Βέβαιος πως ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να παράγει καλούς ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες του εμφανίστηκε ο προπονητής της ομάδας U-13, Κώστας Ταράσης, μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6.
«Με την έλευση του Γιάννη Σαμαρά ακολουθούμε τον ολλανδικό τρόπο δουλειάς, που είναι εκπληκτικός», τόνισε. «Εκπαιδευτικός ο χαρακτήρας της ακαδημίας, ο προπονητής αποφασίζει για την πρώτη ομάδα», πρόσθεσε.
Αναλυτικά, ο Κώστας Ταράσης μίλησε στον πρώτο αθλητικό σταθμό της χώρας για:
-την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ακαδημίας επί Γιάννη Σαμαρά: «Η ακαδημία είναι πυραμίδα, οπότε όλοι οι προπονητές δουλεύουμε με τα παιδιά και συνεργαζόμαστε. Ο Παναθηναϊκός έχει αλλάξει τον τρόπο εκπαίδευσης στην ακαδημία μετά την έλευση του Γιάννη Σαμαρά. Οι ακαδημίες είναι το πάθος του, είναι κάτι που το έχει σπουδάσει κι έχει βάλει στον Παναθηναϊκό τον τρόπο δουλειάς από τη σχολή της Ολλανδίας. Είναι κάτι το εκπληκτικό, η τεχνογνωσία είναι εκπληκτική».
-τη σειρά εκπαίδευσης των νεαρών παικτών: «Ένα παιδί ξεκινά να μαθαίνει τα πάντα με μία ορθολογική σειρά. Πάει βήμα-βήμα. Βλέπεις ένα παιδάκι 10-12 χρονών να ασχολείται επί μία ώρα μόνο με την μπάλα, την επόμενη ασχολείται με τις πάσες, την επόμενη με την τακτική και ούτε καθεξής. Όλα με μια συγκεκριμένη συνέχεια… Παίζουμε όλοι το ίδιο σύστημα, το 4-3-3, αλλά στις μικρές ηλικίες δεν ασχολούμαστε σχεδόν καθόλου με τακτική, παρά μόνο στα παιχνιδάκια της προπόνησης. Η τακτική αρχίζει όταν πηγαίνουμε στα U-17 ή U-20».
-τη στάση των γονέων: «Οι γονείς θα είναι συμπαίκτες ή αντίπαλοι του παιδιού. Συμπαίκτες είναι όταν τον εμπιστεύονται σε κάποιους ανθρώπους που ξέρουν. Αντίπαλοι είναι όταν γυρίζουν από την προπόνηση και τους λένε τι πρέπει να κάνουν και τι όχι. Τότε το παιδί αποκτά πολλούς προπονητές. Εμείς κάνουμε σεμινάρια στους γονείς, το έχει αναλάβει προσωπικά ο κ. Σαμαράς δύο φορές το χρόνο και τους μιλάει. Αν ο γονέας δεν θέλει να καταλάβει κάποια πράγματα, δεν μπορείς να κάνεις κάτι, αλλά γενικά δεν έχουμε προβλήματα».
-τους παίκτες που έχουν ανέβει στην πρώτη ομάδα: «Τα παιδιά που προωθήθηκαν είχαν ξεχωρίσει. Από εδώ και πέρα είναι θέμα δικό τους τι θα κάνουν. Η ακαδημία έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα, στην πρώτη ομάδα γίνεται πρωταθλητισμός. Έχω άποψη για όλα τα παιδιά, έχω δουλέψει με τον Τριανταφυλλόπουλο, τον Χουχούμη, τον Κουσίδη κλπ., αλλά δεν θα ήταν σωστό να μιλήσω για καθέναν ξεχωριστά. Τα παιδιά αυτά έχουν κάποιες ατέλειες. Προφανώς τις ξέρουν και τις έχουν συζητήσει, ενώ πάνω σε αυτές πρέπει να δουλεύουν. Παράλληλα παίρνουν πράγματα από τους πιο έμπειρους παίκτες. Θέλει και μυαλό, δεν είναι μόνο… πόδια».
-το «υλικό» που υπάρχει τώρα στις ακαδημίες: «Υπάρχουν παιδιά από πίσω με προοπτικές, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθούν. Όταν ένα παιδί μπαίνει στην εφηβεία αρχίζει η επανάσταση κατά της εξουσίας, που είναι οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι προπονητές κλπ. Πάντως από τον Παναθηναϊκό παίρνουν απίστευτα πράγματα και η εκπαίδευσή τους είναι εκπληκτική. Από την αρχή της σεζόν, κάπου 10-12 παιδιά έχουν γίνει επαγγελματίες. Τώρα πόσοι θα παίξουν και πόσο, είναι θέμα του προπονητή. Υπάρχει απορρόφηση από την ακαδημία, αλλά η απόφαση για το ποιος θα παίξει κι αν μπορεί να αντεπεξέλθει ανήκει στον κ. Φερέιρα και στον κάθε κ. Φερέιρα».
-την πληθώρα ξένων παικτών στην Ελλάδα: «Δυστυχώς έρχονται κάποιοι ξένοι που δεν κάνουν τη δουλειά που θα έκαναν παιδιά από την ακαδημία. Δεν είμαι κατά των ξένων, αλλά θα πρέπει να έρχονται πολύ λίγοι και πολύ καλοί. Όταν εγώ ήμουν μικρός, είχα συμπαίκτες τον Ρότσα και τον Ζάετς και δίπλα τους κέρδισα πολλά. Μετά την υπόθεση Μπόσμαν άνοιξαν τα σύνορα και ήρθαν πολλοί παίκτες που δεν πρόσφεραν τίποτα».
-την προοπτική οι ομάδες να συμμετέχουν με νέους παίκτες σε μικρότερες κατηγορίες: «Συζητούσαμε στην ακαδημία αρκετά χρόνια αυτό το θέμα. Πόσες όμως ομάδες μπορούν να συντηρήσουν μία ακόμη ομάδα; Είμαι 100% σίγουρος πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Αν θα έχεις μια ομάδα U-23, θα παίζουν οι παίκτες σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, όπως συμβαίνει στην Ισπανία με την Μπαρτσελόνα Β’ και τη Ρεάλ Β’. Έτσι ελέγχεις όλο το υλικό σου και δεν χάνονται τα παιδιά με ταλέντο».
-το αν ενδιαφέρεται να δουλέψει ως προπονητής σε «ανδρική» ομάδα: «Μόνο τα παιδιά θα συνεχίσω να δουλεύω. No youth, no future (χωρίς νιάτα, δεν υπάρχει μέλλον)».