Οι οπαδικές εφημερίδες υποδαυλίζουν τη βία και τις φωνές στο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, που επίσης κατηγορεί και τους παράγοντες για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ έδωσε συνέντευξη στο Arcadia-sports.gr.
– Πάμε στο θέμα που σας… βασανίζει. Παρόλα αυτά βλέπουμε κρατάτε γερά! Διαιτητές. Όλοι φωνάζουν. Γιατί;
«Πάντοτε γίνονται λάθη. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι διαιτησία δεν είναι μόνο επικοινωνία. Δηλαδή επικοινωνία, που έχει σχέση με τον κόσμο, τις εφημερίδες. Δε θεωρώ ότι η ουσία είναι εκεί».
-Πάντως το τελευταίο διάστημα αυτό ζούμε. Τον πόλεμο της επικοινωνίας.
«Η ουσία είναι να δούμε την ομάδα μας. Λάθη γίνονται. Ζητείται μηδενική ανοχή κι εμείς σαν ομοσπονδία και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, πραγματικά σας μιλάω, δε θα δείξουμε καμία ανοχή. Αλλά θεωρώ ότι πάρα πολλά θέματα είναι επικοινωνία. Κι είναι κρίμα.
Εγώ διαβάζω και βλέπω τις οπαδικές εφημερίδες. Το καταλαβαίνω, να πουλήσουν πρέπει. Αλλά γιατί τέτοιο μένος, τέτοιο μίσος; Γιατί η καλλιέργεια μίσους;
Παλιά, θυμάμαι, είχαμε τη λεγόμενη καζούρα, την πλάκα, το χαβαλέ. Τώρα βλέπεις μόνο μένος. Να χυθεί αίμα και τι στον κόσμο! Αυτό πουλάει. Είναι δυστύχημα όμως. Και οι παράγοντες φταίνε. Όλοι φταίμε. Δεν εξαιρώ κανέναν. Δεν είναι κανείς άμοιρος ευθυνών».
-Όχι, αλλά ποια είναι η αρχή για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο τέλος όπου βρίσκεται η λύση;
Θα σας πω κάτι. Είναι θέμα βούλησης. Τι θέλουμε; Όταν κάτσουμε και κάνουμε την αυτοκριτική μας και πούμε τι θέλουμε. Να πει ο καθένας τι θέλει. Αλλά να πει αλήθεια τι θέλει. Όχι απλά να λέμε τι θέλουμε και τελικά δεν θέλουμε τίποτα. Και για το 50-50 που λένε…
-Τελικά όλη η ιστορία γίνεται για το 50-50 ή αυτή η αναλογία δεν αντέχεται;
«Δεν αντέχεται, μπράβο… αλλά εγώ να το δεχτώ ότι θέλουν όλοι το 50-50. Όταν βλέπουν ένα παιχνίδι με τον τρόπο που το βλέπουν, το 50-50 το βλέπουν μείον 40, μείον 60! Παίρνουν άνθρωποι εμένα, την επιτροπή και λένε μας έκανε αυτό ή εκείνο ο διαιτητής, αλλά εγώ, ας πούμε, το έχω δει 50-50…»
-Υπάρχει επιστροφή;
«Προσπαθούμε… Δεν μπορώ να λέω συνέχεια “δεν υπάρχει” ή “υπάρχει”. Προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα».
-Τι σκέφτεστε να κάνετε πρώτα;
«Υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο ακολουθούμε και το υπογράψαμε και γι’ αυτό είμαι χαρούμενος. Σημαίνει ότι κάποιος ανώτερος φορέας, είδε τις προσπάθειες που κάνουμε στον τομέα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης και είπε ναι, αξίζει αυτή η χώρα. Αξίζει να χρηματοδοτηθεί από την ΟΥΕΦΑ. Αυτό θέλει λίγο χρόνο για να φανούν τα αποτελέσματα».
-Όλοι λένε να έρθουν ξένοι διαιτητές.
«Να σας πω όμως κάτι σημαντικό; Ξένοι από ποια ήπειρο; Από την Ευρώπη; Πάλι θα λένε, είναι ο ένας ο άλλος, αφού τα ξέρετε».
-Είστε άνθρωπος που έχετε δουλέψει στο εξωτερικό. Τελικά, ελληνική πραγματικότητα, ή Ευρώπη και πάλι Ευρώπη;
«Ελληνική πραγματικότητα. Να βοηθήσουμε τον τόπο μας, πάνω από όλα».
-Δεν προβλέπονται και διαγραφές διαιτητών πλέον, υπάρχουν μόνο σιωπηρές τιμωρίες;
«Είπαμε να πάμε λίγο μπροστά σε θέμα νοοτροπίας, αλλά δεν βλέπω κάτι το θετικό. Θα το επανεξετάσουμε».
-Πάντως όλα αυτά απομακρύνουν κόσμο και το βλέπουμε και στο γήπεδο του Αστέρα αυτό.
«Δεν ξέρω… Εγώ θέλω το γήπεδο του Αστέρα γεμάτο όταν παίξουν οι Ελπίδες, στις 12 Οκτώβρη. Στέλνω ένα μήνυμα και από τη δική σας ιστοσελίδα, να έρθει όλος ο κόσμος να παρακολουθήσει το παιχνίδι. Να βοηθήσει τα παιδιά, που αν προκριθούν στο ευρωπαϊκό, θα λάβουν μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012».
-Πιστεύουμε ότι θα έρθει ο κόσμος, γιατί στην εθνική παίζει ο Φορτούνης, ο οποίος έχει γίνει σύνθημα στα χείλη τους! Πρόλαβε σε 2 μήνες κι έγινε το αγαπημένο παιδί της εξέδρας.
«Είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής και χαιρόμαστε που υπάρχουν νέα ταλέντα, τα οποία παίζουν αρκετά και στις ομάδες τους».
-Στην Εθνική Ανδρών δημιουργήθηκαν διάφορα θέματα τις τελευταίες μέρες. Που βρίσκεται αυτή η υπόθεση με τους διεθνείς; Είναι έτσι όπως παρουσιάζονται τα πράγματα;
Πιστεύω ότι ήταν πολύ διογκωμένα, όπως παρουσιάστηκαν τα πράγματα. Σε μια αλλαγή μιας κατάστασης 9 ετών, πάρα πολλοί ψάχνουν κάποια πατήματα. Εγώ το καταλαβαίνω. Αλλά ας είμαστε ψύχραιμοι, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το τι θα γίνει στα κρίσιμα παιχνίδια που παίζουμε.
Τα παιδιά θα μαζευτούν, ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής θα μιλήσουν. Εγώ δεν είμαι πρόεδρος ομάδας, είμαι πρόεδρος ομοσπονδίας. Θα μιλήσουν οι υπεύθυνοι και από ‘κει και πέρα, μπορεί και το διοικητικό συμβούλιο να παρέμβει προκειμένου να βοηθήσει.
-Πώς μπορούμε να πείσουμε τους ανθρώπους που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά, έστω και χωρίς να έχουν κάποιο όφελος;
“Καταρχήν, όλοι εμείς χρωστάμε σε αυτούς τους ανθρώπους ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αυτό το λέμε και το εννοούμε. Οι άνθρωποι, από το υστέρημά τους, δίνουν για να πάει το ποδόσφαιρο μπροστά. Άρα τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Να δώσουμε βάση στην περιφέρεια. Πώς θα γίνει αυτό; Δυστυχώς, κυβερνάει το χρήμα. Άρα πρέπει να βρούμε τρόπους, πόρους, ώστε να μπορέσει η περιφέρεια να έχει περισσότερα εφόδια.
Δεν ξέρω τι θα γίνει με το θέμα των περιφερειών, με τις εκλογές και τον Καλλικράτη. Αυτό πρέπει να το δούμε. Και κυρίως, τι πόρους θα μπορέσει να αντλήσει από κει το ποδόσφαιρο σε τοπικό επίπεδο”.
-Ένα αισιόδοξο μήνυμα υπάρχει για τις ομάδες; Ακούσαμε ότι δεν έχει έρθει κανείς μέχρι τώρα, είστε ο πρώτος που ήρθε.
Εγώ πιστεύω σε αυτό που κάνω, το αγαπάω αυτό που κάνω. Πριν έρθω εδώ ήμουν στην Καλαμάτα, για ένα δυσάρεστο θέμα βέβαια. Την άλλη εβδομάδα θα είμαι στη Θεσπρωτία, την άλλη στην Κοζάνη. Προσπαθώ κι εγώ στο λίγο χρόνο που βρίσκομαι στην ομοσπονδία, γιατί ενάμισης χρόνος, πιστέψτε με, δεν είναι πολύς χρόνος για να αφουγκραστώ και να καταλάβω όλα τα προβλήματα.
-Πώς γίνεται βιώσιμος ο ερασιτεχνικός αθλητισμός; Ποιος πρέπει να είναι ο σκοπός του;
Προσανατολιζόμαστε στο αθλητισμός είναι πολιτισμό. Αυτό πρέπει να είναι. Το τι κάνουμε όλοι μας, το ξέρουμε πολύ καλά ο καθένας. Είναι μεγάλο θέμα και πρέπει κάποια στιγμή να διοργανωθούν ημερίδες και συζητήσεις μόνο για αυτό το πράγμα. Για το πώς θα βοηθηθεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
-Το ποδόσφαιρο της Αρκαδίας, πέρα από τα σωματεία τα ερασιτεχνικά, έχει και τον Αστέρα.
Αυτό είναι ευτύχημα για την Αρκαδία. Αυτοί οι 2 άνθρωποι, οι 2 επενδυτές που είναι στην Αρκαδία, είναι πραγματικά ευτύχημα.
-Πολλοί εδώ τους λένε τρελούς και ευεργέτες…
“Δεν τους έχω γνωρίσει. Μια φορά μόνο, είχα συναντηθεί για λίγο με τον κύριο Καϋμενάκη. Είναι ευχής έργον. Ο Αστέρας λειτουργεί και ως… μελίσσι για τους ποδοσφαιριστές των τοπικών σωματείων. Καταλαβαίνω ότι αυτό βοηθάει πάρα πολύ”.
-Υποσχεθήκατε ενωσιακό γήπεδο, κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή.
Αυτό ναι, θα το δούμε αμέσως όταν αρχίσουν πάλι τα προγράμματα και οι χορηγίες. Όταν θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ξανά, η Αρκαδία θα είναι η πρώτη προτεραιότητα. Δε μπορώ να πω ότι του χρόνου θα έχετε γήπεδο. Δεν θα το πω. Πιστέψτε με, έχω κάνει έναν πάρα πολύ μεγάλο αγώνα για την οικονομική εξυγίανση της ομοσπονδίας, η οποία είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο.
-Να επιστρέψουμε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Πάμε στο γήπεδο τις Κυριακές και πολλοί αγώνες αρχίζουν χωρίς γιατρούς! Δίχως τα βασικά για την υγεία των παικτών.
“Αυτό είναι ένα θέμα. Νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή και οι τοπικές Ενώσεις να μην τους ξεκινούν τους αγώνες. Γιατί οι κανόνες υπάρχουν, απλά δεν τηρούνται. Πρέπει να τηρούνται, να μη λέμε δε βαριέσαι, δεν πειράζει”.
Πηγή: gazzetta.gr