Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Έλληνας μέσος δήλωσε ικανοποιημένος από τη δεύτερη χρονιά που έκανε στην «Ένωση» και δεν δίστασε να εκφράσει την άποψή του για όλα όσα βίωσε σε αυτή:

Από τη δύσκολη πρώτη σεζόν, στο Κύπελλο και την εξάρα και από τα ταξί και τον Ολυμπιακό Βόλου στην ένσταση και… τον Πάμπλο Γκαρσία!

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μάκου στο aekvoice.gr:

Μετά από μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης, ήρθε η καθιέρωσή σου στο βασικό σχήμα της ΑΕΚ και η καταξίωση. Στην αρχή πιστεύεις ότι έπαιξε ρόλο η διαφορά φανέλας και στόχων, σε σχέση με τον Πανιώνιο;
Κάθε ποδοσφαιριστής χρειάζεται κάποιο χρόνο προσαρμογής όταν μετακομίζει σε άλλη ομάδα. Όταν έφυγα από τον Πανιώνιο δεν είχα τόσο μεγάλη εμπειρία σε μεταγραφές. Το είδα σαν κάτι πολύ σημαντικό. Έπαιζα σε μια ομάδα που ο στόχος της ήταν η έξοδος στην Ευρώπη και ήρθα σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, με πολύ μεγάλη ιστορία, η οποία κάθε χρόνο επιτάσσει να πρωταγωνιστεί και να κάνει πρωταθλητισμό. Ακόμα περισσότερο άγχος μου φόρτωσε το γεγονός ότι ήρθα στην ΑΕΚ σαν μεγάλη μεταγραφή. Έπεσε ακόμα περισσότερο βάρος πάνω μου. Δυστυχώς το ξεκίνημα που είχα στην ΑΕΚ συνέπεσε με την κακή αγωνιστική χρονιά της ομάδας.

Φέτος έχεις παρουσιάσει τεράστια βελτίωση.
Φέτος νομίζω ότι έχω βελτιωθεί αρκετά. Πιστεύω πολύ περισσότερο στον εαυτό μου. Μέρα με τη μέρα προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος, για μένα προσωπικά, αλλά πάνω από όλα για να βοηθήσω την ΑΕΚ.

Πολλοί βλέπουν στο πρόσωπο του Μάκου τον μελλοντικό αρχηγό της ΑΕΚ. Θα προτιμούσες να ζήσεις μια τέτοια κατάσταση ή το όνειρο του εξωτερικού;
Ένιωσα μεγάλη τιμή στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό όταν βγήκε ο Καφές αλλαγή και πήρα το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ήταν πολύ τιμητικό για μένα, αλλά επειδή πέρασα δύσκολη χρονιά πέρσι, με αρκετό άγχος, δεν θέλω να το σκέφτομαι ακόμα. Πιστεύω ότι έχω πολλά ακόμα να κάνω για να καθιερωθώ και να γίνω αρχηγός σε μια ομάδα με τόσο βαριά φανέλα όπως η ΑΕΚ. Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό -σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα- είναι η καλύτερη λύση για κάθε ποδοσφαιριστή.

Η δική μου επιθυμία ήταν να πάω σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Ευτυχώς ήρθα στην ΑΕΚ. Αν π.χ. φύγεις από μια μικρή ομάδα της Ελλάδας και κυνηγήσεις το όνειρό σου στο εξωτερικό, η προσοχή που θα έχεις από τους ξένους δεν θα έχει καμία σχέση συγκριτικά με τον τρόπο που θα σε προσεγγίσουν αν είσαι πρώην παίκτης της ΑΕΚ. Εννοείται ότι δεν βλέπω την ΑΕΚ σαν σκαλοπάτι. Είμαι ποδοσφαιριστής της, έχω συμβόλαιο μαζί της, το οποίο θέλω να τιμήσω.

