Για τον Ολυμπιακό το να κατακτήσει την ελληνική λίγκα δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Το έχει κάνει 13 φορές τα τελευταία 15 χρόνια μετατρέποντας τον θρίαμβο σε συνήθεια. Το δράμα είναι όταν χάνει τον τίτλο. Από δράματα καταλαβαίνουν καλά στην Ελλάδα. Έτσι μετά την 5η θέση την περσινή χρονιά και τον πρόωρο αποκλεισμό από την Ευρώπη τον Αύγουστο η διοίκηση του Ολυμπιακού αντέδρασε άμεσα και πήρε τον Ερνέστο Βαλβέρδε, τον προπονητή με τον οποίο το 2009 κατέκτησε το νταμπλ. Σίγουρη αξία, θα σκέφτηκαν και δεν λάθεψαν.
“Δεν είναι εύκολο να κατακτήσεις το πρωτάθλημα παρά τους δέκα πόντους διαφορά που έχουμε. Εκμεταλλευθήκαμε το γεγονός ότι δεν παίζαμε στην Ευρώπη και δεν χάσαμε πολλούς πόντους. Κυρίως όμως παίξαμε καλύτερα από τον Παναθηναϊκό”.
Εκεί πάντως η πίεση είναι ασφυκτική με φανατικούς οπαδούς και μεγάλο πάθος. Ο Βαλβέρδε ξεχνάει το παιχνίδι. “Είναι αλήθεια ότι υπάρχει έντονο κλίμα, αλλά ο κόσμος με αγκάλιασε. Από την αρχή ήταν αντιληπτή η υποστήριξη του συλλόγου και του κόσμου. Με πήραν τον Αυγουστο επειδή η ομάδα δεν πήγαινε καλά και αυτή ήταν η αποστολή μας”.
Μακριά από το παγκόσμιο προσκήνιο, η Σούπερ Λίγκα παρά τα φαινόμενα δεν πρόκειται για θέατρο ονείρων. Λίγες ομάδες, μικροί αστέρες και δυο μεγάλα μπάτζετ σε συλλόγους, αλλά ο Βαλβέρδε έχει αντίλογο: “Το επίπεδο είναι πιο χαμηλό, αλλά υπάρχουν δύσκολες και σκληρές έδρες. Εδώ δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά όπως στην ισπανική λίγκα. Ο Ολυμπιακός ήταν πέμπτος πέρυσι και αυτό είναι κάτι αδιανόητο για τη Ρεάλ ή τη Μπαρτσελόνα”, εξηγεί.
Η πίστωση που έχει ο Βαλβέρδε φαίνεται απεριόριστη στην Ελλάδα όπου μετέδωσε την εμπειρία του από την Ισπανία. Συνηθίζει να ξεκινά και τερματίζει “πρότζεκτ”, η αντικατάστασή του στη Βιγιαρεάλ του άνοιξε τον δρόμο της επιστροφής. Το ρόστερ θύμιζει μια μικρή ισπανική λεγεώνα (Φουστέρ, Ραούλ Μπράβο, Ριέρα, Ουρτάδο, Πάρντο) και η ομάδα βαδίζει με την έγκριση του τεχνικού. “Είναι αλήθεια ότι με ακούνε στις μεταγραφές”, μέχρι το σημείο να αλλάξουν συνήθειες, “εδώ τους αρέσει πολύ να κάνουν μεταγραφές, πιστεύουν ότι αν επενδύσεις λεφτά θα είναι πιο εύκολο να κερδίσεις. Τους έκανε εντύπωση ότι τα Χριστούγεννα, όταν άνοιξε η μεταγραφική αγορά, τους είπα να μην πάρουν κανέναν όταν είχα τη δυνατότητα να πάρουμε. Δεν μπορούσαν να το καταλάβουν, αλλά το δέχθηκαν και δεν με αγνόησαν”, επιβεβαιώνει.
Αν και του λείπει η Ισπανία, “είμαι μακριά από το σπίτι και αυτό δεν είναι ποτέ εύκολο”, ο Τσινγκούρι προσαρμόσθηκε. “Ζούμε σε ένα σύννεφο και δεν είμαστε μέσα στα προβλήματα της χώρας. Αυτό σε κάποια σημεία είναι πολύ βολικό. Προπονούμαστε κεκλεισμένων των θυρών και δεν υπάρχουν συνεντεύξεις Τύπου πριν τα παιχνίδια. Οτι δεν καταλαβαίνουμε τη γλώσσα κάνει να μην μας φθάνουν οι κριτικές”. Δεν το χρειάζεται. Στα αποδυτήρια συνυπάρχουν 13 διαφορετικές εθνικότητες. “Εχω μεταφραστή και το να γίνεσαι κατανοητός είναι πιο εύκολο από όσο φαίνεται”.
Με τον τίτλο στο τσεπάκι, ξανακοιτάει στην Ισπανία. Δεν το σκέφτεται να γυρίσει, αλλά ούτε το αγνοεί. “Εδώ προβάλλεται πολύ η ισπανική λίγκα. Υπάρχει πάθος για τη Μπάρτσα, ειδικά από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, ενώ ο Παναθηναϊκός ταυτοποιείται περισσότερο με τη Ρεάλ. Μη με ρωτάς γιατί…”. Σϊγουρα δεν έχει εξήγηση όπως δεν έχει η εξορία ενός προπονητή που μια μέρα ήταν ο εκλεκτός του ίδιου του Γιόχαν Κροϊφ.
Πηγή: sportfm.gr