Η 3η Οκτωβρίου 2022 είναι μια ημερομηνία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ΑΕΚ, αφού θα δώσει τον πρώτο της αγώνα στην OPAP Arena, το νέο της γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, 19 ολόκληρα χρόνια μετά την αποχώρησή της από εκεί και όλοι στις τάξεις της ελπίζουν όλα να εξελιχθούν τέλεια εκείνη την ημέρα.

Όταν οι κιτρινόμαυροι αποχαιρετούσαν το «Νίκος Γκούμας» δεν περίμεναν ότι θα έκαναν σχεδόν δύο δεκαετίες να επιστρέψουν στην περιοχή τους. Το… ταξίδι, όπως ξέρουν όλοι, δεν ήταν εύκολο αλλά φτάνει στο τέλος του, αφού η Ένωση μετράει πλέον 24ωρα για να μπει στο νέο της γήπεδο. Μια είσοδος που όλοι ονειρεύονται εδώ και καιρό. Και την ονειρεύονται πανηγυρική… Με εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στις κατάμεστες εξέδρες, με τρελό ενθουσιασμό, με αισιοδοξία για το μέλλον που θα πρέπει να είναι καλύτερο από τη στιγμή που υπάρχει η βάση. Το «σπίτι».

Ένα «σπίτι» στο οποίο η ΑΕΚ θα μπει υποδεχόμενη μια ομάδα κόντρα στην οποία έχουν συμβεί διάφορα στο παρελθόν. Έχει μείνει αξέχαστη, για παράδειγμα, η παραδοχή του Ντέμη Νικολαΐδη ότι είχε σκοράρει με το χέρι στον τελικό κυπέλλου με τον Ιωνικό το 2000. Αξέχαστο, όμως, έχει μείνει σε όλους στην Ένωση, συμπεριλβανομένου φυσικά και του Ντέμη, ένα άλλο παιχνίδι με τους Νικαιώτες. Αυτό της 28ης αγωνιστικής της σεζόν 2004-05, όταν ο δικέφαλος αετός έχασε το πρωτάθλημα μέσα σε 90 λεπτά και μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του.

Το σοκ με Νατσούρα…

Στις 8 Μαΐου 2005 το κλίμα στο ΟΑΚΑ ήταν παραπάνω και από πανηγυρικό. Η ΑΕΚ έβλεπε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, κάτι που έμοιαζε απίθανο μήνες πριν, να πλησιάζει. Ήταν τέτοια η ψυχολογία όλων στην Ένωση, ώστε η ΠΑΕ να αποφασίσει να… τρολάρει τους πάντες, μοιράζοντας φανελάκια που έγραφαν τη φράση-σήμα κατατεθέν των κιτρινόμαυρων εκείνη τη χρονιά: «Δεν πάμε για πρωτάθλημα». Και 90 λεπτά μετά, δεν πήγαιναν όντως… Στο 87ο λεπτό ο Νατσούρας έκανε το 0-1 παγώνοντας το ΟΑΚΑ, στερώντας το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ και εξασφαλίζοντας για πάντα μια θέση στη μνήμη των οπαδών της.

Τώρα, 17 χρόνια και κάτι μήνες μετά, δεν είναι το ΟΑΚΑ αλλά η OPAP Arena. Και δεν θα υπάρχουν φανελάκια «δεν πάμε για πρωτάθλημα» αλλά συνεχή συνθήματα για την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είναι ένα παιχνίδι που δεν κρίνει τίτλο αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό για την ιστορία της ΑΕΚ. Και γι’ αυτό και κανείς στις τάξεις της, είτε είναι ο Μελισσανίδης, είτε ο Αλμέιδα, είτε κάποιος παίκτης ή οπαδός, δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να μην είναι η 3η Οκτωβρίου 2022 η ημέρα που η Ένωση μπήκε στο νέο της γήπεδο με νίκη. Και όσο πιο ευρεία, τόσο το καλύτερο…