Η χρονιά φέτος ήταν αρκετά περίεργη για την ομάδα. Τελικά το πιστεύατε όλοι αυτό που δήλωσε ο Μπάγεβιτς ότι το συγκεκριμένο ρόστερ μπορεί να χτυπήσει το πρωτάθλημα;
Όταν ξεκινάς προετοιμασία, ειδικά σε μια τόσο μεγάλη ομάδα όπως η ΑΕΚ, δεν υπάρχει στιγμή που να μην πιστεύεις ότι θα πετύχεις και θα είσαι ανταγωνιστικός. Η πίστη χάνεται μόνο όταν φτάσεις στο πρωτάθλημα να είσαι 20 βαθμούς πίσω από τον πρώτο. Εκεί καταλαβαίνεις ότι για πολλούς λόγους πρέπει να το ξεχάσεις και να κερδίσεις όσο καλύτερη θέση μπορείς στη βαθμολογία. Το μέγεθος της ΑΕΚ, όμως, είναι αυτό που την υποχρεώνει στο ξεκίνημα της προετοιμασίας να ανεβάζει τον πήχη ψηλά και να έχει σαν στόχο το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και την απόλυτη καταξίωση. Τα τελευταία χρόνια βέβαια ξεκινάμε με ένα βάρος, λόγω της πολυετούς αποχής της ομάδας από τους τίτλους. Το βλέπουμε και από τον κόσμο αυτό. Την αποχή του από το γήπεδο.

Τι θα ήθελες να κρατήσεις και τι θα διέγραφες τη σεζόν που πέρασε;
Θα κρατούσα το Κύπελλο και ασυζητητί θα ήθελα να διαγράφω τον εφιαλτικό αγώνα του Καραϊσκάκη. Πολύ κακή βραδιά για την ομάδα. Εγώ δεν έπαιζα στο συγκεκριμένο αγώνα και δεν ήμουν στο γήπεδο. Το έβλεπα στην τηλεόραση. Αν ήμουν στο γήπεδο, θα ένιωθα πραγματικά μεγάλη ντροπή. Ντρεπόμουν να βγω έξω και να κυκλοφορήσω. Δεν το πίστευα με τίποτα, νόμιζα ότι έβλεπα κάποιο όνειρο και κάποια στιγμή θα ξυπνήσω! Νομίζω ότι ήταν η μεγαλύτερη πίκρα γιατί πείραξε και τον κόσμο μας.

Η καλύτερη στιγμή ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου μετά από 9 χρόνια. Ευτυχώς ήρθε μετά το Καραϊσκάκη για να ελαφρύνει λίγο την πληγή. Βέβαια με όλα αυτά που έγιναν μετά τον τελικό, δεν μας άφησαν να το χαρούμε όσο θα έπρεπε. «Ξενέρωσε» αρκετός κόσμο με όλα αυτά που έγιναν. Μετρίασαν τη χαρά του. Για αυτό πιστεύω και στον επόμενο αγώνα μετά τον τελικό ήρθε στο γήπεδο μόλις 5.000 κόσμος.

Τη μέρα με τα ταξί πώς την έζησες;
Δύο χρόνια τώρα τα έχω ζήσει όλα! Έχω ξαναπάει στο γήπεδο με ταξί με τους ερασιτέχνες του Πανιωνίου. Ήμουν εξοικειωμένος. Είναι ντροπιαστικό, πάντως, σαν παίκτης επιπέδου Σούπερ Λίγκας και πολύ περισσότερο της ΑΕΚ να μπαίνεις σε ένα ταξί για να πας να παίξεις ένα αγώνα Α’ Εθνικής. Εφόσον, όμως, είχαν γίνει κάποια άσχημα πράγματα, δεχθήκαμε τις συνέπειες. Δεν ήταν βέβαια η σωστή αντίδραση από τον κόσμο, αλλά ήταν βαριά η εξάρα. Όταν, λοιπόν, έρχεται ο κόσμος και απαιτεί αυτό το πράγμα, βάζεις το κεφάλι κάτω και το κάνεις. Πάλι καλά κερδίσαμε με τον Ατρόμητο και έμειναν εκεί οι αντιδράσεις.

Του χρόνου θα υπάρξουν κάποιες περικοπές, καθώς η κατάσταση στον σύλλογο και στη χώρα δεν είναι η ιδανική. Νομίζεις ότι μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστική;
Αν η ομάδα δεν αλλάξει αισθητά, θα είμαστε πολύ καλύτεροι σε σχέση με πέρσι. Αυτό που έχω δει εγώ και ακούω πολύ κόσμο να το παραδέχεται, είναι ένα μεγάλο δέσιμο που βγαίνει τους τελευταίους δύο μήνες στο γήπεδο. Αποδώσαμε καλό ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που φέραμε. Το σημαντικότερο βέβαια είναι να μην υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην ομάδα για να παραμείνει το δέσιμο.

