Για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων ευθύνεται ο βαρώνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, αλλά πηγή έμπνευσής του αποτέλεσαν οι άγνωστοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Wenlock, η υλοποίηση των οποίων ήταν το όραμα ενός άσημου γιατρού από την επαρχία της Βρετανίας.
Λίγο πριν από τα μισά του 19ου αιώνα ο William Penny Brookes αποφοίτησε από ιατρική στρατιωτική σχολή και κληρονόμησε το ιατρείο του πατέρα του στην επαρχιακή πόλη Much Wenlock των 3.000 κατοίκων. Επηρεασμένος από τις σπουδές και τις μαρτυρίες βετεράνων στρατιωτών έβαλε στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της εργατικής τάξης. Το 1841 ίδρυσε τη δανειστική βιβλιοθήκη με την επωνυμία «Γεωργική Αναγνωστική Εταιρεία» και προώθησε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Τελικά, κέντρισε το ενδιαφέρον του ο αθλητισμός και τον Οκτώβριο του 1850 πραγματοποίησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Wenlock, σύμφωνα με την ιστοσελίδα History Net. Αθλητές από την εργατική τάξη, φορώντας κοντά σορτσάκια, διαγωνίστηκαν σε κλασικά αγωνίσματα σαν τον στίβο και σε πιο λαϊκά όπως το ποδόσφαιρο. Ταυτόχρονα, οργανώθηκε πολύχρωμη παρέλαση, με μουσικές ορχήστρες και τους τοπικούς άρχοντες να βρίσκονται στην κορυφή της πομπής.
Ο Τύπος της εποχής χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το θέαμα, τονίζοντας πως «οι άνδρες θα χωρίσουν τις γυναίκες τους» και ότι οι Αγώνες παράπεμπαν σε παγανιστικά όργια, παρά σε αθλητικά δρώμενα.
Εντούτοις, ο κόσμος αγκάλιασε τη διοργάνωση και το 1860 ιδρύθηκε η Wenlock Olympian Society, φορέας που παραμένει ενεργός μέχρι και σήμερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Historic UK. Επίσης, μετά το 1861 υπήρξε μαζική συμμετοχή από όλη τη Βρετανία, γιατί οι γραμμές του σιδηρόδρομου πέρασαν μέσα από το Much Wenlock, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε αθλητές και κοινό.
Η χορηγία στην Ελλάδα και η πρόσκληση στον Κουμπερτέν
Δημοσίευμα του BBC ανέφερε ότι ο Brookes συνέχισε να ασκεί την ιατρική για βιοποριστικούς λόγους και παράλληλα επικοινωνούσε με αθλητές και αστούς από όλο τον κόσμο, πιέζοντας για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα, έκανε χορηγία στην Ελλάδα για σχετικούς αγώνες, που διοργανώθηκαν στην αρχαία Ολυμπία, ελπίζοντας η διοργάνωση να αναβιώσει στη γενέτειρά της.
Σε αυτό το πλαίσιο προσκάλεσε το 1889 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Wenlock τον νεαρό βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν, γιατί ήταν διοργανωτής του Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και βρισκόταν στη Βρετανία, ώστε να μελετήσει την αθλητική εκπαίδευση.
Ο Κουμπερτέν εκστασιάστηκε με τη διοργάνωση αλλά και με τις συνομιλίες που είχε με τον τότε 81χρονο γιατρό. Έτσι, σχεδίασε τους σύγχρονους Ολυμπιακούς και μπόρεσε να τους αναβιώσει, αφού ως αστός βρήκε εύκολα υποστήριξη από πλούσιους της εποχής.
Το καλοκαίρι του 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, χωρίς ο William Penny Brookes να δίνει το «παρών», γιατί πέθανε ένα χρόνο νωρίτερα σε ηλικία 86 ετών.
«Αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που η σύγχρονη Ελλάδα δεν μπόρεσε ακόμη να αναβιώσει, επιβιώνουν σήμερα, αυτό δεν οφείλεται σε κάποιον Έλληνα, αλλά στον William Penny Brookes», έγραψε το 1897 ο Κουμπερτέν σε επιστολή, αποτίοντας φόρο τιμής στον άσημο γιατρό που πάλεψε για το ολυμπιακό ιδεώδες.