H Vecchia Signora ή αλλιώς Γηραιά Κυρία της Ιταλίας, Γιουβέντους, δεν έφτασε στον τελικό για να υποκλιθεί στην αντίπαλό της. Όσοι πιστεύουν πως η Μπαρτσελόνα θα είναι η μοναδική πρωταγωνίστρια του τελικού του Champions League, δεν αποκλείεται να αναγκαστούν να αναθεωρήσουν μετά το τέλος του αγωνα.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Ο κύκλος της φετινής χρονιάς ξεκίνησε για τη Γιούβε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου στην Ιταλία. Ελάχιστοι φίλοι της όμως περίμεναν, ότι θα κατάφερνε συνεχίσει αυτόν τον κύκλο, φτάνοντας έως και τον τελικό του Champions League.

Τα χρόνια πέρασαν και η ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι δείχνει να έχει αφήσει πολύ πίσω της την κακή ανάμνηση του σκανδάλου Calciopoli και τον υποβιβασμό της εννέα χρόνια νωρίτερα.

Η ομάδα του Τορίνο είχε πάντοτε θαυμαστές. Και πώς θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά, όταν μιλάμε για τον πιο πετυχημένο -βάσει τίτλων- σύλλογο της Ιταλίας και έναν από τους πιο πετυχημένους του πλανήτη.

Η λάμψη της γοήτευσε και τους Έλληνες, γεγονός που αποδεικνύει η ίδρυση του πρώτου και μοναδικού ελληνικού συλλόγου φίλων της Γιουβέντους με την ονομασία Πανελλήνια Λέσχη φίλων Γιουβέντους (Gruppo Greco Juventus) το 2005. Στα 9 χρόνια της λειτουργίας του τα μέλη του ταξίδεψαν και παρακολούθησαν περισσότερα από 70 παιχνίδια εντός και εκτός έδρας για να δουν από κοντά την αγαπημένη τους Κυρία.

Το Grupo Grecco όμως ήρθε σε διαφωνία με τον ιταλικό σύλλογο, με δεδομένες τις ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις και απαιτήσεις που έθετε για τη λειτουργία των συνδέσμων του εξωτερικού. Στόχος των Γιουβεντίνων φιλάθλων της Ελλάδας είναι να επανιδρύσουν τον σύνδεσμο μέσα στους επόμενους μήνες. Έως τότε όμως ο τελικός προηγείται…

Όπως δήλωσε άλλωστε και ο προπονητής της, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, «για να φτάσαμε έως εδώ, κάτι καλό έχουμε κάνει». Ένα καλό, το οποίο οι Έλληνες φίλοι της αλλά και ο οπαδός της Γιουβέντους, Παναγιώτης Παλλαντζάς, ο οποίος μίλησε στο newsbeast.gr, ελπίζουν να έχει και συνέχεια το βράδυ του Σαββάτου.

Το Gruppo Greco

«Εδώ και μερικούς το Gruppo Greco έχει αναστείλει τη λειτουργία του λόγω διαφωνίας με τη διοίκηση της ομάδας. «Στην ουσία μας ώθησαν σε αυτήν την κίνηση. Στα μεγάλα παιχνίδια, η διοίκηση δε μας έδινε τα εισιτήρια που ζητούσαμε με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαρέσκεια μεταξύ των μελών. Δημιουργήθηκε ο σύνδεσμος για να πηγαίνουμε να βλέπουμε την ομάδα. Η Πανελλήνια Λέσχη Φίλων Γιουβέντους έχει μια ιστορία 70 εκδρομών σε Ιταλία και Ευρώπη. Δεν ήμαστε φωτοβολίδα. Πρωτοπόροι από την αρχή», δηλώνει ο Παναγιώτης. «Θα ξεκινήσουμε πάλι», αναφέρει. «Υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί κάτι νέο αλλά με την ίδια ονομασία. Με άλλα σύμβολα, καθώς ο πρώτος κύκλος του Gruppo Greco έκλεισε, αλλά το όνομα είναι ιστορικό και στην Ελλάδα και στην Ιταλία», εξηγεί ο Παναγιώτης Παλλαντζάς.

