Ο Μπέρνι Έκλεστοουν υποπτεύεται ότι «μία ή δύο» ομάδες θα εγκαταλείψουν την Φόρμουλα 1 πριν από το τέλος του 2010, και εκτιμά ότι εξαιρουμένης της Λότους, οι νέες ομάδες της σεζόν δεν θα λείψουν σε κανέναν αν αποχωρήσουν.

Μιλώντας στην Ντέιλι Τέλεγκραφ, ο ισχυρός άντρας του αγωνίσματος υποβάθμισε τη σημασία της κίνησης της Ρενό να ζητήσει προκαταβολή των χρημάτων της τηλεόρασης, και είπε ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την «υγεία» της ομάδας του Ένστοουν, αλλά δεν ήταν και τόσο αισιόδοξος σχετικά με άλλες ομάδες.

«Όλα αυτά έγιναν (η κατάσταση στη Ρενό) γιατί πολύ απλά ένας από τους μετόχους δεν ήθελε να πάρει χρήματα από μια άλλη από τις εταιρείες του, γιατί αυτό θα σήμαινε σύγκληση συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου», δήλωσε ο Έκλεστοουν συμπληρώνοντας ότι «εγώ ποτέ δεν τους έδωσα τα χρήματα. Και ξεπέρασαν την κρίση, οπότε όλα είναι καλά.

Βέβαια δεν θα με εξέπληττε αν μία ή δύο από αυτές δεν αντέξουν ως το τέλος της σεζόν. Νομίζω ότι υπάρχουν δύο ομάδες στη Φόρμουλα 1 που πραγματικά δεν θα έπρεπε να είναι εδώ. Είναι λίγο έξω από τις αντοχές τους αυτή τη στιγμή».

Ο Έκλεστοουν δε θεωρεί ότι η παρούσα δομή του πρωταθλήματος με τα 24 μονοθέσια – που μπορεί να αυξηθούν και σε 26 αν η παγκόσμια ομοσπονδία κάνει δεκτή οποιαδήποτε αίτηση για τη κάλυψη της θέσης που προοριζόταν για την US F1 – έχει ζωτική σημασία.

Αντιθέτως πιστεύει πως αν επιστρέψουν στις 10 ομάδες δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τη F1.
Ενώ ξεχωρίζει τη Λότους ως μια αξιόλογη προσθήκη, θεωρεί πως οι άλλοι νεοεισερχόμενοι του 2010 προσέφεραν λίγα πράγματα στο άθλημα.

«Το μόνο που θέλουμε είναι 10 ομάδες», είπε. «Η Λότους είναι ένα καλό όνομα και δε θα ήθελα να τη χάσουμε. Αλλά σε γενικές γραμμές το τρέχον έτος ήταν ενοχλητικό επειδή έχει κάποιο κόστος για να διατηρηθούν στο πρωτάθλημα ομάδες που πασχίζουν. Μας έχει κοστίσει πολλά χρήματα το να πληρώνουμε για να μπορούν να αγωνίζονται».

«Η ουσία είναι ότι δεν μας έχουν δείξει πραγματικά και αληθινά την αξία τους για να είναι εκεί. Αν ξαφνικά αυτές οι ομάδες αυτές δεν εμφανίζονταν στους αγώνες, δεν νομίζω ότι θα μειώνονταν οι θεατές, ή θα έκλειναν οι τηλεοράσεις, ή θα σταματούσαν να γράφουν οι εφημερίδες, έτσι δεν είναι;»