«Ελάτε να τα βρούμε», είναι το μήνυμα του Νικόλα Πατέρα προς τον Ολυμπιακό και παράλληλα κάλεσε σε τηλεοπτικό debate τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού πιστεύει ότι ήταν πέναλτι η ανατροπή του Βύντρα στο «Κλ. Βικελίδης».

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη του Νικόλα Πατέρα στον NOVAΣΠΟΡ FΜ 94.6

Για το πέναλτι που δόθηκε υπέρ του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με τον Άρη

«Κατά την άποψή μου ήταν πέναλτι. Μπορεί να είμαστε προκατειλημμένοι ως φίλοι του Παναθηναϊκού, αλλά στην πρώτη φάση είδαμε ότι υπήρχε επαφή πάνω στον Βύντρα. Αν δεις δέκα ριπλεϊ σου δημιουργούνται αμφιβολίες για οποιαδήποτε φάση. Πέρυσι στο «Ολύμπικο» με την Ρόμα, ο Νίνης πήρε παρόμοιο πέναλτι. Έχουμε και εμείς παράπονα από τον κύριο Δαλούκα, αλλά δεν βγάλαμε ανακοίνωση και δεν τα κοινοποιήσαμε. Στο δεύτερο ημίχρονο ο διαιτητής, είδαμε να μοιράζει στους παίκτες μας κάρτες σαν “γαρίφαλα” και έδινε με μεγάλη ευκολία φάουλ έξω από την περιοχή μας, αλλά κρατήσαμε χαμηλούς τους τόνους. Ο Άρης είναι μία εξαιρετικά φορμαρισμένη ομάδα, υπήρχε μια μέτρια διαιτησία, αλλά πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός έπαιξε καλύτερα. Αυτό με εξέπληξε, γιατί εμείς δεν έχουμε τόσες παραστάσεις αγώνων φέτος. Δεν παύει όμως να έχουμε κάποιες μονάδες τις οποίες ακριβοπληρώσαμε για αυτές τις περιπτώσεις».

Για την διαγραφή του Δαλούκα που ζητάει η ΠΑΕ Ολυμπιακός

«Πέρυσι ο Δαλούκας είχε τιμωρηθεί με μία-δυο αγωνιστικές για το πέναλτι που δεν έδωσε στην ΑΕΚ σε χέρι του Μέλμπεργκ στο ματς με τον Ολυμπιακό. Εγώ δεν βγήκα να πω τίποτα τότε, το έκανε η ΑΕΚ που είχε έννομο συμφέρον. Προχθές, ο Πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και φίλος μου Βαγγέλης Μαρινάκης, βγήκε και είπε τα αυτονόητα. Δεν θέλουμε βρωμιά στο ποδόσφαιρο. Δεν θέλουμε στημένους διαιτητές και δεν θέλω οι επενδύσεις μας να πάνε χαμένες. Συμφωνώ σε όλα αυτά. Διαφωνώ όμως με το να δυναμιτίζουμε το κλίμα από την δεύτερη αγωνιστική.

Είναι επικίνδυνο. Παλαιότερα που και εμείς είχαμε παράπονα, δεν είχαμε πει τίποτα, δεν ζητήσαμε διαγραφές διαιτητών. Είναι επικίνδυνο για τους φίλους του ποδοσφαίρου και την κοινωνία μας να κάνουμε εμπρηστικές δηλώσεις. Για παράδειγμα, όταν ανέλαβα ξανά την προεδρία του Παναθηναϊκού, κάποιοι με συμβούλευαν να μιλήσω για την διαιτησία του Ηρακλής-Ολυμπιακός και να πω ότι ευνοήθηκε ο Ολυμπιακός από τον Σταθόπουλο. Τους απάντησα: “έξω από εδώ”. Αν εμείς οι ίδιοι οι παράγοντες δεν σταματήσουμε τις διχαστικές ορέξεις κάποιων, θα βγάλουμε τα μάτια μας».

Για την σχέση ανάμεσα στους παράγοντες των ομάδων και το ποιοι προσπαθούν να της διαταράξουν:

«Υπάρχουν…επαγγελματίες που προσπαθούν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Να σπείρουν δηλαδή τον διχασμό. Είναι πολύ σημαντική ευκαιρία τώρα που υπάρχουν νέοι και άφθαρτοι άνθρωποι στον χώρο, όπως ο Αδαμίδης, ο Αθανασιάδης, ο Ζαγοράκης, ο Πηλαδάκης και ο Τσακίρης να υπάρξει συνεργασία και εμπιστοσύνη για ένα αξιόπιστο ποδόσφαιρο. Δεν έχουμε μεταξύ μας προηγούμενα.