Το εγχείρημα Famiglia Bianconera

«Ετοιμάζουμε μια νέα κίνηση για τους τιφόζι της Γιουβέντους. Σεβόμενοι την ιστορία που είχε για 9 χρόνια ο σύνδεσμος, θα προχωρήσουμε παρακάτω», λέει ο Παναγιώτης ο οποίος ήταν μέσα στους 20 Γιουβεντίνους που υπέγραψαν το καταστατικό της Λέσχης το καλοκαίρι του 2005.

Η Famiglia Bianconera (Ασπρόμαυρη Οικογένεια) είναι η δική του ιδέα-πρόταση για την επόμενη ημέρα. «Στην Ελλάδα υπάρχει αρκετός κόσμος που αγαπάει τη Γιούβε. Μπορούμε να ενωθούμε όλοι σε αυτή τη φαμίλια. Και το Gruppo Greco και όποιος άλλος μπορεί να βοηθήσει», αναφέρει.

«Μέσα στο καλοκαίρι, το οποίο αναμένεται να είναι αρκετά παραγωγικό», όπως λέει, «θα παρουσιάσουμε το πλάνο μας. Όλες οι κινήσεις μας θα δημοσιευθούν στα σάιτ του Gruppo Greco και της Famiglia Bianconera. Περισσότερα θα μάθετε όμως μετά τον τελικό. Αυτή τη στιγμή προέχει να πάρει το κύπελλο η ομάδα».

Ακολουθεί η συνέντευξη στο newsbeast.gr

– Παναγιώτη πολλοί κατηγορούν τη Γιουβέντους ότι κλείνεται στην άμυνα χωρίς να ξεδιπλώνει ιδιαίτερες επιθετικές αρετές στο γήπεδο. Είναι αρκετή η συμπαγής αμυντική λειτουργία για να αντιμετωπίσετε μία επιθετική γραμμή όπως αυτή της Μπάρτσα;
«Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Άλλο παίζω και άμυνα, άλλο μόνο αμύνομαι. Μια ομάδα που παίζει μόνο άμυνα δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί δε σκοράρει και δεν μπορεί να γυρίσει παιχνίδια όταν βρίσκεται πίσω. Γενικά ο μύθος του “κατενάτσιο” συντηρείται εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια εντελώς επιφανειακή ανάγνωση των πραγμάτων. Μην ξεχνάμε πως έχουν φορέσει τη φανέλα της ποδοσφαιριστές όπως Πλατινί, Ζιντάν, Μπάτζο, Ντελ Πιέρο. Προσωπικότητες που έχουν γράψει ξεχωριστή ποδοσφαιρική ιστορία. Σχετικά με τον τελικό, η Μπαρτσελόνα είναι πιο επιθετική ομάδα και πιο επικίνδυνη. Για να την αντιμετωπίσεις, θα πρέπει να την περιορίσεις. Αυτό όμως θα το έκαναν όλοι οι αντίπαλοί της».
 
– Πώς απαντάτε σε όσους πιστεύουν ότι η Μπαρτσελόνα είναι το φαβορί;
«Συνυπογράφουμε. Υποστηρίζουμε τη Γιουβέντους και θέλουμε να πάρει το τρόπαιο αλλά γνωρίζουμε τις δυνατότητες του αντιπάλου μας. Η Μπαρτσελόνα είναι το φαβορί αλλά η ομάδα μας θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες που έχει. Και δεν είναι λίγες αυτές…».

