Η ανάληψη του Μουντιάλ 2022 από το Κατάρ προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ερμηνεύεται, εν τέλει, σαν μια επίδειξη δύναμης των Αράβων, αφού όλοι ξέρουν ότι αποκλείεται μετά το τέλος της διοργάνωσης να υπάρξει κάποια «έκρηξη» του ποδοσφαιρικού κινήματος στη χώρα. Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που εμίρης, σεΐχης, πρίγκιπας ή όπως αλλιώς αποκαλούνται, έκανε επίδειξη δύναμης σε Παγκόσμιο Κύπελλο, γιατί υπάρχει και η περίπτωση του πρίγκιπα Φαχάντ Αλ Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ Αλ Σαμπάχ, από το Κουβέιτ, το 1982 στην Ισπανία…
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι Άραβες έχουν γίνει εδώ και χρόνια μέρος της καθημερινότητάς του, αφού οι Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι ανήκουν σε βασιλικές οικογένειες, χρηματοδοτούνται από ολόκληρα κράτη και γενικά επηρέασαν -και συνεχίζουν να το κάνουν- σε πολύ μεγάλο βαθμό τα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν πλέον. Το αν αυτό συμβαίνει επειδή στον αραβικό κόσμο ερωτεύτηκαν ξαφνικά το ποδόσφαιρο ή επειδή είναι μέρος κάποιου άλλου πλάνου, δεν το ξέρει κανείς με σιγουριά. Ο καθένας μπορεί να υποθέσει ό,τι θέλει.
Αυτό που δεν είναι υπόθεση αλλά βεβαιότητα, είναι ότι οι Άραβες δεν είχαν ποτέ στενή σχέση με το ποδόσφαιρο. Το γεγονός, επομένως, ότι η εθνική ομάδα του Κουβέιτ θα έπαιρνε μέρος στο Μουντιάλ 1982, το οποίο διεξήχθη στην Ισπανία, ήταν κάτι ξεχωριστό. Ήταν μια ομάδα… κάτι σαν ατραξιόν της διοργάνωσης και τελικά θα βρισκόταν ο τρόπος για να αφήσουν το στίγμα τους, να αφήσουν μια στιγμή που δεν έχει επαναληφθεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Και κατά πάσα πιθανότητα, αν και ποτέ δεν ξέρεις με τη FIFA, δεν θα επαναληφθεί.
Μπήκε στο γήπεδο και απλά ακύρωσε το γκολ
Στις 21 Ιουνίου 1982, στην πόλη Βαγιαδολίδ, η Γαλλία αντιμετώπισε το Κουβέιτ για τη 2η αγωνιστική των ομίλων. Οι Τρικολόρ ήταν, φυσικά, το ξεκάθαρο φαβορί και το επιβεβαίωναν και στην πράξη, αφού στο 48′ το σκορ ήταν στο 3-0. Το Κουβέιτ, το οποίο στον πρώτο του αγώνα είχε έρθει 1-1 με την Τσεχοσλοβακία, προσπαθούσε για το καλύτερο και στο 75′ μείωσε 3-1 με τον Αλ Μπουλουσί. Ως εκεί όλα καλά. Η… τρέλα αρχίζει λίγα λεπτά μετά, όταν ο Ζιρές στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα για το 4-1, σε μια φάση στην οποία το Κουβέιτ σταμάτησε να παίζει. Γιατί; Επειδή άκουσαν σφύριγμα από την εξέδρα, είπαν.
Το θέμα θα μπορούσε να λήξει εκεί, αλλά το πρόβλημα είναι ότι στις εξέδρες του γηπέδου βρισκόταν ο πρίγκιπας Φαχάντ Αλ Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ Αλ Σαμπάχ, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας. Έξαλλος, λοιπόν, κάνει νόημα προς την ομάδα να αποχωρήσει από το γήπεδο και τελικά πριν γίνει αυτό, αποφασίζει να… αποχωρήσει αυτός από τα επίσημα και να κατευθυνθεί προς τον αγωνιστικό χώρο. Η ισπανική αστυνομία, φυσικά, τού έκανε χώρο για να περάσει και αυτό που ακολούθησε είναι ένα από τα μυστήρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Χωρίς να υπάρχει κανείς λόγος, χωρίς να υπάρχει καμία λογική εξέλιξη, ο διαιτητής αποφασίζει να ακυρώσει τo γκολ, αφού μόνο έτσι θα ηρεμούσε ο πρίγκιπας και θα έφευγε από τον αγωνιστικό χώρο…
Το παιχνίδι, τελικά, έληξε όντως 4-1 αφού η Γαλλία, ο προπονητής της οποίας ήταν ο μόνος που αποβλήθηκε από τον διαιτητή μέσα στον χαμό που γινόταν με τον σεΐχη, έβαλε κι άλλο γκολ στη συνέχεια και μέτρησε κανονικά. Στην ιστορία των Μουντιάλ, όμως, έμεινε αυτό που δεν μέτρησε, επειδή έτσι ήθελε ο πρίγκιπας του Κουβέιτ…