Δεν έχουμε κλέψει ο ένα πρωταθλήματα από τον άλλον. Δεν έχουμε κάνει τους “τυφλούς να βλέπουν και τους μουγκούς να μιλάνε”. Εγώ πρότεινα στον κ. Μαρινάκη, πριν από μία εβδομάδα για να δείξω την καλή μου πίστη, να βγούμε από κοινού στην τηλεόραση και να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι το ποδόσφαιρο αλλάζει. Γύρισε σελίδα. Το παρασκήνιο και τα λαμόγια, θα μας αντιμετωπίσουν και τους δυο από εδώ και πέρα. Οι υγιείς φίλαθλοι αυτό πρέπει να απαιτούν.

Ακόμα και ο Πλατινί που μας έκανε το τραπέζι αυτό μας είπε. Να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Και μας έδωσε και ένα παράδειγμα. Όταν έπαιζε με την Γιουβέντους, είχε πάρει δέκα πέναλτι. Τα οποία ίσα-ίσα τον είχαν ακουμπήσει οι αμυντικοί. Και σε πέναλτι που τον είχε “τσακίσει” ο αμυντικός δεν είχαν δοθεί. Μας είπε λοιπόν “αντί να κάθεστε να διυλίζετε τα πέναλτι, δεν είναι καλύτερο να συνεργαστείτε για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου;”».

Για την πρόοδο της ελληνικής διαιτησίας

«Μιλάω αντικειμενικά και με στοιχεία και πάντα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρξαν κάποια γκάλοπ σε εφημερίδες, που έδειχναν πως το πρωτάθλημα έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Έγιναν ουσιαστικές αλλαγές. Δεν είδαμε τα “εγκλήματα” που είδαμε στο παρελθόν. Δεν είδαμε διαιτητές σαν τον Παπουτσέλη, τον Κασναφέρη και τον Σκουφίτσα. Εγώ θέλω και προσδοκώ σε συνεργασία με τον Ολυμπιακό να αλλάξουμε τελείως αυτό το σκηνικό. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Αυτή τη στιγμή οι δυο μεγάλες ομάδες οικονομικά είναι εκείνες που πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και να κάνουν την αρχή. Αλλιώς δεν θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι».

Για το ραντεβού του με τον Μισέλ Πλατινί

«Βρεθήκαμε γιατί ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ελλάδας, γνώριζα ως πρόεδρος ότι θα είναι εδώ λόγω ενός συνεδρίου της UEFA και επειδή ο κ. Μαρινάκης είναι πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, μας κάλεσε να φάμε όλοι μαζί. Ήταν και ο κ. Πιλάβιος και άλλοι πέντε αξιωματούχοι της ομοσπονδίας. Δεν έγινε κανένα μυστικό γεύμα, ούτε χωρίσαμε τίποτα “τσανάκια”. Η συζήτηση ήταν κοινωνικού περιεχομένου. Για τον ήλιο και την θάλασσα. Ο Πλατινί πέρασε το μήνυμα πως αν υπάρχει εμπιστοσύνη από όλες τις πλευρές, μπορούμε να προχωρήσουμε».

Για την πρόσληψη του Βασίλη Γκαγκάτση στην νομική υπηρεσία της ΠΑΕ Ολυμπιακός

«Εγώ ρώτησα τον κ. Μαρινάκη όταν διάβασα για αυτή την πρόσληψη και μου είπε ότι έκρινε ότι ο κ. Γκαγκάτσης θα τους βοηθήσει να λύσουν κάποια νομικά θέματα. Αυτό μου είπε και αυτό κατάλαβα. Δεν θέλω να δω κακόπιστα αυτή την κίνηση. Αν το κάνω θα «δηλητηριάσω» το ποδόσφαιρο και δεν έχω τέτοια πρόθεση, γιατί θέλω να πάει μπροστά το άθλημα. Ας δούμε πρώτα ποια θα είναι η πορεία του κ. Γκαγκάτση και για το αν θα συνεργαστούν μόνο για τα νομικά. Οι ίδιοι ξέρουν καλά το επικοινωνιακό κόστος αυτής της κίνησης, αλλά εγώ λέω: “γυρνάμε σελίδα και τα ξεχνάμε όλα αυτά”. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι δυο «αιώνιοι» να βγουν μπροστά».

Για το ενδεχόμενο να περάσει η διαιτησία στην δικαιοδοσία της Σούπερ Λίγκας

«Δεν νομίζω πως θα βοηθούσε. Ίσα-ίσα που θα γινόταν το αντίθετο. Ο κάθε παράγοντας, μικρός ή μεγάλος, θα προσπαθούσε να έχει το δάκτυλο στο μέλι. Καλύτερα η διαιτησία να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από την Σούπερ Λίγκα. Πιστεύω ότι η ΕΠΟ και η ΚΕΔ παίζουν τον ρόλο του κομισάριου και είναι κοινής αποδοχής».