Σε συνδυασμό με την παρουσία του προπονητή που δουλεύει πολύ με τα νέα παιδιά, η ΑΕΚ θα έχει μόνο να κερδίσει πολλά από αυτή την κατάσταση για το μέλλον. Είναι εντυπωσιακή η στήριξη του προπονητή σε όλους τους μικρούς και γενικά στους ποδοσφαιριστές. Βοήθησε και εμένα πάρα πολύ. Έχει να δώσει. Βέβαια εξαρτάται και από το τι μυαλό κουβαλάει ο κάθε πιτσιρικάς και τη θέληση που έχει για δουλειά, γιατί σε μερικές περιπτώσεις έχει χαθεί η μπάλα.

Μετά την ήττα από τον Άρη στο ΟΑΚΑ δε δίστασες να μιλήσεις για κακή αγωνιστική συμπεριφορά ορισμένων συμπαικτών σου. Θεωρείς ότι υπάρχει πρόβλημα νοοτροπίας;
Αυτό θεωρούσα εκείνη τη στιγμή. Δεν είχα κάτι συγκεκριμένο να πω. Νομίζω ότι αν υπάρχει κάποιος παίκτης ο οποίος αγωνίζεται σε μια ομάδα που τον υπολογίζει, αν δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, είναι καλύτερο να σηκωθεί από μόνος του να φύγει. Αυτό ισχύει για όλους. Και για μένα. Είχα δει τι γινόταν με μένα πέρσι και κάπου έσκασα. Άνθρωποι είμαστε και εμείς. Όταν χάνεις, έχεις πολλά στο μυαλό σου και κάποιες στιγμές σκας. Θεωρώ ότι είναι αδικία από πλευράς μερίδας δημοσιογράφων, γιατί ενώ παρακολουθούσαν και γνώριζαν την κατάσταση, συνέχιζαν να στηρίζουν κάποιους ποδοσφαιριστές.

Εννοείται ότι δεν θέλω καμία τέτοιου είδους προβολή, απλά νομίζω ότι η στάση μερίδας του Τύπου έκανε κακό στις ισορροπίες της ομάδας. Εγώ τότε μίλησα γιατί θεώρησα ότι μπορούσα να κάνω καλό στο σύνολο, διότι έβλεπα κάποιους παίκτες να επαναπαύονται στα μεγάλα τους συμβόλαια και τη μονιμοποίησή τους στην ενδεκάδα. Αυτά, βέβαια, δεν γίνονται μόνο στην ΑΕΚ. Γίνονται σε όλες τις ομάδες.

Αρκετοί φίλοι της ΑΕΚ ταυτίστηκαν μαζί σου μετά από αυτές τις δηλώσεις γιατί είδαν ότι μέσα στα αποδυτήρια υπάρχει αντίδραση στην κακή αγωνιστική συμπεριφορά.

Είμαστε στην Ελλάδα και οι περισσότεροι το βλέπουν διαφορετικά. Κάποιοι θεώρησαν ότι βγήκα να μιλήσω για να το παίξω ήρωας και να χαϊδέψω τα αυτιά του κόσμου. Δεν σκέφτηκαν, όμως, ότι πέρσι είχαν πέσει όλοι πάνω μου και παρόλα αυτά κατάφερα να κάνω κάτι και να βελτιώσω την απόδοσή μου. Προσπαθώ να τα ξεχάσω αυτά και να κοιτάω μπροστά. Θέλω να κρατήσω ότι συνέπεσε η καλή χρονιά που πραγματοποίησα με την κατάκτηση του Κυπέλλου από την ομάδα, να ηρεμήσω και να επανέλθω για να προσφέρω περισσότερα.

Η παραμονή του Χιμένεθ είναι αναγκαία;
Αν φύγει αυτός ο προπονητής και έρθει ένας ξένος θα είναι μια τρύπα στο νερό. Αν έρθει ένας Έλληνας θα είναι απλά ένα ρίσκο. Οπότε, είναι επιτακτική η ανάγκη για παραμονή του κόουτς.

Δίνει όντως μεγάλο βάρος στην ψυχολογία;
Ναι. Παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία στο ποδόσφαιρο. Μετά την κακή χρονιά που έκανα φέτος, όταν έμαθα ότι και οι τρεις υποψήφιοι προπονητές που θα αντικαθιστούσαν τον Ντούσαν Μπάγεβιτς είπαν στον πρόεδρο ότι με θεωρούν απαραίτητο για την ομάδα, ανέβηκα. Είχα αυτοπεποίθηση. Ο κ. Χιμένεθ ασχολείται με τον καθένα ξεχωριστά. Ειδικά με μένα που ξέρει ότι είμαι λίγο… τρελός! Δίνει μεγάλο βάρος στην ψυχολογία. Ορισμένες φορές στην Ελλάδα νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα και μας φαίνονται αστείες αυτές οι τακτικές. Δεν γίνεται να είναι όλοι άσχετοι στο εξωτερικό. Στη Μάντσεστερ έμαθα ότι κάνουν πιλάτες. Αν το κάνει κάποιος εδώ, θα ακούσει ξεφωνητό!

