Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το όνειρο κάθε αθλητή και για να τα καταφέρουν είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα, όπως έδειξε και ο Αμπέμπε Μπικίλα που το 1960 άφησε άφωνη όχι μόνη τη Ρώμη αλλά όλο τον κόσμο με τον θρίαμβό του στον Μαραθώνιο τρέχοντας ξυπόλητος.
Γιος ενός βοσκού, ο Αιθίοπας κατάφερε να πιάσει δουλειά στην προσωπική φρουρά της βασιλικής οικογένειας, ελπίζοντας ότι η ζωή θα του χαμογελούσε επιτέλους. Και του χαμογέλασε όντως, με τρόπο που δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Στην Αντίς Αμπέμπα ο Μπικίλα θα γνωρίσει ένα Σουηδό ονόματι Ονι Νίσκασεν, ο οποίος ήταν προπονητής νέων ταλέντων και αποφάσισε να ποντάρει σε αυτόν. Οι προπονήσεις επομένως άρχισαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1960 πλησίαζαν, με τον ίδιο να μην ενδιαφέρεται και ιδιαίτερα, υπό την έννοια πως δεν ήταν μέλος της αποστολής της χώρας του.
Ο τραυματισμός ενός εκ των αθλητών, όμως, θα δώσει την ευκαιρία στον Αμπέμπε Μπικίλα να ταξιδέψει στη Ρώμη και εκεί και θα κάνει κάτι ασύλληπτο. Με τα παπούτσια που είχαν απομείνει -και τα οποία έδινε η Adidas- να μην του κάνουν, αποφασίζει να τρέξει στον Μαραθώνιο… ξυπόλητος. Για τον ίδιο, άλλωστε, δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο και μπορούμε να το καταλάβουμε όλοι: Πιτσιρικάς στην Αιθιοπία, ειδικά εκείνα τα χρόνια, ό,τι έκανε το έκανε ξυπόλητος. Όταν, επομένως, ετοιμάζονταν όλοι για την εκκίνηση, ο ίδιος ένιωθε πολύ πιο άνετα από ό,τι μπορούσε να υποθέσει κανείς. Και το έδειξε.
Ο θρύλος λέει ότι ο προπονητής του, ο Νίσκασεν, του είχε πει να έχει το νου του στο Νο26, τον Ραντί Μπεν Αμπντεσελάμ από το Μαρόκο, ο οποίος ήταν φαβορί. Αυτό που δεν ήξερε ούτε ο Νίσκασεν ούτε φυσικά ο Μπικίλα, ήταν ότι ο Μαροκινός θα έτρεχε τελικά με το Νο185. Αποτέλεσμα; Ο Αιθίοπας ήταν… τρένο πηγαίνοντας με απίστευτο ρυθμό για να βρει το Νο26, αγνοώντας ότι ο Μπεν Αμπντεσελάμ ήταν ήδη πίσω του, με το Νο185. Κυνηγώντας, επομένως, τον αθλητή που ήταν ήδη πίσω του, ο Αμπέμπε Μπικίλα δεν έγινε απλά ο πρώτος υποσαχάριος Ολυμπιονίκης αλλά θριάμβευσε κάνοντας και Ολυμπιακό ρεκόρ!
«Ήθελα να μάθει όλος ο κόσμος ότι η Αιθιοπία νικάει με αποφασιστικότητα και ηρωισμό», ήταν η απάντησή του στο γιατί έτρεξε ξυπόλητος και τέσσερα χρόνια μετά, με παπούτσια πλέον, θα γίνει ο πρώτος αθλητής με δύο συνεχόμενα χρυσά μετάλλια στον Μαραθώνιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ αυτή τη φορά!