Το ζητούμενο εξεύρεσης λύσης για την καταπολέμηση των φαινομένων βίας στα ελληνικά γήπεδα αλλά και το «νευραλγικό πρόβλημα» της διαιτησίας ήταν οι δύο τομείς που τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, που τόνισε ότι δεν θα διστάσει να διακόψει το πρωτάθλημα εάν συνεχιστεί η βία!
Ο ισχυρός άνδρας της ομοσπονδίας με συνέντευξή του στην Καθημερίνη σημείωσε πως «Αν χρειαστεί, θα διακόψω ακόμη και το πρωτάθλημα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η συνέντευξή του
Ο κ. Πιλάβιος θεωρεί τη βία ευρύτερο κοινωνικό φαινόμενο και εκτιμά πως το γεγονός ότι, ως πριν από μερικά χρόνια, περιοριζόταν εντός του γηπέδου βόλευε την κοινωνία: «Ένας εύκολος τρόπος είναι το γήπεδο. Ηταν κλεισμένοι εκεί, τα σπάγανε και χτύπαγαν ο ένας τον άλλον. Η κοινωνία ευαισθητοποιήθηκε μόνον, όταν οι “φίλαθλοι” βγήκαν στους δρόμους, άρχισαν να σπάνε τα μαγαζιά, να ρίχνουν μολότοφ, να καίνε αυτοκίνητα». Οι εξαιρετικές συνθήκες που ζει η χώρα φέτος τον ανησυχούν, όσο και τους πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες που έχουν ευθύνη. Η ηγεσία της αστυνομίας μάλιστα μιλάει για τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει η διείσδυση ακροδεξιών και αναρχικών στοιχείων στους συνδέσμους φιλάθλων. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν μασάει τα λόγια του όταν καταλογίζει ευθύνες για την καλλιέργεια φορτισμένου κλίματος στα γήπεδα: «Θα το πω χωρίς να κρυφτώ. Μου φαίνεται αδιανόητο άνθρωποι επιχειρηματίες, εκδότες να καλλιεργούν μέσω των οπαδικών εφημερίδων τη βία. Αν διαβάζετε κάθε μέρα τον λεγόμενο οπαδικό Τύπο, θα εκπλαγείτε. Παλιά υπήρχε μια διάθεση για καζούρα και κοροϊδία στον αντίπαλο. Τώρα τι υπάρχει; Μένος, μίσος και δίψα για αίμα».
Γιατί γίνεται αυτό; Κατά τον κ. Πιλάβιο «προφανώς διότι οι εκδότες θεωρούν ότι θα έχουν καλύτερη κυκλοφορία. Και αυτό είναι το χειρότερο. Και για να το πιστεύουν και ενδεχομένως και να έχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία, το συμπέρασμα είναι ότι δεν πάμε καλά…». Πώς αντιμετωπίζεται η βία στα γήπεδα; Η ΕΠΟ κατά τον πρόεδρό της έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα πάνω σε αυτό. Αλλαξε τον πειθαρχικό κώδικα, σε συνεργασία με την πολιτεία. Δημιούργησε έναν πολύ σκληρό πειθαρχικό κώδικα και έναν νέο θεσμό που λέγεται ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, ενώ τη θέση ανέλαβε ένας πρώην αρεοπαγίτης.
Του επισημαίνω, ότι την κύρια ευθύνη της φύλαξης την έχει η αστυνομία και ότι το κράτος πληρώνει αμέτρητες υπερωρίες στους αστυνομικούς για να ελέγχονται οι θερμοκέφαλοι ποδοσφαιρόφιλοι: «Ομως και το ποδόσφαιρο πληρώνει την αστυνομία. Το 10% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, περίπου 9 εκατ. ευρώ πηγαίνει στο ασφαλιστικό ταμείο των αστυνομικών», αντιτάσσει. Συμφωνούμε, πως αυτή είναι μια τυπικά ελληνική ρύθμιση. Ο κ. Πιλάβιος πιστεύει, πάντως, ότι θα συνέφερε περισσότερο και την πολιτεία και τις ΠΑΕ μια συγκεκριμένη κοστολόγηση της αστυνομικής φύλαξης, όπως και περισσότερες εξουσίες στους «σεκιούριτι».