Θεωρείς σημαντική την παραμονή του Νίκου Λυμπερόπουλου και του Τραϊανού Δέλλα;
Χωρίς δεύτερη σκέψη. Μαζί και ο Καφές και ο Γεωργέας. Ο κόσμος, παρά το ότι φαίνεται και στο γήπεδο η σημαντική συμβολή των παιδιών, δεν μπορεί να καταλάβει το πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους σε αποδυτήρια και γήπεδο. Είμαι 24 χρονών και έβλεπα στο Euro τον Καφέ και τον Δέλλα στην τηλεόραση και τώρα τους βλέπω δίπλα μου. Βλέπω ότι με υπολογίζουν, με βοηθάνε σε όλους τους τομείς. Τους σέβομαι πολύ σαν ανθρώπους και σαν ποδοσφαιριστές. Πρέπει να μείνουν στην ομάδα. Δεν ξέρω σε πόσους αγώνες θα αντέξουν να παίξουν, αν και πιστεύω ότι μπορούν άνετα να βγάλουν ένα ακόμα πρωτάθλημα. Χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι για να μπορέσει η ΑΕΚ να σταθεί στα πόδια της.

Για το πλάνο των Supporters και τις πιθανές περικοπές έχετε συζητήσει στα αποδυτήρια;
Τα μεγαλύτερα συμβόλαια, όπως γνωρίζετε, αντιστοιχούν στους ξένους παίκτες. Μουρμούρα υπάρχει παντού για τις πληρωμές. Όλες οι ομάδες περνάνε δύσκολη οικονομική φάση. Για το πλάνο των Supporters, θεωρώ ότι είναι η μόνη λύση που μπορεί να βγάλει την ΑΕΚ από το αδιέξοδο και να τη βοηθήσει να μη χαθεί.

Τις φετινές καταστάσεις με τον Ολυμπιακό Βόλου, με τον οποίο έγιναν πολλά φέτος και εξελίχθηκε σε κακό σας δαίμονα πώς τη ζήσατε στην ομάδα;
Κάναμε κάποια κακά παιχνίδια, με αποκορύφωμα το εξευτελιστικό 0-4 του ΟΑΚΑ. Βέβαια όταν μιλούσαν όλοι για εκδίκηση, διαφωνούσα. Το είχα δηλώσει κιόλας όταν θα έφευγε η ομάδα για το Βόλο στα play-off. Ποδόσφαιρο είναι. Δεν είναι πόλεμος. Μιλούσα με κόσμο μετά τον τελικό και μου λέγανε να κερδίσουμε οπωσδήποτε τον Βόλο. Πάντως, στο τελευταίο ματς στο Πανθεσσαλικό, ήμουν τιμωρημένος και έβλεπα το ματς στην τηλεόραση. Ήμασταν άτυχοι. Το κατάλαβε και ο κόσμος που είχε πάει εκείνη τη μέρα, παρά την απαγόρευση και χειροκρότησε την ομάδα στο τέλος. Αξίζαμε τη νίκη.

Για την ένσταση που κατέθεσε η ΑΕΚ μετά τον αγώνα των play-off τι άποψη έχεις;
Απ’ ό,τι είδα, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις του κόσμου, ο οποίος δεν ήθελε να κατατεθεί η ένσταση. Αυτό πιστεύω και εγώ. Τα παιχνίδια πρέπει να τα κερδίζεις στο γήπεδο. Εμείς το χάσαμε, αν και ήμασταν καλύτεροι σε όλο το ματς, έγινε μια φάση στο τέλος και δεχτήκαμε το γκολ. Βέβαια οι άνθρωποι που αποφασίζουν ξέρουν καλύτερα το συμφέρον της ομάδας.

Μίλησες καθόλου με συμπαίκτες σου για το θέμα της ένστασης;
Ναι. Όλοι πιστεύουμε ότι θα εξαρτιόταν το θέμα της ένστασης από το αποτέλεσμα που θα φέρουμε με τον Παναθηναϊκό. Στην Ελλάδα ζούμε. Πιστεύαμε ότι αν νικούσαμε, θα χάναμε την ένσταση και το αντίθετο. Τελικά, δυστυχώς χάσαμε και τον αγώνα και την ένσταση.

