Οι Ρώσοι αθλητές δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Επέμεινα ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι Ρώσοι αθλητές δεν πρέπει να έχουν θέση τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού», δήλωσε σε ανάρτησή του στα social media ο κ. Ζελένσκι μετά από τηλεφωνική συνέντευξη μαζί με τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, όπου συμφωνήθηκαν μια σειρά από θέματα ακόμη και ζητήματα στρατιωτικής βοήθειας.
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά την Τελετή Λήξης των Χειμερινών Αγώνων Πεκίνο 2022, κατά παράβαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η οποία εκτείνεται από μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων σε μία εβδομάδα μετά το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επέβαλε γρήγορα κυρώσεις στη Μόσχα και το Μινσκ. Έκτοτε, δεν διοργανώνονται ή υποστηρίζονται διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία και δεν εμφανίζονται εθνικά σύμβολα αυτών των χωρών κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής διοργάνωσης.
Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, είχε επισημάνει την επιθυμία του για παράταση των αθλητικών κυρώσεων μέχρι το 2023.
«Αυτές οι κυρώσεις κατά των κρατών και κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας πρέπει και θα παραμείνουν σταθερά σε ισχύ», είχε τονίσει.
«Θέλουμε να δούμε μια ισχυρή ομάδα από την Ουκρανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μιλάνου Cortina 2026», είχε προσθέσει ο Μπαχ, υπενθυμίζοντας «την απόλυτη δέσμευση της ΔΟΕ και ολόκληρου του Ολυμπιακού Κινήματος υπέρ αυτής της αλληλεγγύης».
Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι ζήτησε να τεθούν οι Ρώσοι αθλητές σε «πλήρη απομόνωση» από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις.
Ο Ζελένσκι είχε επίσης εκφράσει στον Μπαχ την σθεναρή αντίθεσή του στη θέση της Αμερικανικής Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής, η οποία είχε δηλώσει στα μέσα Δεκεμβρίου ότι ήταν θετική για τη συμμετοχή αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, υπό τον όρο ότι «δεν φορούν τα χρώματα των χωρών τους».