Το πρόβλημα των οπαδικών συνδέσμων αναδείχτηκε από τον τραγικό θάνατο ενός νεαρού σε επεισόδια έπειτα από αγώνα βόλεϊ πριν από 3 χρόνια. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ έχει την άποψη, ότι είναι 100% αρμοδιότητα των ΠΑΕ να αντιμετωπίσουν το θέμα των συνδέσμων. Θεωρεί ότι η απόφαση της πολιτείας να διακόψει τη χρηματοδότηση των ΠΑΕ όταν οι οπαδοί τους κάνουν επεισόδια, θα λειτουργήσει γιατί αποτελεί συμβατική τους υποχρέωση. Αν όλα αυτά είναι αρκετά όμως σε περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης είναι αμφίβολο, εξ ου και όλες αυτές οι συσκέψεις. «Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, γιατί είναι πιθανόν σε μια περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης να εκδηλωθούν και άλλα φαινόμενα», μου αναφέρει…
Του υπενθυμίζω το παράδειγμα της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1985, η οποία απέσυρε τις αγγλικές ομάδες για πέντε χρόνια από τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Μελετά η ΕΠΟ τόσο δραστικά μέτρα, αν η κατάσταση οξυνθεί; «Ισως χρειαστεί, κάποια στιγμή και αν συνεχιστούν τα πράγματα, να διακόψουμε και το πρωτάθλημα» μου απαντάει και προσθέτει: «Εγώ το έχω σκεφτεί. Δεν είναι δυνατόν οι παίκτες να διακυβεύουν τη ζωή τους».
Το πρωτάθλημα ξεκίνησε μόλις πριν από δύο αγωνιστικές και η διαιτησία ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή. Μετά το ζήτημα που προέκυψε με τον αγώνα Παναθηναϊκού – Αρη, ακολούθησε μια εβδομάδα αργότερα η διαμαρτυρία της ΑΕΚ. Τον πρόεδρο της ΕΠΟ αναζήτησαν παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ευ. Μαρινάκης και της ΑΕΚ, Στ. Αδαμίδης. Στη συζήτησή μας δεν αρνείται ότι γίνονται λάθη που τροφοδοτούν την καχυποψία, ταυτόχρονα όμως θεωρεί ότι και η συζήτηση για τη διαιτησία είναι προσχηματική. Είναι μάλιστα κατηγορηματική η άποψή του, ότι το 50 – 50 δεν το θέλει κανείς…
– Οι φίλαθλοι, και όχι μόνον, είναι καχύποπτοι ότι οι διαιτητές ευνοούν συγκεκριμένες ομάδες. Εσείς, ως ΕΠΟ, τι κάνετε για την αντικειμενική διαιτησία;
«Εμείς, φυσικά, προσπαθούμε. Έχουμε υπογράψει τη συνθήκη διαιτησίας της UEFA και σημειώνουμε πρόοδο, αφού μας χρηματοδοτεί. Η χρηματοδότηση από την UEFA γίνεται μόνο όταν έχεις πετύχει τους στόχους που αυτή θέτει. Τα πρώτα χρήματα τα πήραμε τον Ιούλιο. Θα σας πω κάτι όμως. Οσο και να εκπαιδεύσεις έναν άνθρωπο, το θέμα της νοοτροπίας δεν μπορείς να το αλλάξεις και εκεί δημιουργούνται ορισμένα προβλήματα. Θέλω επίσης να τονίσω και ότι κανένας παράγοντας δεν θέλει το 50-50».
– Γιατί το λέτε αυτό;
« Γιατί όλη αυτή η συζήτηση είναι κατ’ επίφαση. Το 50 – 50 σημαίνει ότι θα γίνουν τα ίδια ακριβώς λάθη. Αυτό είναι αδύνατο, άρα θα υπάρξει διαμαρτυρία. Ο αντίλογος θα ήταν ότι κάποιος μπορεί να θέλει το 50 – 50 και απλώς να είναι καχύποπτος. Θα σας επισημάνω, όμως, ότι δεν δίνουν ούτε δύο αγωνιστικές περιθώριο».
– Πού το αποδίδετε αυτό;
«Υπάρχει μια έντονη καχυποψία στη χώρα μας. Δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα την οποία να βλέπουμε και να φαίνεται ότι γίνεται αξιοκρατικά. Ο ένας είναι φίλος του τάδε πολιτικού, ο άλλος πήρε το πόστο επειδή ανήκει στο δείνα κόμμα, και ούτω καθ’ εξής. Από την άλλη όμως, η διαιτησία είναι ένα πολύ μεγάλο άλλοθι. Κάνω μεγάλες μεταγραφές που δεν πετυχαίνουν. Επιλέγω λάθος σχήμα. Η ομάδα δεν είναι καλή. Μήπως πρέπει να καλύψω τα νώτα μου λέγοντας ότι φταίει ο διαιτητής; Πρέπει να φταίει κάποιος. Και στην Ελλάδα φταίνε πάντα άλλοι».
– Είναι όμως σημαντικό θέμα.
«Ναι, αλλά δεν είναι το βασικό κομμάτι. Θέλουμε να είναι, γιατί είναι το “πιασάρικο” θέμα».
– Πιέσεις για τους διαιτητές σάς ασκούνται από τις ομάδες;
« Η ΕΠΟ έχει τα μάτια ανοιχτά και τα αυτιά κλειστά».
Πηγή: gazzetta.gr