Είναι γεγονός και μάλιστα καλά πιστοποιημένο πως οι ομάδες κερδίζουν περισσότερα ματς εντός παρά εκτός έδρας.
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Την ώρα που πολλές μελέτες έχουν αποπειραθεί να απαντήσουν, μια καινούρια αποκαλύπτει αρκετούς παράγοντες για το φαινόμενο.
Και ο βασικότερος όλων; Το υψόμετρο! Άντε να δικαιολογήσεις τώρα τις ελβετικές ομάδες.
Οι καθηγητές Nils Van Damme και Stijn Baert του βελγικού πανεπιστημίου της Γάνδης έψαξαν να βρουν γιατί οι στατιστικές υποδεικνύουν πως το πλεονέκτημα έδρας υπάρχει πάντα.
Ανέλυσαν λοιπόν 2.012 ματς από το Champions και το Europa League και βρήκαν πως πράγματι το 47% των αγώνων ανέδειξαν νικήτρια την ομάδα που έπαιζε εντός έδρας (στο 29% νίκησε η αντίπαλη και το υπόλοιπο 24% έληξε ισόπαλο).
Οι δύο καθηγητές επιβεβαίωσαν επίσης αυτό που έχουν δείξει κι άλλες μελέτες, πως οι οπαδοί κάνουν όντως τη διαφορά. Κι όμως, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα προέρχεται από τη… γεωγραφία. Η έδρα να είναι δηλαδή πόλη σε μεγάλο υψόμετρο και η ομάδα της να παίζει με ομάδα πόλης στο επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας!
«Κάθε επιπρόσθετα 100 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας ισοδυναμούν με α) μια αύξηση στη διαφορά των γκολ κατά 0,050 γκολ (0,006%), β) μια αύξηση στην πιθανότητα της νίκης κατά 1,1% και γ) μια αύξηση στους πόντους κατά 0,032% για την εντός έδρας ομάδα», μας λένε στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Economics».
Και μάλιστα αυτό το πλεονέκτημα δεν είναι αμφίδρομο. Οι ομάδες χαμηλού υψομέτρου δεν έχουν προβάδισμα δηλαδή όταν παίζουν με ορεινές ομάδες. Και χρειάζονται επίσης 5.000 οπαδοί να ζητωκραυγάζουν συνεχώς για να αντισταθμιστεί το πλεονέκτημα του υψομέτρου.
Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό είναι τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου σε μέρη μεγάλου υψομέτρου, υποθέτουν οι ερευνητές, αν και η πολυπαραγοντική ανάλυσή τους δεν ασχολήθηκε με τέτοιες μεταβλητές…