Το φως της δημοσιότητας είδε η επιστολή-απάντηση του Σοφοκλή Πιλάβιου προς την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην οποία είχε κληθεί για να δώσει εξηγήσεις για το θέμα των αδειοδοτήσεων. Σε αυτήν ο πρόεδρος της ΕΠΟ επικαλούμενος το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και τις ρήτρες εμπιστευτικότητας, ξεκαθαρίζει πως «πως η ομοσπονδία αδυνατεί να συναινέσει σε οποιοδήποτε αίτημα…»
Η επιστολή, όπως δημοσιεύθηκε στο dikisports.blogspot.com:
“Προς: τη Βουλή των Ελλήνων
Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Υποεπιτροπή για τον Αθλητισμό
ΘΕΜΑ: κανονισμός UEFA/ΕΠΟ για την Αδειοδότηση των Ομάδων
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Σε συνέχεια της αυτοπρόσωπης παρουσίας μου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και ειδικότερα της Υποεπιτροπής για τον Αθλητισμό, η οποία συγκλήθηκε με αφορμή την απόρριψη από τα όργανα αδειοδότησης των ομάδων του φακέλου της ΠΑΕ Ηρακλής, οι κατόπιν της προφορικής δέσμευσής μου ότι θα αποστείλω προς την Επιτροπή σας επιστολή σχετικώς με πιθανές εξελίξεις του άνω θέματος, επιθυμώ, με όλο τον σεβασμό, να σας ενημερώσω για τα ακάλουθα:
1. Η UEFA, τμήμα του αναγκαστικού κανονιστικού πεδίου της οποίας, άρα και των εθνικών ομοσπονδιών-μελών της, αποτελεί ο Κανονισμός και η διαδικασία αδειοδότησης των ομάδων, δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την δημόσια αναφορά σε οποιοδήποτε στοιχείο φακέλου ή φακέλων της ΠΑΕ καθώς αυτοί και το περιεχόμενό τους αποτελούν προσωπικά δεδομένα των εταιρειών.
2. Τη δέσμευση αυτή αναλαμβάνουν ρητώς και εγγράφως αφενός η εθνική ομοσπονδία (ΕΠΟ) διά τους προέδρου της ενώπιον της UEFA, αφ’ ετέρου η επαγγελματική ένωση (Super League) και οι υποψήφιες προς αδειοδότηση ΠΑΕ, οι οποίες, διά των προέδρων τους επίσης, υπογράφουν με την ΕΠΟ “ρήτρα εχεμύθειας” για το σύνολο των στοιχείων του φακέλου. Τη ρήτρα αυτή δεν μπορεί, επί ποινή τιμωρίας από την ίδια την UEFA, να την αγνοήσει ούτε η ίδια η υποψήφια προς αδειοδότηση ΠΑΕ (σχετικές οι αποφάσεις του Διεθνούς Αθλητικού Συμβουλίου-CAS).
3. Η ρήτρα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Κανονισμού Αδειοδότησης, τον οποίο, όπως κάθε αγωνιστική περίοδο έτσι και φέτος, ψήφισαν, ομόφωνα και χωρίς καμία επιφύλαξη, όλες οι ΠΑΕ-μέλη της Super League αποδεχόμενες το σύνολο των κριτηρίων και δεσμέυσεων, που αυτός περιέχει.
4. Κάθε απόπειρα να διαρραγεί με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο η σχέση εμπιστοσύνης-ανάμεσα στην UEFA, την εθνική ομοσπονδία, την επαγγελματική λίγκα και τις υποψήφιες προς αδειοδότηση ΠΑΕ- όπως αυτή καταγράφεται στον Κανονισμό Αδειοδότησης, στην έγκριση του οποίου παίρνουν αποφασιστικά μέρος οι υποψήφιες προς αδειοδότηση ΠΑΕ, απειλεί ευθέως την ίδια την ύπαρξη Τμήματος Αδειοδότησης στο πλαίσιο μιας εθνικής ομοσπονδίας. Στην περίπτωση αυτή η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει την διαδικασία αδειοδότησης σε εθνικό επίπεδο και να την αναθέσει σε άλλη εθνική ομοσπονδία ή να την αναλάβει η ίδια.
5. Η δυσμενής αυτή προοπτική και το σαφές δικαίωμα των ΠΑΕ να αρνηθούν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των φακέλων τους τις οδήγησαν να μην συναινέσουν, για κανένα λόγο, να παρουσιαστούν ή “να ανοιχτούν” δημόσια οι φάκελοι αδειοδότησης και πολύ περισσότερο να αποτελέσουν αντικείμενο “ελέγχου” από μη ειδικούς. Σημειώνω πως, τα στελέχη του Τμήματος Αδειοδότησης της ΕΠΟ έχουν λάβει μια αρχική, η οποία κατ’ έτος ανανεώνεται και εμπλουτίζεται, εκπαίδευση από την ίδια την UEFA και το Τμήμα είναι κάτοχος πιστοποίησης ISO 9001:2008 για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των στελεχών του.
6. Τέλος, επιθυμώ να τονίσω πως ο Κανονισμός και η διαδικασία αδειοδότησης των ομάδων είναι υπόθεση ιδιωτικού δικαίου, έχει γίνει δεκτός με ενθουσιασμό από όλες τις εθνικές κυβερνήσεις αλλά και τα ευρωπαϊκά υπερεθνικά όργανα και αγγίζει την ουσιαστική σχέση αυτοδιοίκησης του αθλήματος, όπως αυτή καθορίζεται από το καταστατικό της UEFA και έχει γίνει αποδεκτή από το εθνικό δίκαιο.
Με βάση όλα τα παραπάνω και με όλο τον σεβασμό προς τη Βουλή των Ελλήνων και τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού, είναι σαφές, πως η ομοσπονδία αδυνατεί να συναινέσει σε οποιοδήποτε αίτημα διάρρηξης της σχέσης εμπιστοσύνης που περιγράφεται από τον Κανονισμό και τη διαδικασία αδειοδότησης και συνεπώς να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τόσο τη διεθνή παρουσία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όσο και την ισότιμη της ΕΠΟ, ως μέλος σε UEFA και FIFA”.
Πηγή: sport-fm.gr