«Ευ αγωνίζεσθαι»… «Σεβασμός»… Η ΟΥΕΦΑ χρησιμοποιεί και προωθεί αυτές τις δύο -αλληλένδετες λέξεις- στις διοργανώσεις της. Και ο Μισέλ Πλατινί, ως άλλος «σταυροφόρος» της κάθαρσης, μιλούσε συνεχώς για «καθαρές» διοργανώσεις. Ωστόσο, όπως… φάνηκε όταν η φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ πλησιάζει στο τέλος της, ούτε ευ αγωνίζεσθαι υπάρχει, ούτε φυσικά και σεβασμός. Μπορείτε να το αποκαλέσετε και ως μία… δυσλειτουργία στο καλά στημένο ποδοσφαιρικό σύστημα. Μοιάζει με ένα είδος «στημένων αγώνων». Οχι για να… κονομήσουν παίκτες στοιχήματος, αλλά για να επωφεληθούν οι ομάδες! Μία μορφή της είναι εκείνη που δεν επέτρεψε στον Ολυμπιακό να βρίσκεται στους «16». Και τούτη που έδωσε το «πράσινο φως» στη Μαρσέιγ για να είναι στην κλήρωση τη 16η Δεκεμβρίου.
Όπως γράφει σήμερα σε εκτενές δημοσίευμα το «Έθνος της Κυριακής», κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει ότι το ίδιο σύστημα ήταν αυτό που έδινε στον Ολυμπιακό την πρόκριση για 85′. Αυτό που δεν υπολόγισαν στην ομάδα του Πειραιά ήταν η αδιαφορία της Ντόρτμουντ, η οποία στο α’ ημίχρονο κέρδιζε τη Μαρσέιγ με 2-1 και έπειτα από το 70′, φανερά, τα παράτησε. Και αν αυτό δεν πείθει τους… ρομαντικούς του αθλήματος, τότε η αναμέτρηση στο Ζάγκρεμπ, ανάμεσα στην Ντιναμό και τη Λυών, μάλλον τους έπεισε. Η γαλλική ομάδα επικράτησε με 7-1 (!) και πήρε την πρόκριση -στη διαφορά τερμάτων- αντί του Αγιαξ, ο οποίος είδε δύο τέρματα του να ακυρώνονται λανθασμένα απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, απ’ την οποία ηττήθηκε με 3-0.
Η θεωρία συνωμοσίας στήθηκε αμέσως. Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ ευνόησε δύο γαλλικές ομάδες (Μαρσέιγ – Λυών). Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα παραμείνει ως… θεωρία. Η γαλλική εποπτική μηχανή στοιχηματισμού στο διαδίκτυο (Arjel) ερεύνησε το ασυνήθιστο σκορ της αναμέτρησης και απεφάνθη πως δεν συνέβη κάτι παράνομο.
Ομως, όλα τα Μέσα τοποθετούν τον Μισέλ Πλατινί στον τοίχο και είναι έτοιμα να πατήσουν τη «σκανδάλη». Απλώς περιμένουν από κάτι ή κάποιον το πρόσταγμα: πυρ! Ο Γάλλος διανύει μία δύσκολη χρονιά (Σιόν, Φενερμπαχτσέ και τώρα οι φήμες για στημένα) και πλέον βλέπει έναν «πόλεμο» να μαίνεται: Ισπανοί εναντίον Γάλλων.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τα ισπανικά Μέσα πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες για το 7-1 του Ζάγκρεμπ, με τους Γάλλους λίγες ημέρες νωρίτερα, διά στόματος του παλιού τενίστα Γιανίκ Νοά, να έχουν αφήσει αιχμές για ντοπέ αθλητές σε όλες τις ισπανικές κλίμακες. Η «Equipe» την Παρασκευή έδωσε συνέχεια, αναφέροντας τη νίκη της Ισπανίας επί της Μάλτας με 12-1, το 1983, αποτέλεσμα που έδωσε την πρόκριση για το Κύπελλο Εθνών στους Ιβηρες, εις βάρος των Ολλανδών, στη διαφορά τερμάτων!
