Ο ΠΑΟΚ συμπληρώνει σήμερα, 20 Απριλίου, 99 χρόνια ζωής και οι φίλοι του βρίσκονται σε μια από τις πιο ξεχωριστές συγκυρίες των τελευταίων δεκαετιών.
Το μπάσκετ επιστρέφει με αξιώσεις στον ευρωπαϊκό χάρτη, διεκδικώντας τρόπαιο ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια, ενώ η ποδοσφαιρική ομάδα προσπαθεί να σώσει τη σεζόν με μια θέση στη δυάδα, τη στιγμή που παραμένει μεταξύ επιτυχίας και απογοήτευσης.
Αν κάποιο τμήμα του συλλόγου καταφέρει να φέρει και πάλι τους φιλάθλους του στον Λευκό Πύργο για πανηγυρισμούς, αυτό είναι πιθανότερο να είναι η μπασκετική ομάδα του “τρελού Ιταλού” και του “παθιασμένου προέδρου”, παρά η ποδοσφαιρική ομάδα του “στρατηγού Λουτσέσκου”, που τα τελευταία χρόνια έχει συχνά βρεθεί στο επίκεντρο. Άλλωστε, ο ΠΑΟΚ πάντα υπήρξε σύλλογος αντιθέσεων.

Το μαύρο του πένθους και το λευκό της ελπίδας συμβολίζουν τις διαρκείς εναλλαγές συναισθημάτων στον σύλλογο: από τον ενθουσιασμό για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος «αξιοπρέπειας» τον Μάιο του 2023, στη φετινή αβεβαιότητα και τον αγώνα για τη δεύτερη θέση, λίγες μόλις εβδομάδες πριν το φινάλε της χρονιάς.
Από τη ρομαντική παραδοχή «ΠΑΟΚ δεν γίναμε για τους τίτλους» έως τη σκληρή απαίτηση «όποιος φοράει τη φανέλα, δεν επιτρέπεται να χάνει», ο κόσμος του ΠΑΟΚ δείχνει τι ακριβώς προσδοκά: πάθος, προσήλωση και μαχητικότητα μέχρι τέλους. Ο ΠΑΟΚ, όπως λένε οι φίλαθλοί του, δεν παραδίνεται ποτέ.
Το γήπεδο
Καθώς πλησιάζει το μεγάλο ορόσημο των 100 ετών το 2026, ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών προετοιμάζεται για έναν νέο αιώνα ιστορίας. Ο Ιβάν Σαββίδης, ο άνθρωπος που έφερε τον ΠΑΟΚ σε τροχιά πρωταθλητισμού, είχε υποσχεθεί πριν από εννέα χρόνια πως θα επαναφέρει τη χαρά στην Τούμπα – και αυτή την υπόσχεση την τήρησε.

Η επόμενη μέρα για τον ΠΑΟΚ δεν αφορά μόνο τις αγωνιστικές επιτυχίες, αλλά και την οργανωτική αναβάθμιση: με έργα όπως το προπονητικό κέντρο στους Ταγαράδες και τον σχεδιασμό για τη Νέα Τούμπα. Στόχος είναι να ενισχυθεί όχι μόνο η αγωνιστική δυναμική, αλλά και η ιστορική, κοινωνική και πολιτισμική φυσιογνωμία του συλλόγου, με βάση τις προσφυγικές ρίζες του.
Ο ΠΑΟΚ των 99 χρόνων, λοιπόν, δεν περιορίζεται σε αριθμούς και τίτλους. Είναι η διαρκής αγάπη για την ιστορία του, τα σύμβολά του και – όπως λένε οι οπαδοί του – τα «τέσσερα ιερά γράμματα» που γράφουν Π.Α.Ο.Κ.