Για τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο

«Με τον κ. Πιλάβιο πριν ακόμα αναλάβει την ΕΠΟ και δεν τον γνώριζα, έχοντας κάνει ένα τσεκ της συμπεριφοράς του, διαπίστωσα ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει κάνει ουσιαστικά πράγματα για το ποδόσφαιρο. Είναι έντιμος, δεν λειτουργεί παρασκηνιακά όπως κάποιοι άλλοι και για αυτό χαίρει της εκτίμησης των ευρωπαίων παραγόντων. Άκουγα για παράδειγμα ότι υπάρχει στην UEFA ο Θοδωρής Θεοδωρίδης, ο οποίος είναι άνθρωπος του Ολυμπιακού ως γιος του Σάββα και κάνει ζημιά στον Παναθηναϊκό.

Εγώ γνώρισα έναν άνθρωπο καθ’ όλα αξιόλογο, μορφωμένο και μπορώ να σας πω ότι εκπροσωπεί επάξια με την δουλειά που κάνει την Ελλάδα. Κατάλαβα ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τον Πιλάβιο. Κάποιοι να προσπαθούν να βάλουν λόγια στον Μαρινάκη για αυτόν. Πρέπει να φύγουν οι προκαταλήψεις από την μέση. Και θα πω και κάτι άλλο που με έχει πειράξει. Δεν μπορώ να ακούω να βγαίνουν παράγοντες να λένε διάφορα, όταν πριν από μερικές ημέρες υπήρχαν στον internet συνομιλίες τους που ανέφεραν ότι ελέγχουν την διαιτησία και φτιάχνουν καταστάσεις στην ΕΠΟ. Τώρα οι ίδιοι να ρίχνουν “λάδι στη φωτιά;”.

Είναι ντροπή. Εμένα δεν θα έρθει ούτε ο Βαρδινογιάννης, ούτε ο Βγενόπουλος να μην μιλάω με τον Μαρινάκη επειδή είναι Ολυμπιακός. Αυτά είναι πράγματα άλλης εποχής. Αν δεν μπορούμε να τραβήξουμε μία γραμμή και να διαχωρίσουμε το ποδόσφαιρο με τις προσωπικές μας σχέσεις, δεν θα καταφέρουμε τίποτα».

Για την δήλωσή του ότι δεν θα ψήφιζε τον κ. Μαρινάκη για πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας

«Να εξηγήσω τι εννοούσα. Ο κ. Μαρινάκης είχε εκλεγεί ήδη και δεν χρειαζόταν την ψήφο του Παναθηναϊκού. Οπότε για το θεαθήναι, δεν θα έπρεπε ο Παναθηναϊκός να το πράξει. Από εκεί και έπειτα όλοι ήξεραν ότι είναι ένα νέο πρόσωπο που είναι άφθαρτο, έχει όρεξη και ήρθε να βάλει τα λεφτά του για να προσφέρει και να συμβάλει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Δεν πρόκειται να βάλω θέμα αλλαγής του από την Λίγκα. Αν ο κ. Μαρινάκης αποφασίσει να βγούμε από κοινού προς τα εμπρός και να σταματήσουμε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα και…θρέφονται από αυτή την ιστορία, θα είμαι εδώ. Έκανα τις προτάσεις μου, δεν μπορώ να πράξω τίποτα παραπάνω.

Για το πότε επικοινώνησε για τελευταία φορά με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη

«Μόλις χθες. Και του είπα την γνώμη μου ότι δηλαδή δεν πρέπει να δυναμιτίζουμε το κλίμα. Μου απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, αλλά κατάλαβε πως κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας φέρουν σε σύγκρουση. Του απάντησα ότι συμφωνώ απόλυτα και πως ο μόνος τρόπος για να τα αποφύγουμε όλα αυτά είναι ένας: Να βγούμε από κοινού και να πούμε ότι ναι μεν είμαστε αντίπαλοι στο γήπεδο και ο καθένας θέλει το καλό της δικής του ομάδας, αλλά τα λαμόγια μακριά. Τελειώσανε.
Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο για να έχουν όφελος. Δεν μιλάω μόνο για παράγοντες. Μπορεί να είναι και οπαδικές εφημερίδες οι οποίες ζουν για να δουν αίμα. Άρα είναι ένας ευρύς κύκλος που πρέπει να καταλάβει ότι αλλάζουμε σελίδα. Αλλιώς θα θρηνήσουμε θύματα. Τα πράγματα είναι σοβαρά».