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Εκείνη που δείχνει τον αμυντικό της Ντιναμό, Ντομαγκόι Βίντα, να επισκέπτεται ένα πρακτορείο στοιχηματισμού, την παραμονή του αγώνα, και να αποχωρεί έχοντας στα χέρια του αποδείξεις. Και φυσικά η φωτογραφία που τον έχει «συλλάβει» να κλείνει το μάτι στον επιθετικό της Λυών, Γκομίς… Σκάνδαλο εν τη γενέσει του ή απλά ένα τερτίπι του φωτογραφικού φακού;
Για να «δέσει καλύτερα το… γλυκό», αρκεί να συνδέσουμε την απόλυση του προπονητή της Ντιναμό, Κρούνοσλαβ Τζούρτσιτς, το παρελθόν του σκανδάλου των Κροατών αδελφών Σάπινα, με την Ντιναμό και τον εκτελεστικό διευθυντή της, Ζντράφκο Μάμιτς, ο οποίος το 2009 είχε κατηγορηθεί για στημένα παιχνίδια… Συν τη φωτογραφία μίας επιταγής 2,5 εκατ. ευρώ που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο από τη Λυών για να εξαργυρωθεί απο την Ντιναμό Ζάγκρεμπ!
Η απάντηση, πάντως, της ΟΥΕΦΑ αναμενόμενη αλλά καθόλου διπλωματική: «Το σύστημά μας δεν έχει δείξει παράνομο στοιχηματισμό ή κάτι άλλο που θα πιστοποιούσε οποιαδήποτε μορφής έρευνα. Αν βρεθεί κάτι μεμπτό, η ΟΥΕΦΑ θα προχωρήσει σε πειθαρχική έρευνα».
Οι διοικούντες την ΠΑΕ Ολυμπιακός μπορεί να εξερράγησαν στα «εν οίκω» τους, αλλά «εν δήμω» εμφανίστηκαν πολύ ήρεμοι, αφού επισήμως δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
Η ιστορία των επιθυμητών αποτελεσμάτων στις τελευταίες αγωνιστικές δεν είναι καινούργια. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα εξαρτάται από τα… τερτίπια άλλου συλλόγου και στο τέλος μένει εκτός συνέχειας.
Το 2006 η ΑΕΚ έζησε κάτι ανάλογο. Εχοντας κερδίσει τη Μίλαν στο ΟΑΚΑ περίμενε ότι οι Ιταλοί στην τελευταία αγωνιστική στο «Σαν Σίρο» θα έκαναν το αναμενόμενο και θα κέρδιζαν τη Λιλ. Φρούδες ελπίδες. Η Μίλαν ηττήθηκε εντός έδρας, η ΑΕΚ έμεινε στο 2-2 στις Βρυξέλλες με την Αντερλεχτ και κατετάγη στην 3η θέση, ενώ οι Γάλλοι ακολούθησαν τη Μίλαν στους «16».
Η Μίλαν συνηθίζει να… χαρίζει παιχνίδια. Το έχει πράξει άλλες δύο φορές. Το 2003 στη Θέλτα και το 2002 στη Λα Κορούνια. Αμφότερες εντός έδρας, αμφότερες ηττήθηκαν με 2-1, έχοντας υποστεί ανατροπή στο σκορ, με τις νικήτριες να την ακολουθούν στους «16» του θεσμού!
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις φορές που το σύστημα μας ευνόησε. Τον Μάρτιο του 2002 ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε μία… αγνώριστη Ρεάλ Μαδρίτης στο γήπεδο της Λεωφόρου. Πήρε την ισοπαλία (2-2) που θα τον οδηγούσε στη νοκ άουτ φάση (τότε το Τσάμπιονς Λιγκ είχε δύο φάσεις ομίλων), ενώ πριν από το παιχνίδι τα μεγάφωνα έπαιξαν τον ύμνο της Ρεάλ και υπήρχε και πανό φιλίας και συνεργασίας στην εξέδρα!
Η αλήθεια είναι πως η ΟΥΕΦΑ έχει αναζητήσει τον τρόπο που θα δώσει κίνητρο στις ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί να αντιμετωπίζουν (κυρίως) την 6η αγωνιστική με τη σοβαρότητα της πρεμιέρας.