Στη Ζυρίχη βρίσκεται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της FIFA και πρόεδρο της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γκρεγκ Κλαρκ, τη διευθύντρια Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών, Έμιλι Σόου και τεχνικά κλιμάκια της διεθνούς ομοσπονδίας για θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο Άγγλος Γκρεγκ Κλαρκ εξελέγη αντιπρόεδρος της FIFA τον Φεβρουάριο του 2019. Πρόκειται για πρώην διευθυντή τηλεπικοινωνιών, ο οποίος έχει καταγράψει σημαντική επαγγελματική πορεία στο ποδόσφαιρο. Παράλληλα με τα καθήκοντα του στη FIFA, παραμένει πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου από τον Αύγουστο του 2016.
Ο γεννημένος στις 27 Οκτωβρίου 1957, Βρετανός παράγοντας είναι επίσης πρόεδρος μιας σειράς επιχειρήσεων που ανήκουν σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, όπως η Eteach UK Ltd.
Από το 1994 έως το 2000, ο Κλαρκ εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις στον όμιλο Cable & Wireless Communications Group, υπηρετώντας την θέση του CEO μέχρι το 2000. Από το 2002 έως το 2009 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Lend Lease Corporation, μιας εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας.
Μετά από την Lend Lease, θήτευσε για ένα σύντομο διάστημα ως διευθύνων σύμβουλος της O3b Networks, μιας εταιρείας ευρυζωνικής δορυφορικής υπηρεσίας που υποστηρίζεται από την Google.
Έχει επίσης υπηρετήσει στα διοικητικά συμβούλια του BUPA στο Ηνωμένο Βασίλειο και της MTN στη Νότιο Αφρική. Ο Κλαρκ ήταν πρόεδρος και διευθυντής (1999-2002) της Λέστερ, ενώ βρισκόταν στον προεδρικό θώκο της αγγλικής Football League από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2016.
Κατά την διάρκεια της θητείας του στην αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (από τον Αύγουστο του 2006) χρειάστηκε να πάρει θέση σε ζητήματα που αφορούσαν ισχυρισμούς περί ιστορικής σεξουαλικής κακοποίησης, ρατσισμού και μπούλινγκ σχετικά με τις υποθέσεις των Μαρκ Σάμπσον και Ενιόλα Αλούκο.
Τον Οκτώβριο του 2017, ο Κλαρκ ανακοίνωσε μια «θεμελιώδη» αναθεώρηση στις θέσεις της αγγλικής ομοσπονδίας (FA), αφού αναγνώρισε ότι «έχασε την εμπιστοσύνη του κόσμου» μετά το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε με πρωταγωνιστή τον Μαρκ Σάμπσον. Ο τελευταίος εκτελούσε χρέη ομοσπονδιακού τεχνικού στην Εθνική Γυναικών της Αγγλίας και κατηγορήθηκε από την διεθνή φορ (νιγηριανής καταγωγής), Ενιόλα Αλούκο για ρατσιστική συμπεριφορά.
Τον ίδιο μήνα, ο Κλαρκ, κατηγορήθηκε από τον Άντι Γούντγουορντ. Ο τελευταίος στο ξεκίνημα της ποδοσφαιρικής καριέρας είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Ο Κλαρκ προέβη σε «ταπεινωτικές» παρατηρήσεις σε ακρόαση της της βρετανικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ψηφιακού Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, ενώ ο επικεφαλής της ένωσης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών Γκόρντον Τέιλορ, υποστήριξε πως η Ένωση (PFA) θα μπορούσε να μηνύσει τον Κλαρκ τονίζοντας πως ο πρόεδρος της FA ισχυρίστηκε πως ο Τέιλορ δεν υποστήριξε τον Γούντγουορντ».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ετήσιες απολαβές του Κλαρκ στην FIFA ανέρχονται στο ποσό των 223.000 ευρώ.
Ο πετυχημένος ρόλος της Έμιλι Σόου στο ποδόσφαιρο Γυναικών
Η επαγγελματική ανέλιξη της διευθύντριας Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών, Έμιλι Σο μόνο τυχαία δεν θεωρείται.
«Έχω βρετανικές ρίζες. Στη Σκωτία, όπου είχα πρόσβαση σε ομάδες γυναικών έπαιξαν ποδόσφαιρο για πρώτη φορά. Στην Ελβετία αυτό δεν μπορούσε να συμβεί γιατί υπήρχαν μόνο ομάδες ανδρών και δεν ήθελα να είμαι το μοναδικό κορίτσι που παίζω ποδόσφαιρο», είχε τονίσει χαρακτηριστικά η Σόου.
Όπως υποστήριξε σε παλαιότερες δηλώσεις της λατρεύει το ποδόσφαιρο γιατί «ενώνει ανθρώπους με διαφορετικά background».
Από την παιδική της ηλικία είχε το «μικρόβιο» του ποδοσφαίρου παίζοντας στην αυλή του σπιτιού της μαζί με τον αδερφό της. Το αγαπημένο της χόμπι την συντρόφευε μέχρι την φοίτηση στο πανεπιστήμιο. Μάλιστα, κατά την διάρκεια των σπουδών της, το 2007 υπέβαλε αίτηση στην UEFA προκειμένου να εργαστεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στη Νιόν όπως και συνέβη.
Σε ηλικία μόλις 24 ετών είχε αναλάβει επικεφαλής στο νεοσύστατο τμήμα για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.
Έχοντας ηγηθεί επί σειρά ετών στο συγκεκριμένο πόστο δείχνοντας τα διαπιστευτήρια της, τον Σεπτέμβριο του 2019 πρoήχθη σε διευθύντρια Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών.
«Εδώ μπορώ να εφαρμόσω αυτό που έχω μάθει στην UEFA εδώ και εννέα χρόνια σε διεθνές επίπεδο και να μάθω πολλά ταυτόχρονα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Ένα από τα καθήκοντά της είναι να αναπτύξει στρατηγικές και να ενθαρρύνει τις ενώσεις μελών να συμμετάσχουν στα αναπτυξιακά προγράμματα που ξεκίνησε.
Όσο για το όραμά της για το γυναικείο ποδόσφαιρο: «Κάθε κορίτσι πρέπει να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με ένα αγόρι. Η κοινωνική πίεση εξακολουθεί να εμποδίζει πολλούς να παίζουν ποδόσφαιρο. Εδώ στη FIFA, κάνουμε ό, τι μπορούμε για να καταστεί το ποδόσφαιρο των κοριτσιών ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό».
Πηγή: gazzetta.gr