Στα ύψη εκτινάσσονται τα έσοδα των ατζέντηδων των ποδοσφαιριστών, όπως προκύπτει από την έκθεση του CIES Football Observatory, με το ποσό να αγγίζει τα 400 εκατ. €, μόνο για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη! Ποιο είναι το προφίλ των παραγόντων, στο …ανδροκρατούμενο επάγγελμα.

Το CIES δραστηριοποιείται στον τομέα της στατιστικής και της οικονομικής ανάλυσης στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με την τελευταία του μελέτη, τα έσοδα των πρακτορείων μάνατζερ πλησίασαν τα 400 εκατ. €, ενώ αυτό το ποσό είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού στους υπολογισμούς δεν συμπεριλήφθηκαν όλες οι λίγκες των ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα, η συγκεκριμένη έρευνα επιχείρησε να χαρτογραφήσει το επάγγελμα, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι αυτό …ανδροκρατείται.

Συγκεκριμένα, μόλις, το 3,4 % είναι γυναίκες, ενώ το μορφωτικό επίπεδο των πιστοποιημένων από τη FIFA ατζέντηδων είναι ιδιαίτερα υψηλό. Τα τρία τέταρτα αυτών κατέχουν πτυχίο Πανεπιστημίου, ενώ το 71% μπορεί και μιλά άπταιστα –τουλάχιστον- μια ξένη γλώσσα. Ωστόσο, το επάγγελμα του μάνατζερ δεν αποτελεί το κύριο για τους περισσότερους που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αφού μόνο για το 41% το ασκούν σε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Από το υπόλοιπο 59% οι περισσότεροι ασχολούνται με τη δικηγορία και τα χρηματοοικονομικά.

Πηγή: Sport-fm.gr