Σχετικά με τον επεισοδιακό αγώνα της Τούμπας ο μάνατζερ του Πάμπλο Γκαρσία είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν έπρεπε να ασχολούνται με τον πελάτη του, αλλά με τον Μάκο που έσπασε την πόρτα. Θα ήθελες να του πεις κάτι;
Ας έρθει ο μάνατζερ του Γκαρσία να μιλήσουμε και να δούμε τι έκανα εγώ και τι ο πελάτης του και να κρίνουμε μαζί. Απλά, λέω για άλλη μια φορά ότι επειδή είμαστε στην Ελλάδα που συνηθίζονται όλα αυτά, αν είσαι η Ομοσπονδία ή η ομάδα και δεν τιμωρείς τον ποδοσφαιριστή είναι πολύ φυσικό να το ξανακάνει.

Στο γήπεδο δεν είδα το χτύπημα του Γκαρσία στον Μίτσελ. Ήμουν στα αποδυτήρια και δε με άφησαν να βγω έξω για να δω τι συμβαίνει. Δεν είχα τηλεόραση και εικόνα από το τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Άκουσα μόνο τον Γκαρσία, μπαίνοντας στα αποδυτήρια να βρίζει και να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Βασίλη Δημητριάδη. Δε σταμάτησε. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτόν. Το κάνει συνέχεια. Χτυπάει εν ψυχρώ. Ποτέ δε θα ήθελα να φτάσω σε αυτό το σημείο. Αυτά είναι ψευτομαγκιές.

Πέρασες δύσκολες στιγμές και στη Νέα Σμύρνη τη χρονιά που μας πέρασε. Σε επηρέασε;
Δεν το περίμενα ότι θα γινόταν αυτό που έγινε στο πούλμαν της ομάδας μετά τον αγώνα πρωταθλήματος στη Νέα Σμύρνη. Ο άνθρωπος που μου επιτέθηκε φραστικά και ξεκίνησαν οι δυσάρεστες καταστάσεις ήταν γνωστός μου! Τον ήξερα από τον Πανιώνιο. Ερχόταν στις προπονήσεις και πριν φύγουμε για αποστολές και τα λέγαμε. Ξέφυγα τότε, αλλά ευτυχώς μπορώ να ελέγχω τον εαυτό μου. Πρέπει να ξεκολλήσουν λίγο! Για ποδόσφαιρο μιλάμε. Όλα αυτά έγιναν γιατί τους πείραξε που είπα ότι θέλω να φύγω. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Έφυγα όταν ήμουν 22 χρονών. Αν δεν έχεις όνειρα και φιλοδοξίες στα 22, πότε θα έχεις;

Είχα δύο επιλογές από τη στιγμή που είπα ότι θέλω να φύγω. Νομίζω ότι έκανα την καλύτερη λύση. Ήρθα στην ΑΕΚ. Το συμβόλαιο μου τελείωνε και πίστευα ότι έτσι θα ήταν όλοι ικανοποιημένοι. Δεν κατάλαβα γιατί γύρισε η κατάσταση εναντίον μου. Με πείραξε γιατί πέρασα 7 χρόνια εκεί. Ο αδερφός μου είναι ακόμα στον Πανιώνιο. Πλήρωσε κάποια δικά μου… σπασμένα. Τώρα τελειώνει το συμβόλαιό του. Ευτυχώς δεν πέρασε άσχημες καταστάσεις στο βαθμό που τις βίωσα εγώ.

Πηγαίνεις καθόλου στη Νέα Σμύρνη;
Αν εξαιρέσεις τις αποστολές με την ΑΕΚ, έχω από τότε να πατήσω το πόδι μου εκεί. Ενώ μ’ αρέσει σαν περιοχή και θα ήθελα να κατέβω, φοβάμαι να μη δημιουργηθούν φασαρίες.

Τον Κοντοέ τον ξέρεις καλά. Αρκετοί μιλάνε για μια περίπτωση Καράμπελα, με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Συμφωνείς;
Ο Γιάννης είναι μαχητής και εργατικός. Τον ξέρω πολλά χρόνια. Πρόκειται για πολύ καλό παιδί. Μοιάζει, όντως, αρκετά με τον Καράμπελα, ο οποίος έχει δείξει τρομερή βελτίωση και μπορεί να αντεπεξέλθει σε όποια θέση του ζητήσει ο προπονητής. Όπως είπα και πριν, εξαρτάται και τι μυαλό κουβαλάς. Ο Γιάννης είναι προσγειωμένο παιδί. Θέλει να δουλέψει.

Πηγή: sportfm.gr