Στις 25 Ιουνίου 1988, Η Ολλανδία, ύστερα από τρεις σερί απουσίες από μεγάλες διοργανώσεις, επέστρεψε εντυπωσιακά στο διεθνές ποδοσφαιρικό προσκήνιο, κατακτώντας το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, νικώντας με 2-0 τη Σοβιετική Ένωση στον τελικό! Και πού; Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, στο γήπεδο στο οποίο 14 χρόνια πριν, οι υπέροχοι «οράνιε» του Γιόχαν Κρόιφ είχε χάσει το Μουντιάλ από τους διοργανωτές Δυτικογερμανούς.

Η εκδίκηση από τα «πάντσερ» είχε παρθεί λίγες μέρες νωρίτερα. Απέμενε πια να ξορκιστεί και η κατάρα του γηπέδου, για να εξιλεωθούν οριστικά όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι Ολλανδοί από το δράμα του ’74. Πρώτος απ’ όλους το ήθελε ο Ρίνους Μίχελς, ο οποίος ήταν και πάλι προπονητής της ομάδας και ήξερε -μετά την πρόκριση επί της Δυτικής Γερμανίας- ότι αυτήν τη φορά το Κύπελλο δεν χανόταν. Κι ας είχαν οι Σοβιετικοί μία πολύ ισχυρή ομάδα, η οποία μάλιστα είχε νικήσει την Ολλανδία στον όμιλο με 1-0.

Πράγματι, οι Ολλανδοί μπήκαν αποφασισμένοι στον τελικό, έπαιξαν εξ αρχής επιθετικά και με το γκολ που πέτυχαν στο 32′ με τον Γκούλιτ, έβαλαν τις βάσεις για τον πρώτο τους τίτλο σε μεγάλη διοργάνωση. Η νίκη «κλείδωσε» στο 54′ με ένα από τα πιο μυθικά γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο γερόλυκος Άρνολντ Μιούρεν σέντραρε προς το δεύτερο δοκάρι. Εκεί βρισκόταν ο Μάρκο Φαν Μπάστεν, ο οποίος με ένα ασύλληπτο μονοκόμματο σουτ… κεραυνοβόλησε τον Ρινάτ Ντασάεφ! Ηταν το γκολ με το οποίο ο Φαν Μπάστεν «σφράγισε» ένα απίθανο τουρνουά για τον εαυτό του. Ενώ είχε αρχίσει ως αναπληρωματικός του Τζόνι Μπόσμαν (!) στο πρώτο ματς με τους Σοβιετικούς, τελείωσε τη διοργάνωση με πέντε γκολ, το ένα πιο όμορφο από το άλλο!

H άμεση αντικατάσταση του Μπελάνοφ από τον Πασούλκο, μετά το πέναλτι που έχασε ο πρώτος στο 70′, ισοδυναμούσε με ρίξιμο λευκής πετσέτας εκ μέρους του Λομπανόφσκι. Με τον πλέον πειστικό τρόπο, η νέα γενιά της Ολλανδίας είχε κατακτήσει την ευρωπαϊκή κορυφή. Και μπορεί το Euro να μη συγκρίνεται με το Μουντιάλ, αλλά ο Κρόιφ, ο Νέεσκενς, ο Φαν Χάνεγκεμ, ο Ρεπ και οι υπόλοιποι «βασιλιάδες χωρίς στέμμα» του ’74, τους καμάρωναν και ένιωθαν κι εκείνοι δικαιωμένοι…

Ολλανδία – Σοβιετική Ένωση 2-0

(32′ Γκούλιτ, 54′ Φαν Μπάστεν)

Ολλανδία
(Ρίνους Μίχελς): Φαν Μπρόικελεν, Φαν Τίχελεν, Ρόναλντ Κούμαν, Φαν Άρλε, Ράικαρντ, Φάνενμπουργκ, Μιούρεν, Γκούλιτ, Έρβιν Κούμαν, Βάουτερς, Φαν Μπάστεν.

Σοβιετική Ένωση (Βαλέρι Λομπανόφσκι): Ντασάεφ, Χιντιατούλιν, Ντεμιανένκο, Γκοτσμάνοφ (69′ Μπάλτασα), Ρατς, Αλέινικοφ, Μιχαϊλιτσένκο, Ζαβάροφ, Μπελάνοφ (71′ Πασούλκο), Λιτόφτσενκο, Προτάσοφ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

πηγή: sday