– Γιατί υποστηρίζεις τη Γιουβέντους;
«Η Γιουβέντους αν την έχει παρακολουθήσει κανείς εκ των έσω και όχι πέντε-έξι παιχνίδια το χρόνο, έχει μια ξεχωριστή λογική από πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Για εμάς είναι και θα είναι πάντα η πιο underground μεγάλη ομάδα. Ακολουθεί βέβαια, όπως όλοι, τις τάσεις κάθε εποχής αλλά φροντίζει να διατηρεί την μοναδικότητά της, αυτό που εμείς λέμε το DNA της Γιουβέντους».
 
– Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σου οι καλύτεροι παίκτες που πέρασαν από την ομάδα έως και αυτή τη στιγμή που μιλάμε.
«Μεγάλη λίστα. Μπουφόν και Τζοφ στο τέρμα. Αμυντικοί κολοσσοί όπως Σιρέα, Καναβάρο, Τιράμ, Τζεντίλε, Καμπρίνι. Μέσοι όπως Ντάβιτς, Νέντβεντ, Ταρντέλι. Μπαλαδόροι όπως Σίβορι, Πλατινί, Ζιντάν, Μπάτζο, Ντελ Πιέρο. Επιθετικοί όπως Τσαρλς, Τρεζεγκέ. Φυσιογνωμίες όπως Μπονιπέρτι και Μπέντεγκα…».

– Ο Μπουφόν επιστρέφει μετά το 2006 και την κατάκτηση του Μουντιάλ με την Εθνική Ιταλία και πάλι στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Μία επιστροφή με τη δική της σημειολογία;
«Ο Μπουφόν έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει την σπουδαία καριέρα του κατακτώντας και μία κούπα που δεν έχει. Το αξίζει και θεωρούμε πως μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός στην αναμέτρηση».
 
– Πόσο μεγάλο είναι το στοίχημα της ποδοσφαιρικής καταξίωσης εννέα χρόνια μετά τον υποβιβασμό της Γιούβε και το σκάνδαλο Καλτσιόπολι; Θα μετρήσει η δίψα για καταξίωση μετά τις περιπέτειες της Γιούβε τα τελευταία χρόνια;
«Αυτό που πέτυχε η Γιουβέντους ενώ είχε καταστραφεί οικονομικά μετά από τη σκευωρία, είναι μοναδικό. Υπήρχε πίστη και σχέδιο. Με συντονισμένες κινήσεις, η ομάδα κατάφερε κάτι που ελάχιστοι θα πετύχαιναν. Πίσω απ’ όλα αυτά βέβαια, υπάρχει η τεράστια δυναμική της φανέλας και εκατομμύρια οπαδοί».

– Ποιο στοιχείο μπορεί να βοηθήσει τη Γιουβέντους να κλέψει τη «βεβαιότητα» της νίκης μέσα από τα χέρια των Καταλανών από τη στιγμή που μιλάμε για ποδόσφαιρο και όλα είναι πιθανά;
«Η Γιουβέντους είναι περισσότερο ομάδα. Η Μπαρτσελόνα έχει καλύτερες μονάδες, καλύτερους ποδοσφαιριστές που μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα. Και οι δύο είναι παράγοντες που κρίνουν ένα παιχνίδι. Φυσικά και μπορεί η Γιούβε να κατακτήσει το κύπελλο».
 
– Θα ήθελα να θυμηθείτε μία εμπειρία που σας έχει μείνει πιο έντονα χαραγμένη στο μυαλό στα χρόνια που ακολουθείτε τη Γιούβε.
«Όποιος έχει ταξιδέψει να δει την ομάδα του έχει ζήσει μοναδικές στιγμές. Θα ξεχώριζα το τελευταίο παιχνίδι του Ντελ Πιέρο στο Γιουβέντους Στάντιουμ που συνοδεύτηκε με φιέστα. Για 13 λεπτά ολόκληρο το γήπεδο ήταν όρθιο και χειροκροτούσε τον μεγάλο αρχηγό. Απίστευτα συναισθήματα».

Ακολουθεί ενδεικτικό, παλαιότερο, φωτογραφικό υλικό από το Gruppo Greco…