι αναλυτές όμως, φοβούνται πως η διοργάνωση μπορεί να καταλήξει σε φιάσκο ή να εξυπηρετήσει κυρίως την πολιτική και όχι τον αθλητισμό, δημιουργώντας ένα θλιβερό προηγούμενο.