Ο Νταμίρ Κάναντι σε μεγάλη συνέντευξή του μίλησε για τα προβλήματα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την ανάγκη να πάει σε άλλο επίπεδο με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων.
Μιλώντας στο Laola1 ο Αυστριακός τεχνικός του Ατρόμητου είπε:
Το πόσο άλλαξε η ζωή του ερχόμενος στην Ελλάδα: Η ζωή μου βασικά δεν άλλαξε. Είμαι προπονητής ποδοσφαίρου. Το 2008 αποφάσισα να εργαστώ σε επαγγελματικό επίπεδο. Ήταν στόχος μου να εργαστώ στο εξωτερικό κάποια στιγμή. Ήταν αρκετά διασκεδαστικό για έμενα. Έκανα φοβερή δουλειά. Είμαστε όλοι χαρούμενοι που κάναμε πραγματικότητα το όνειρο να συμμετάσχουμε σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση και θέλουμε να προκριθούμε στους ομίλους. Έχουμε ήδη θέσει τον επόμενο στόχο της χρονιάς, ο οποίος είναι να συμμετάσχουμε στους ομίλους. Έτσι θα συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε, προσπαθώντας να επιτύχουμε τους στόχους μας.
Το πόσο απαιτήθηκε να προσαρμοστεί: Στο ποδόσφαιρο δεν είναι δύσκολο να προσαρμοστείς. Παντού είναι το ίδιο, η γλώσσα είναι τα Αγγλικά. Στις μέρες μας, μπορείς να μιλήσεις πολύ καλά με τους νέους παίκτες. Η προσαρμογή δεν ήταν δύσκολη. Νομίζω πως χρειάστηκε να μιλήσουμε και σε άλλες γλώσσες λόγω του βοηθού μου, Έρικ Όρι. Όχι μόνο Γερμανικά και Αγγλικά. Υπάρχουν τόσοι παίκτες από το εξωτερικό και λίγοι Έλληνες που πραγματικά ήταν εύκολο.
Την ελληνική γλώσσα: Περιορίζεις τον εαυτό σου στα απλά και βασικά: ‘Αντίο, καλημέρα, καλησπέρα’. Κατά κύριο λόγο όμως κινείσαι με τα αγγλικά.
Τον Ατρόμητο και τα επίτευγματά του και το τι περιμένει: Απολύτως! Παίξαμε πολύ καλό, αποφασιστικό και επιτυχημένο ποδόσφαιρο. Μας εγκωμίαζαν για το στυλ του παιχνιδιού μας, το οποίο ήταν ελκυστικό στους φιλάθλους. Υπήρξαν λίγα παιχνίδια, ειδικά στην έδρα μας, όπου ήρθαμε ισόπαλοι και θα μπορούσαμε να τα πάμε καλύτερα. Ήμασταν η 2η καλύτερη ομάδα εκτός έδρας, με έναν βαθμό πίσω από την ΑΕΚ. Με λίγους βαθμούς ακόμα στο γήπεδό μας ίσως να πετυχαίναμε και την πρόκρισή μας στο Champions League. Αλλά θα μάθουμε απ’ αυτό το γεγονός και θα προσπαθήσουμε να είμαστε καλύτεροι του χρόνου.
Το ότι ο Ατρόμητος πήγε στο Europa League και στους προημιτελικούς του Κυπέλλου: Για τον Ατρόμητο, φυσικά, είχε μεγάλη σημασία. Νομίζω πως το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ένα καλό πρωτάθλημα, με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Ένα σκληρό, με πολλή ένταση πρωτάθλημα. Για όλους εμάς στην ομάδα αποτελεί επίτευγμα που εκπληρώσαμε αυτόν τον μεγάλο στόχο. Η διακύμανση σχετικά με τους προπονητές είναι μεγάλη στην Ελλάδα με πολλές αλλαγές στους πάγκους. Η Ελλάδα είναι μία συναρπαστική χώρα στο πλαίσιο των οπαδών και στο πώς ζουν το ποδόσφαιρο. Φυσικά έμαθα πολλά και νομίζω πως ωριμάζω σαν προσωπικότητα, σαν άνθρωπος. Παίρνω πολλά πράγματα από μία άλλη χώρα.
Το ότι συνεχίζει στον Ατρόμητο και πόσο τιμητικό είναι: Είτε αποτελεί τιμή είτε όχι, νομίζω ότι ωφελούνται και οι δύο πλευρές, και η διοίκηση και εγώ. Νιώθω άνετα εδώ, έχουμε μία φανταστική ομάδα, μία απίστευτη στήριξη από τον τεχνικό διευθυντή. Υπάρχει και ο πρόεδρος, ο οποίος πάντοτε μας στηρίζει, είναι πολύ σωστός, αγαπά το ποδόσφαιρο. Ήταν μια καλή σεζόν και για τις δύο πλευρές.
Τα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Ναι απόλυτα. Η Ελλάδα ζει μέσα από το συναίσθημα. Είναι ωραίο να παίζεις σε γήπεδα με 30.000, 40.000 ή και 50.000 ενθουσιώδεις οπαδούς. Οι μεγάλοι σύλλογοι όπως ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός έχουν μεγάλη στήριξη από τους οπαδούς. Η παύση του πρωταθλήματος ήταν κακή για την εικόνα του ποδοσφαίρου. Οι Έλληνες νοιάζονται για το πώς θα πάρουν τους 3 βαθμούς της νίκης. Δεν τους ενδιαφέρει ο τρόπος. Δεν τους ενδιαφέρει αν θα κερδίσουν στον αγωνιστικό χώρο ή αν θα πάρουν τους βαθμούς εξωαγωνιστικά. Δεν ενδιαφέρονται πραγματικά, ανησυχούν μόνο για την επιτυχία των 3 πόντων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τέτοιες ενέργειες που φυσικά δεν είναι περιστασιακές για κανέναν.