Για το ενδεχόμενο να παρακολουθήσει μαζί με τον κ. Μαρινάκη κάποιο ματς Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού από την εξέδρα

«Καθόλου δύσκολο. Όπως καθόμασταν την προηγούμενη εβδομάδα και τρώγαμε το ψαράκι μας, το ίδιο πράγμα μπορεί να γίνει. Το βλέπω το ίδιο εύκολο να κατέβω στο Καραϊσκάκη και αντί να με περιμένουν πέντε χιλιάδες άνθρωποι απ’ έξω, να κάτσουμε να δούμε το παιχνίδι πολιτισμένα. Θυμόσαστε πέρυσι μετά τις ήττες μας από τον Ολυμπιακό, να διαμαρτυρηθούμε για την διαιτησία;
Θυμάστε μετά το περιστατικό με τον ποδοσφαιριστή Τζόρβα να το “τραβήξουμε”. Όταν ο Κάκος δεν διακόπτει ένα παιχνίδι όταν ένας παίκτης του σηκώνει την μπλούζα του και του λέει μου ρίχνουν από πίσω, αυτό δεν μπορούσε ο Παναθηναϊκός να το κάνει θέμα; Δεν το έκανε όμως. Το παρέπεμψε στην δικαιοσύνη, άσχετο αν μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι. Δεν ρίξαμε λάδι στην φωτιά.

Για να επιστρέψω στο ερώτημά σας, ποτέ δεν θα ποινικοποιήσω την φιλιά μας με τον κ. Μαρινάκη, ούτε θα τσακωθούμε. Η φιλία είναι 20 χρόνων και έχει περάσει από πολλά κύματα. Θα προσπαθήσουν πάρα πολύ να σπείρουν την διχώνια για να κάνουν ζημιά, αλλά πιστεύω ότι έχουμε την ωριμότητα και την σωφροσύνη να τους αντιμετωπίσουμε. Αλλιώς θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και δεν θα υπάρχει κανέναν λόγος να υπάρχουμε στο χώρο».

Για τις σχέσεις του με τον εκτελεστικός διευθυντή του Άρη, Γιάννη Κόντη:

«Να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι κουμπάρος με τον Κόντη. Δεύτερον ο Άρης στάθηκε στο γήπεδο επάξια και δεν είδα σε κανένα σημείο να δώσει δικαίωμα αγωνιστικά για αυτό που ειπώθηκε. Είναι «δηλητήριο» εφημερίδων που βάζουν λάδι στην φωτιά. Θα πρέπει να σταματήσουν οι κουβέντες που δημιουργούν κακό κλίμα. Και δεν λέω ότι αυτό συμβαίνει μόνο από την άλλη πλευρά. Μπορεί να γίνεται και από την δική μας».

Για την επιστροφή του στην προεδρία της ΠΑΕ και την πορεία μετά

«Από τις δηλώσεις που έκανα στην Παιανία, ήταν ξεκάθαρο πως θέλουμε να υπάρχει ηρεμία στην ομάδα. Ελπίζω όλα όσα είπαμε να τηρηθούν. Δεν θέλω να τσακώνομαι με κανέναν, δεν έχω τέτοια διάθεση. Πρέπει να υπάρχει ηρεμία στην ομάδα γιατί έχει δύσκολα παιχνίδια μπροστά της, αρχής γενομένης από το αυριανό με την Μπαρτσελόνα. Το μόνο που δημιουργήθηκε ήταν αυτή η παρεξήγηση-ανοησία με τους παίκτες της Εθνικής ομάδας, που μετά την παρέμβαση του κ. Αντωνίου και τις αμοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν, λύθηκε».

Για το προσεχές ματς του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπαρτσελόνα

«Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι. Αντιμετωπίζουμε την καλύτερη ομάδα στον κόσμο και πιστεύω ότι θα βάλουμε τα δυνατά μας για να σταθούμε άξιοι μέσα στο γήπεδο».

Για το φετινό ρόστερ και την θέληση του κόσμου για κατάκτηση του πρωταθλήματος

«Η ομάδα είναι καλά “δεμένη” και φορμαρισμένη. Δεν κάνω τον ειδικό του ποδοσφαίρου, δεν είμαι προπονητής ούτε τεχνικός διευθυντής. Η ομάδα δεν έχει πολλά παιχνίδια στα πόδια της, αλλά επειδή δεν έγιναν πολλές αλλαγές σε παίκτες και έμεινε το προπονητικό τιμ, η ομάδα θα προσαρμοστεί γρήγορα».

Πηγή: gazzetta.gr