Μπορεί η Ολλανδία να μην τα κατάφερε στο Euro και τελικά να αποκλείστηκε από την Τσεχία στη φάση των «16». Αξίζει όμως να δούμε πόσο επηρέασε την κατάρτιση της αποστολής της εθνικής τους ομάδας από τον Ντε Μπερ, μία ομάδα που δεν συγκαταλέγεται στις μεγάλες της χώρας, η Σπάρτα Ρότερνταμ. Αυτόν τον σύλλογο τον ξέρουν καλύτερα όσοι ασχολούνται με το… στοίχημα στην bet 365 ή με το Football Manager! Αξίζει όμως να τον εξερευνήσουμε!
Οι παίκτες του Ντε Μπερ έφτασαν στη φάση νοκ-άουτ χωρίς να ζοριστούν έχοντας κάνει τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς στον 3ο όμιλο. Αποδείχθηκε επίσης ότι ήταν κυνικοί μπροστά από το αντίπαλο τέρμα, σημειώνοντας οκτώ γκολ, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη φάση των ομίλων.
Οι σκόρερ
Αυτό που είναι ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι η ταυτότητα αυτών των σκόρερ. Οι Βαϊνάλντουμ (τρία γκολ), Ντάμφρις (δύο γκολ) και Ντεπάι (δύο γκολ) ήταν υπεύθυνοι για το 87,5% αυτών των οκτώ γκολ. Ποιο είναι το κοινό τους στοιχείο; Άπαντες προέρχονται από την αξιολογότατη ακαδημία νέων της Σπάρτα Ρότερνταμ.
Όταν αναφερόμαστε σε αναπτυξιακά προγράμματα στο ποδόσφαιρο, η Σπάρτα σπάνια αναφέρεται, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για τη συμπολίτισσα Φέγενορντ ή για τον Άγιαξ. Παρόλα αυτά το πρόγραμμά τους είναι εξίσου καλό. Για να προσεγγίσουμε καλύτερο το θέμα, εξετάσαμε πέντε ποδοσφαιριστές πέραν των προαναφερθέντων που ξεκίνησαν, από αυτήν, ίσως την πιο υποτιμημένη, ακαδημία ποδοσφαίρου στην Ολλανδία.
Ντάνι Μπλιντ
Έγραψε με τη Σπάρτα 188 συμμετοχές πριν φτάσει να γίνει ο αρχηγός του Άγιαξ. Κεντρικός αμυντικός, τράβηξε την προσοχή του Κρόιφ, που τον πήρε στον Αίαντα το 1986. Σήκωσε το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ το 1995 ως αρχηγός της ομάδας και έγινε ο δεύτερος Ολλανδός στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχει σηκώσει και τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια (πρωταθλητριών, κυπελλούχων και ΟΥΕΦΑ). Μέχρι τότε το είχε κάνει μόνο ο τεράστιος Άρνολντ Μιούρεν.
Ανουάρ Ελ Γκάζι
Δεν έκανε καμία συμμετοχή με τη Σπάρτα. Ξεκίνησε από αυτήν, αλλά τα λαγωνικά του Άγιαξ τον πήραν πριν παίξει στην αντρική ομάδα και κοστίσει περισσότερο. Κάπως έτσι με τον Άγιαξ έπαιξε 99 ματς, είχε 23 γκολ και 16 ασίστ. Τον είδε η Λιλ, πήγε εκεί, δεν έπιασε και η Άστον Βίλα είπε να ρισκάρει μαζί του. Αυτός δικαίωσε τους χωριάτες με 10 γκολ σε 28 εμφανίσεις και έχει κάθε δικαίωμα να παραπονιέται ότι αδίκως έμεινε εκτός Euro.
Μάρτεν Ντε Ρουν
Είναι κι αυτός μέλος αυτής της εκπληκτικής Αταλάντα, η οποία θέλγει με το ποδόσφαιρο που παίζει. Μπορεί να μην σκόραρε στο Euro, αλλά στα ανασταλτικά του καθήκοντα ως μέσος είναι κάτι παραπάνω από αποτελεσματικός, χωρίς να του λείπει η ποιότητα στον δημιουργικό τομέα. Το 2012 έφυγε από τη Σπάρτα έχοντας κάνει 63 συμμετοχές με την ανδρική ομάδα. Πήγε για έναν χρόνο στη Χέρενφεν, μετά στην Αταλάντα, ενώ δοκίμασε το 2016-17 στη Μίντλεσμπρο. Δεν του ταίριαζε η Αγγλία, επέστρεψε στο Μπέργκαμο κι έκτοτε έχει κομβικό ρόλο στην ομάδα του Γκασπερίνι.
Κέβιν Στρούτμαν
Αφού έκανε 83 συμμετοχές στη Σπάρτα, πήγε στην Ουτρέχτη, μετά στην Αϊντχόφεν και από εκεί στη Ρόμα, όπου έγινε βασικότατος με 100 συμμετοχές. Η Μαρσέιγ τον έκανε δικό της, αλλά δεν έπιασε ποτέ στο μεγάλο λιμάνι του γαλλικού νότου. Κάπως έτσι επέστρεψε ως δανεικός στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στην Τζένοα. Φαίνεται ότι η Σέριε Α του ταιριάζει πολύ καλύτερα.
Τζέτρο ΒίλεμςΜέχρι το φετινό καλοκαίρι, ο Τζέτρο Βίλεμς ήταν ο πιο νέος παίκτης που είχε φορέσει τη φανέλα των οράνιε. Το 2012 ο Μπερτ Φαν Μάαρβικ τον είχε επιλέξει σε μία κίνηση που είχε προκαλέσει μεγάλη έκπληξη. Έπαιξε στην Αϊντχόφεν, αλλά δεν είχε την ανάλογη συνέχεια, συνεχίζει όμως να παίζει σε κορυφαίο επίπεδο. Αυτή τη στιγμή ο αριστερός αμυντικός αγωνίζεται στα σαλόνια της Μπουντεσλίγκα με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, ενώ δεν έχει ξαναπαίξει στην εθνική από το 2016 και μετά. Σίγουρα περιμέναμε πολλά περισσότερα από αυτόν.