Τον τραυματισμό του Όσκαρ Γκαρθία και την είσοδο του Σαββίδη στο γήπεδο με όπλο: Αυτά ήταν δύο διαφορετικά παιχνίδια. Φυσικά κανείς δεν θα ήθελε να τραυματιστεί ή να χτυπηθεί από σφαίρα. Νομίζω όμως, παρόλα αυτά, πως ο τραυματισμός δεν ήταν τόσο σοβαρός όπως βγήκε προς τα έξω. Υπήρξαν επίσης αποφάσεις, οι οποίες ήταν πέραν των δικηγόρων. Έτσι είχε η κατάσταση και δεν είναι ευχάριστο όταν χτυπιέσαι από οπαδούς. Έτσι έχει η κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν είναι ευχάριστο όταν επιτίθενται οι οπαδοί. Το περίστροφο δεν ήταν ευχάριστο, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος είναι ένας καλός πρόεδρος, ο οποίος έχει επενδύσει πολλά στον σύλλογό του. Είναι ένας ολιγάρχης, ο οποίος έφερε όπλο για την προστασία του εαυτού του. Αυτά τα πράγματα δεν ανήκουν στα γήπεδα. Ήταν σοκ για εμένα, έτσι όπως το είδα. Αλλά θα πρέπει κάποια πράγματα να γίνουν γνωστά: Έχει κάνει πολλά καλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχει χτίσει ένα στάδιο, ένα προπονητικό κέντρο. Εχει επενδύσει περίπου 200-300 εκατομμύρια ευρώ. Συχνά απομονώνεται ένα γεγονός και τα σημαντικά υποκρύπτονται.
Τις αφαιρέσεις βαθμών και τις ευθύνες των ομάδων: Είμαστε όλοι στο καθήκον! Οι παίκτες, οι προπονητές, οι αξιωματούχοι, οι πρόεδροι. Όλοι έχουμε καθήκον να φέρουμε την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου σε άλλο επίπεδο. Επίσης, οι δημοσιογράφοι που το αναφέρουν. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά. Ακόμα, και οι διαιτητές είναι ένα μεγάλο θέμα στην Ελλάδα. Ο καθένας που εργάζεται σε αυτό το πρωτάθλημα έχει καθήκον να κάνει μια μικρή συμβολή για να το βελτιώσει. Αυτό δεν εξαρτάται από ένα άτομο, αλλά από όλους εκείνους που εργάζονται σε αυτό. Νομίζω όμως ότι αυτά τα σκάνδαλα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συμβαίνουν και στην Αυστρία. Επίσης, και στα γήπεδα της Αγγλίας και της Γαλλίας. Αυτό συμβαίνει παντού. Και είμαστε όλοι υπεύθυνοι να κρατήσουμε το ποδόσφαιρο ήσυχο καθώς και τις οικογένειες που έρχονται στο γήπεδο.
Το πόσο επηρεάζεται το ποδόσφαιρο από δικαστήρια, αφαιρέσεις βαθμών και άλλα θέματα: Θα πρέπει να δείτε τη συνολική κατάσταση της χώρας. Δεν είναι εύκολη, και πολιτικά, η κατάσταση για τους ανθρώπους. Η κρίση προκάλεσε κάτι σημαντικό: Την ανεργία και τους πολύ χαμηλούς μισθούς. Αυτά έχουν να κάνουν με την πολιτική. Αυτό το συναίσθημα εισάγεται στο γήπεδο. Αυτή είναι η εικόνα που έχω και εγώ. Γι ‘αυτό στην αρχή δεν ήμουν τόσο πρόθυμος να πάω στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μου πήρε λίγο χρόνο να αποφασίσω να πάω εκεί. Πρόκειται για τη γενικότερη κοινωνική κατάσταση της χώρας.
Την ηρεμία που έχει ο Ατρόμητος: Ναι, είμαστε ένα σωματείο στο οποίο εργαζόμαστε σκληρά, οι οπαδοί είναι πίσω μας και μας στηρίζουν. Είναι πολύ ήσυχοι. Δεν έχουμε τον κόσμο των 40.000 ή 50.000 ατόμων. Έχουμε 6-7.000 και έτσι συμβαίνουν λιγότερα, σχετικά με επεισόδια.
Το ελκυστικό θα ήταν να αντιμετωπίσει τη Ραπίντ Βιέννης στο Europa: Το ίδιο όπως και το να κληρωθούμε με έναν οποιονδήποτε άλλον σύλλογο. Θέλουμε να περάσουμε στους ομίλους, ανεξάρτητα με τον ποιον θα αντιμετωπίσουμε στα προκριματικά. Για εμένα, ως Αυστριακός, φυσικά και θα ήταν ωραίο να παίξω απέναντι σε μια ομάδα της Αυστρίας, γιατί απλά θα έχω αυτό το αίσθημα ότι είμαι στο σπίτι μου. Αλλά το να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα τη Ραπίντ δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Το σημαντικό είναι να επιτύχουμε τους στόχους που θέτουμε.