Ο άνθρωπος που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τα μπασκετικά τεκταινόμενα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποτελεί πια παρελθόν από το ΝΒΑ, καθώς αποχωρεί από την ηγεσία του θεαματικότερου πρωταθλήματος στον κόσμο σε ηλικία 71 ετών.

Διάδοχος του, ο στενός συνεργάτης του και μέχρι πρότινος ειδικός βοηθός του, ο 51χρονος Άνταμ Σίλβερ, του οποίου πλέον την υπογραφή θα φέρουν οι μπάλες που χρησιμοποιούνται στα παρκέ του ΝΒΑ. Η αποτίμηση της προσφοράς του Στερν στο ΝΒΑ θα αποτελέσει σίγουρα αντικείμενο… ντιμπέιτ, αφού η παρουσία του υπήρξε, αν μη τι άλλο, αμφιλεγόμενη.

Από τη μια, τα οικονομικά μεγέθη της λΙγκας από τότε που ανέλαβε πολλαπλασιάστηκαν με εντυπωσιακό τρόπο, το ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα για το πρωτάθλημα γιγαντώθηκε και η προσέλκυση μεγάλων χορηγών υπήρξε θεαματική.

Από την άλλη, οι πολέμιοι του Στερν, του χρεώνουν ότι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για το παιχνίδι αυτό καθαυτό, αλλά μόνο για την οικονομική ευημερία των συνεταίρων της λίγκας, των 30 ιδιοκτητών των ομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου του έχει ασκηθεί και δριμύτατη κριτική στον χειρισμό των δύο λοκ άουτ που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στη διάρκεια της θητείας του, το 98-99 και το 2011 (υπήρξαν και άλλα δυο το 95 και το 96 που ουσιαστικά όμως έληξαν εν τη γενέσει τους). Ο Στερν κατηγορείται πως κράτησε σκληρή και άκαμπτη στάση εναντίον των παικτών, έχοντας ως μοναδική πυξίδα του τη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων της λίγκας.

Όπως και να΄ χει κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο απελθών κομισάριος έχει αφήσει τη σφραγίδα του σε αυτό που είθισται να αποκαλούμε «μαγικό κόσμο του ΝΒΑ». Αν το πρόσημο στην προσφορά του θα είναι τελικά θετικό ή αρνητικό θα κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος έχοντας πια την απαραίτητη απόσταση από τα πεπραγμένα του Στερν και συγκριτικό μέτρο, πιθανότατα, τη θητεία του διαδόχου του…

Πηγή: sport-fm.gr