Οι αριθμοί λένε την αλήθεια και αυτοί που μετράνε περισσότερο είναι εκείνοι του βαθμολογικού πίνακα. Η επίδοση των 39 βαθμών της Λίβερπουλ την έχουν φέρει στην 2η θέση μόλις δυο πόντους πίσω από την πρωτοπόρο Σίτι. Το πιο ενθαρρυντικό είναι πως οι Reds δείχνουν ομάδα σε περίοδο μετάβασης και πως υπάρχουν περισσότερα περιθώρια βελτίωσης. Ο Κλοπ απέδειξε χθες πως κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα και ότι τα αστέρια της μπορεί να μην είναι σε πρώτο πλάνο αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ισως, η εφαρμογή του 4-2-3-1 ήταν μία απάντηση για τα… θέλω του Σακίρι, ώστε να είναι βασικός δίπλα στον Φιρμίνο, τον Σαλάχ και τον Μανέ. Αυτό ενισχύθηκε κάπως με την προτίμηση για τον Φαμπίνιο στον άξονα.
Ο Γερμανός δεν είναι προπονητής που θέλει απλό στιλ παιχνιδιού, λειτουργεί σε διαφορετική λογική, δε θέλει να πιέζεται για να χρησιμοποιήσει ορισμένους παίκτες. Έχει δυνατή φιλοσοφία και ισχυρή άποψη. Όταν τον προσλαμβάνει κάποιος ξέρει ότι έχει καθαρά τον δικό του τρόπο. Ο Γερμανός έστειλε από την αρχή το μήνυμά του «ή θα γίνει με τον τρόπο μου ή δεν χωράς στα πλάνα μου». Ο Κλοπ έχει δουλέψει πολύ με το πως πρέπει να παίζει και να αναπτύσσεται η Λίβερπουλ. Ασχολήθηκε εντατικά με διάφορα σχήματα στην προετοιμασία, περίμενε τα αστέρια του να γυρίσουν από το Μουντιάλ κι έπειτα διάλεξε έναν συγκεκριμένο τρόπο για να αναδείξει τα συστήματά του και να δώσει κίνητρα.
Τον Σεπτέμβριο ο 51χρονος αποκάλυπτε ότι δεν ισχύει πως η Λίβερπουλ είναι προβλέψιμη. «Μπορεί να παίζουμε 4-3-3 με τριάδα μπροστά αλλά οι δύο από τους τρεις μπροστά μπορεί να αλλάζουν θέσεις και να βρίσκονται στο κέντρο ή να αλλάξουν πράγματα. Πρέπει να δημιουργούμε κάτι που θα δίνει την ώθηση και στα παιδιά από τον πάγκο για κάτι καλύτερο, αλλά και για όσους παίζουν βασικοί».
Θυμίζουμε, πως δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από τότε που αποχώρησε ο Κουτίνιο. Δεν ήταν μόνο κομβικός δημιουργικά παίκτης, αλλά και μία επιλογή που έδινε ευελιξία και διάφορες επιλογές για την τακτική και τον σχηματισμό. Αρκετοί παραπονέθηκαν πως δεν υπήρξε άξιος διάδοχός του, αλλά αμφέβαλλαν και για το αν ο Ναμπίλ Φεκίρ τα καταφέρει.
Μετά την αποχώρηση του Κουτίνιο η τριάδα στο κέντρο έγινε πιο δυναμική και με μεγαλύτερη ενέργεια. Την περασμένη εβδομάδα ο Κλοπ είχε πει στο Sky Sports ότι «πολλές ομάδες βλέπουν το πόσο καλοί είμαστε στην πίεση και στην αντεπίθεση και ακόμα και στο πως δημιουργούμε υπεραριθμία στην επίθεση. Τώρα λοιπόν μας παίζουν με κόντρα επίθεση και πρέπει να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι. Πρέπει λοιπόν να ελέγχουμε τα ματς περισσότερο και καλύτερα. Η ποδοσφαιρική ολοκλήρωση και ωριμότητα είναι το επόμενό μας βήμα».
Πλέον, όταν η Λίβερπουλ έχει την Έβερτον να… χτυπά με τέτοιο τρόπο στις επιθέσεις ανοίγει το παιχνίδι της, ενώ έχει την υπομονή να εγκλιματιστεί άμεσα στο παιχνίδι του αντιπάλου. Νέα πρόσωπα που έχουν μπει στην φετινή αγωνιστική εξίσωση, όπως ο Ναμπί Κεϊτά έχουν βοηθήσει πολύ στο κέντρο, όπως κι έχει… δέσει με τον Φαμπίνιο. Υπάρχουν και στιγμές φέτος όπου ο Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν έχει δείξει σε εξαιρετική κατάσταση. Ακόμα και ο Σακίρι προσαρμόζεται και βοηθάει περισσότερο.
Στο Παρίσι ο Κλοπ πήγε με την παλιά… φρουρά και η ομάδα του δεν έπαιξε το ίδιο καλά. Οι τέσσερις ήττες της Λίβερπουλ φέτος έχουν έρθει με σχηματισμό 4-3-3 για τους Reds. Το πραγματικό πρώτο must win έρχεται στο προσεχές διάστημα και 16 και ίσως και παραπάνω παίκτες διεκδικούν θέση στην 11άδα για τον αγώνα με τη Νάπολι την άλλη εβδομάδα. Για να δούμε λοιπόν την ομάδα που θα παρουσιάσει ο Γερμανός…
Πηγή: gazzetta.gr