Η πολιτική και ο αθλητισμός καλό θα είναι να μη συγχέονται, η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό συμβαίνει και όχι μόνο τώρα αλλά ανέκαθεν, όπως δείχνουν και όσα έγιναν στον ημιτελικό του πόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 ανάμεσα στην Ουγγαρία και τη Σοβιετική Ένωση.

Οι Αγώνες του ’56 είχαν γίνει στη Μελβούρνη και είχαν αρχίσει στις 22 Νοεμβρίου. Ένα μήνα νωρίτερα, στη Βουδαπέστη η κατάσταση είχε αρχίσει να ξεφεύγει με μια λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος. Οι μέρες, γενικά, ήταν… περίεργες και αρχές Νοεμβρίου ο στρατός της Σοβιετικής Ένωσης μπήκε στην Ουγγαρία, με απολογισμό περισσότερους από 2.000 νεκρούς και περισσότερους από 13.000 τραυματίες. Το κλίμα είναι το χειρότερο δυνατό και η εθνική ομάδα πόλο των Ούγγρων, η οποία έκανε προετοιμασία εκτός χώρας, θα ενημερωθεί αναλυτικά για όσα έγιναν μόνο όταν φτάσει στη Μεμβούρνη.

Τα νέα από την πατρίδα, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, μετατρέπουν σε θέμα τιμής για την Ουγγαρία την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο πόλο και ειδικά από τη στιγμή που ο αντίπαλος στον ημιτελικό είναι η Σοβιετική Ένωση οι παίκτες ετοιμάζονται για… πόλεμο. Και κάτι τέτοιο, σαν σχήμα λόγου, έγινε και στην πισίνα στις 6 Δεκεμβρίου 1956, όταν ήρθε η ώρα της αναμέτρησης. Ένας ημιτελικός που πήγαινε πολύ καλά, καθαρά σε αγωνιστικό επίπεδο, για τους Ούγγρους που ήταν μπροστά με 4-0 λίγα λεπτά πριν τη λήξη.

Από εκεί και πέρα, όμως, το κλίμα μύριζε μπαρούτι… Από το ξεκίνημα της αναμέτρησης οι παίκτες των δύο ομάδων παίζουν πολύ δυνατά, παίζουν σκληρά και αντιαθλητικά βασικά, με τις κλωτσιές κάτω από το νερό και τα ύπουλα χτυπήματα με τα χέρια να δίνουν και να παίρνουν. Χτυπήματα για τα οποία ο αρχηγός της Ουγγαρίας, Ντέζο Γκιαρμάτι, πανηγύριζε με υψωμένες γροθιές προς τις εξέδρες. Μέχρι που ήρθε η αντίδραση και ήταν δυνατή…

Με τον ημιτελικό να οδεύει προς το τέλος του, ο Σοβιετικός Βαλεντίν Προκόποφ έχασε την ψυχραιμία του και με τρομερή γροθιά στον Ερβίν Ζαντόρ του έσκισε το πρόσωπο κάτω από το δεξί μάτι. Αυτό ήταν: Η πισίνα γέμισε αίμα, ο Ζαντόρ πήγε αμέσως στους γιατρούς και οι θεατές ήταν έτοιμοι να κάνουν… ντου στην πισίνα για να επιτεθούν στους παίκτες της Σοβιετικής Ένωσης. Ο ημιτελικός θα διακοπεί και τελικά, με δεδομένο και σκορ (4-0), θα ανακηρυχθεί νικήτρια η Ουγγαρία, τα περισσότερα μέλη της Ολυμπιακής αποστολής της οποίας, πάντως, δεν θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο σε χώρες της Δύσης.