Όπου κι αν κοιτάξεις αυτές τις μέρες στο ίντερνετ, από τις πιο σοβαρές πηγές μέχρι και τις ιστοσελίδες που ειδικεύονται στην περιουσία των διασημοτήτων, θα δεις πως η περιουσία του Ντιέγκο υπολογίζεται στα 100.000 δολάρια.
«Ψίχουλα» δηλαδή για το αξεπέραστο φαινόμενο της στρογγυλής θεάς που είχε θέσει μάλιστα το ρεκόρ για την ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών… δύο φορές! Μία όταν πήγε στην Μπαρτσελόνα για το ποσό-ρεκόρ των 6 εκατ. ευρώ και μία όταν μετακινήθηκε στη Νάπολη, όπου έσπασε ξανά τα κοντέρ με εκείνα τα 8+ εκατ. ευρώ.
Πώς όμως και γιατί μας λένε πως έχει πια τόσο λίγα στην κατοχή του; Παρά το γεγονός δηλαδή πως ούτε τίποτα τον έχουμε δει να πουλά ούτε και προέκυψαν ποτέ οικονομικά προβλήματα για τον παλιό άσο. Φανερά τουλάχιστον.
Πόσο μάλλον που όταν κρέμασε τα παπούτσια του μεταπήδησε στην προπονητική, με καλοπληρωμένα συμβόλαια στην Αργεντινή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μεξικό.
Χαρακτηριστικό εδώ είναι το γεγονός πως η περιουσία του υπολογιζόταν το 1992 στα 100 εκατ. δολάρια. Τότε όμως ξεκίνησαν οι υποθέσεις με τα ναρκωτικά στη Νάπολη και οι δικαστικές περιπέτειες με την ιταλική εφορία.
Κι εδώ βλέπουν πολλοί την αρχή του οικονομικού του τέλους. Οι ιταλικές φορολογικές αρχές τον είχαν στο στόχαστρο για σειρά ετών, κατηγορώντας τον για ευρεία φοροδιαφυγή στα χρόνια που πέρασε στη Νάπολη (1984-1992).
Όταν πήγε μάλιστα στο Μιλάνο τον Οκτώβριο του 2013 για μια τηλεοπτική εκπομπή, η ιταλική εφορία τον ενημέρωσε επισήμως, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, πως θα παγώσει την περιουσία του στη χώρα για να πληρωθεί το χρέος του. Ένα χρέος που η κρατική Equitalia υπολόγιζε πια στα 53 εκατ. δολάρια.
Η υπόθεση κατέληξε, σύμφωνα με το ΑΡ που επικαλείται τον ιταλικό Τύπο, με την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων στην Ιταλία, μια υπόθεση που στοίχισε στον Μαραντόνα 39 εκατ. δολάρια. Ακόμα και τα δύο χρυσά Rolex τού είχαν πάρει, αλλά και το διαμαντένιο του σκουλαρίκι.
Η κατάληξη αυτής της περιπέτειας είναι εξίσου θολή. Ο ίδιος είχε δηλώσει στην «Corriere della Serra» το 2016 πως το αδιανόητα μεγάλο χρέος είχε αποπληρωθεί, τον άδειασε όμως λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Νάπολης, Aurelio de Laurentiis, ο οποίος δήλωσε το 2017 πως σκόπευε να τον κάνει πρεσβευτή της ομάδας μόλις τακτοποιούσε τις εκκρεμότητες με το ιταλικό κράτος.
Αν και πόσα χρωστάει ακόμα στην εφορία της Ιταλίας δεν είναι σαφές, ιταλικές πηγές μιλούν πάντως για ένα υπόλοιπο… 37 εκατ. ευρώ.
Ακόμα κι έτσι όμως παραμένει απορίας άξιο πώς ακριβώς προκύπτουν αυτά τα 100.000 δολάρια του σήμερα. Κι αυτό για έναν ποδοσφαιριστή που πήρε πάνω από 1 εκατ. ευρώ ήδη από το 1981 για να πάει στην Μπόκα Τζούνιορς!
Αλλά και έναν εν ενεργεία προπονητή που παρά το γεγονός ότι δεν έγινε γνωστό πόσα πήρε τον Σεπτέμβριο του 2019 για να προπονεί την Gimnasia de La Plata ως το τέλος της σεζόν, ε κάτι θα πήρε.
Το 2018, ας πούμε, που προπονούσε τη μεξικανική Dorados, είχε γίνει γνωστό πως έπαιρνε 150.000 δολάρια τον μήνα. Πάνω από 1,5 εκατ. δολάρια δηλαδή για το 11μηνο συμβόλαιο. Πριν από αυτό λειτουργούσε ως πρεσβευτής της FIFA στο Παγκόσμιο της Ρωσίας το 2018.
Και βέβαια, πέρα από τις επαγγελματικές αμοιβές του, ο μεγάλος Αργεντίνος συνεχίζει να διατηρεί διαφημιστικά συμβόλαια με πολλούς και διάφορους. Όπως την Puma, σε μια ισόβια λες συνεργασία που συνεχίζεται από τη δεκαετία του 1980.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
A 30 días del comienzo del mundial de Rusia 2018 ⚽ @Hublot #HublotLovesFootball #Hublot
Κι αν οι ιδιαιτέρως επικερδείς μέρες της Coca Cola είναι πια παρελθόν, ο Μαραντόνα έχει σήμερα τις Hublot και Konami (για το Pro Evolution Soccer) να παραδίδουν εκατομμύρια στα πόδια του.
Ποιες 100.000;