Ο Σωκράτης Φάμελλος στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την πρώην υπουργό Εργασίας και Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Καταθέτω σήμερα την πρότασή μας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από συλλογική απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μια προσωπικότητα, που μπορεί να ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ως μία κοινή υποψηφιότητα των προοδευτικών κομμάτων της χώρας μας.

Προτείνουμε την ακαδημαϊκό, πολιτικό και οικονομολόγο Λούκα Κατσέλη.

Ένα πρόσωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με εφαρμοσμένες πολιτικές για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία των οικονομικά ευάλωτων, την κοινωνική πολιτική και τα εργασιακά δικαιωμάτα.

Η Λούκα Κατσέλη είναι μια προσωπικότητα με δημοκρατικό ήθος και αξίες, διεθνή εμπειρία, που μπορεί να ενισχύσει με την εκλογή της τον θεσμό, τη δημοκρατία και τους πολίτες.

Αναλαμβάνουμε την πολιτική και πολιτειακή ευθύνη, διατυπώνουμε τη δική μας πρόταση.

Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε από τη Ν.Δ. και από τον κ. Μητσοτάκη, ούτε τον περιμένουμε.

Έχουμε θέση, έχουμε άποψη, έχουμε πρόταση και την καταθέτουμε».

Η πολιτική σταδιοδρομία της Λούκας Κατσέλη

Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1976, εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα αυτό στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε βουλευτής στην Β’ Περιφέρεια της Αθήνας και στις 7 Οκτωβρίου 2009 ορκίστηκε υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ως υπουργός, προώθησε σημαντικά νομοσχέδια και πρωτοβουλίες, όπως ο νόμος 3869/2010 για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (Νόμος Κατσέλη), ο νόμος 3816/2010 για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα, την άρση του καμποτάζ, την ανατιμολόγηση φαρμάκων, τη δημιουργία του ΓΕΜΗ και την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, ενώ επί υπουργείας της ιδρύθηκε το Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης Α.Ε. (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.) και τρία άλλα Ταμεία ανακυκλούμενων δανείων για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης (Jeremie, Jessica, Εξοικονομώ κατ’ Οίκον).

Με τον ανασχηματισμό της 7 Σεπτεμβρίου 2010 τοποθετήθηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θέση που διατήρησε έως τον Ιούνιο 2011. Στο διάστημα αυτό, προώθησε τον θεσμό των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων (νόμος 3899/2010) και το θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Στις 20 Οκτωβρίου 2011 διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει το άρθρο 37 για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων. Στις 4 Νοεμβρίου 2011, κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ψήφισε υπέρ της ανανέωσης της εντολής στην κυβέρνηση και επανεντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ.

Η άρνησή της να υπογράψει τους όρους της δανειακής σύμβασης και του δεύτερου μνημονίου, τον Φεβρουάριο του 2012, οδήγησε στη δεύτερη διαγραφή της και οριστική απομάκρυνσή της από το ΠΑΣΟΚ.

Στις 14 Μαρτίου 2012 μαζί με τον Χάρη Καστανίδη και πέντε ακόμη διαγραφέντες βουλευτές δημιούργησε το κόμμα Κοινωνική Συμφωνία, το οποίο έλαβε μέρος στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, λαμβάνοντας 0,96% των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Το Μάρτιο του 2015, εξελέγη πρόεδρος της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος και λίγο αργότερα πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, θέσεις στις οποίες παρέμεινε έως τον Νοέμβριο 2016. Από τον Νοέμβριο 2015 έως τον Ιανουάριο 2022 διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο, και μετέπειτα μέλος του διοικητικού συμβουλίου έως τον Νοέμβριο 2024.

To 2018-2020 υπήρξε συμπρόεδρος με τον πρώην πρωθυπουργό της Δανίας Poul Nyrup Rasmussen της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανισοτήτων που συνέστησε η Προοδευτική Συμμαχία του Ευρωπαϊκού Κόμματος Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οποία συνέγραψε την έκθεση με τίτλο «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη».

Επίσης, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του διεθνούς Οργανισμού African Capacity Building Foundation (ACBF) (2016-2024).