Κανείς δεν μεγάλωσε με όνειρο να γίνει ο κορυφαίος τραπεζίτης. Η αθωότητα ενός παιδικού μυαλού οδηγεί σε πιο απλές, ρομαντικές και αφελείς σκέψεις. Ο Κιθ Χάρις ως πιτσιρίκι στο Στόκπορτ της Αγγλίας θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής. Δοκιμάζει τις δυνάμεις του στο Μπράντφορντ όπου σπουδάζει, αλλά το μυαλό του είναι καλύτερο από το αριστερό του πόδι.
Έτσι ακολουθεί τον δρόμο των οικονομικών. Διορατικός άρα και πρωτοπόρος, σίγουρος για τον εαυτό του (στα όρια του ναρκισσισμού) και έτοιμος να ζήσει στα άκρα παίρνοντας ρίσκα έπειτα από μια γεμάτη καριέρα, φτάνει να είναι ο πρόεδρος της νούμερο ένα τράπεζας στο χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου, της Seymour Pierce.
Το πάθος του για το ποδόσφαιρο, όμως, ουδέποτε τον εγκαταλείπει. Χάρη στην οξυδέρκειά του καταφέρνει να το συνδυάσει με το επάγγελμά του. Την τελευταία δεκαετία μέσω της Seymour Pierce, αλλά και των προσωπικών διασυνδέσεων που χτίζει κατά τη διάρκεια της θητείας του στην HSBC συμμετέχει σχεδόν σε όλα τα μεγάλα deal αγοραπωλησιών συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ. Τσέλσι, Αστον Βίλα, Γουέστ Χαμ, Χαλ και Μάντσεστερ Σίτι αλλάζουν χέρια χάρη στη δική του μεσολάβηση.
Γι’ αυτό κι έχει φτάσει δικαίως να θεωρείται ένας από τους παράγοντες με τη μεγαλύτερη επιρροή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Οι αγγλικές εφημερίδες τον αποκαλούν «deal maker», το έγκριτο περιοδικό «Money Week» «Mr. Fix it» και εκείνος απολαμβάνει τη δημοσιότητα. «Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι των δραστηριοτήτων του, αλλά είναι εκείνο που φέρνει τα πρωτοσέλιδα», λέει στην «Telegraph» ένας οικονομικός αναλυτής. Η παρατήρησή του είναι ακριβέστατη. Οι μπίζνες σε ποδόσφαιρο και ΜΜΕ αποτελούν μόνο το 15% του ετήσιου τζίρου της Seymour Pierce.
Οπως κάθε ισχυρή προσωπικότητα, ο Κιθ Χάρις προκαλεί αντιπαραθέσεις. Οσοι δεν τον παραδέχονται για τις διαπραγματευτικές του ικανότητες βλέπουν στο πρόσωπό του έναν από τους… καταστροφείς του αγγλικού ποδοσφαίρου. «Είναι ο άνθρωπος που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για το άνοιγμα του ποδοσφαίρου στα χρηματιστηριακά κεφάλαια», γράφει ο «Independent». Εκείνος δίνει τη δική του απάντηση.
«Οι αλλαγές στα οικονομικά του ποδοσφαίρου προήλθαν από τα ΜΜΕ, δεν είναι δικό μου λάθος, αλλά του Ρούπερτ Μέρντοχ», λέει, βάζοντας με επιδεξιότητα τον εαυτό του στο ίδιο κάδρο με τον μεγιστάνα των media, τον άνθρωπο που χρηματοδοτεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό μέσω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες στο Νησί. Ξέρει πως μια τέτοια σύγκριση ανεβάζει και τον ίδιο σε ύψη που προκαλούν ίλιγγο στον απλό κόσμο.
Η οντότητα του Κιθ Χάρις προκαλεί ίλιγγο και στον κόσμο της ΑΕΚ. Διότι, ο πολυσχιδής οικονομολόγος ετοιμάζεται για πρώτη φορά να κάνει αθλητικό deal μακριά από την πατρίδα του. Ναι, ο Άγγλος επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος που μαζί με τον Δημήτρη Βιντιάδη ξεκινά έλεγχο με απώτερο σκοπό να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΑΕΚ.
Πηγή: sport-fm.gr