Στην αρχαία Ελλάδα όποιος έκλεβε στους Ολυμπιακούς Αγώνες κινδύνευε με δημόσιο μαστίγωμα, αλλά σε μια κραυγαλέα περίπτωση απάτης οι διοργανωτές έκαναν τα «στραβά μάτια» και έχρισαν Ολυμπιονίκη το συγκεκριμένο αθλητή.
Το 67 μ.Χ. διεξήχθησαν δύο χρόνια νωρίτερα οι Αγώνες με εντολή του Νέρωνα, αυτοκράτορα της Ρώμης, λαμβάνοντας μέρος παρ’ότι ήταν ξένος και όχι Έλληνας, ενώ πλήρωσε για να προστεθούν αγωνίσματα που ήταν καλός. Έτσι, πέρα από τα κλασσικά αθλήματα, οι αθλητές αγωνίστηκαν σε διαγωνισμούς μουσικής, ποίησης και υποκριτικής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου History Skills ο Ρωμαίος μονάρχης ήθελε η διοργάνωση να συμπέσει με την περιοδεία του στον ελλαδικό χώρο, γιατί ήταν λάτρης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Παράλληλα, δήλωνε καλλιτέχνης και αγαπούσε τις αρματοδρομίες -σε βαθμό που συμμετείχε στις κούρσες του Circus Maximus της Ρώμης-, άθλημα που περιλάμβαναν οι Ολυμπιακοί.
Ένα χρόνο πριν τον θάνατο του λοιπόν, πραγματοποιήθηκε η 211η Ολυμπιάδα, με τον Νέρωνα να εμφανίζεται στην αρχαία Ολυμπία με μια τεράστια πομπή, κάτι ασυνήθιστο και ξένο στην ιστορία των αγώνων. Το History έγραψε ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας κέρδισε σε κάθε άθλημα που αγωνίστηκε, ενώ προηγούμενος είχε χρηματίσει τους αθλητικούς δικαστές με χιλιάδες νομίσματα και χορηγώντας τους διάφορα προνόμια.
Ενδεικτικό περιστατικό της συγκεκριμένης Ολυμπιάδας σημειώθηκε στις αρματοδρομίες. Ο Νέρωνας θεωρητικά ήταν καλός σε αυτό το άθλημα, αλλά κατά τη διάρκεια του αγώνα έπεσε από το άρμα του και έπρεπε να αποκλειστεί. Τότε, οι διοργανωτές σταμάτησαν την κούρσα, έδωσαν σήμα στους μουσικούς να παίξουν μουσική να ανακήρυξαν νικητή τον Νέρωνα.
Ο Νέρωνας επέστρεψε στη Ρώμη με 1.808 διακρίσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και χωρίς διαμαρτυρίες από τον ελλαδικό χώρο, καθώς οι τότε τοπικοί άρχοντες θεωρούσαν πως η προσοχή της αυτοκρατορίας στρέφονταν στα μέρη τους. Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Νέρωνα όμως, οι υπεύθυνοι των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων απέσυραν τα βραβεία του, αναγνώρισαν επίσημα ότι έκλεψε και διέγραψαν το όνομά του από τον κατάλογο των Ολυμπιονικών.