Όσο μεγάλο ταλέντο είχε στο άθλημά του, κάτι που αποδεικνύουν τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που φόρεσε στο στήθος του, άλλο τόσο αυτοκαταστροφικός αποδείχθηκε στη ζωή του, όταν άφησε την αγωνιστική δράση. Ο λόγος για τον Μάτι Νικάνεν, ο οποίος αποτελεί έναν από τους θρύλους του δημοφιλούς χειμερινού αθλήματος, άλμα με σκι (ski jumping).
Ο γνωστός με το προσωνύμιο «ιπτάμενος Φινλανδός» άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 55 ετών, όπως επιβεβαίωσε πρόσωπο από το στενό του περιβάλλον σε Μέσο της πατρίδας του. Ο άνθρωπος που θεωρείται πιθανότατα ο κορυφαίος του σπορ από ειδικούς, προπονητές και αθλητές, ήταν ένας ατίθασος χαρακτήρας, που είχε ιδιαίτερα μπλεξίματα ακόμη και με τον Νόμο.
Πάντως, ο Νικάνεν ήταν αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος… των αιθέρων, καθώς κατέκτησε πέντε Ολυμπιακά μετάλλια, τέσσερα χρυσά, τα τρία εκ των οποίων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, που έγιναν στο Κάλγκαρι του Καναδά. Επίσης, κατά της διάρκεια της ενδεκαετούς καριέρας του (1981-91), πανηγύρισε και πέντε χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ πανηγύρισε και 46 νίκες σε Παγκόσμια Κύπελλα.
Μετά το τέλος της καριέρας του ως αθλητής, ο Φινλανδός προσπάθησε δοκίμασε τις δυνατότητές του στο τραγούδι, ενώ για ένα μικρό διάστημα, προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην, δούλεψε και ως στρίπερ. Επίσης, απασχόλησε ουκ ολίγες φορές τα ΜΜΕ της πατρίδας του και γενικότερα της Σκανδιναβίας, για τις προσωπικές του σχέσεις, τους γάμους που είχε… εύκολους, της βίαιης συμπεριφοράς του όταν ξέφευγε και τη μάχη με το αλκοόλ, που αποτελούσε τον «δαίμονά» του.
Επίσης, ο Νικάνεν καταδικάστηκε δύο φορές σε φυλάκιση, για δύο ξεχωριστές υποθέσεις: για απόπειρα ανθρωποκτονίας το 2004, όταν μαχαίρωσε έναν οικογενειακό του φίλο, αλλά και για επίθεση στην -τότε- σύζυγό του, το 2009. Πέρυσι διαγνώστηκε ότι έπασχε από διαβήτη, κάτι που σε συνδυασμό με την εξάρτησή του στο αλκοόλ, φάνηκε δύσκολο να παλέψει.
Ο Νικάνεν έμεινε στους συμπατριώτες του και για μια ατάκα που χρησιμοποιούσε συχνά: «Οι πιθανότητες είναι 50-60». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραφε μια κατάσταση στην οποία τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.