Ένα από τα μεγαλύτερα «παράσημα» στην καριέρα του Νίκου Σαργκάνη που μπήκε σήμερα στο Πάνθεο των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας το 1988, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Ήταν ένα ματς που, λόγω της επικαιρότητας της εποχής και της θυελλώδους παρουσίας του Γιώργου Κοσκωτά στην οικονομική και αθλητική ζωή της χώρας, είχε ξεπεράσει κατά πολύ την παραδοσιακή αντιπαλότητα των Αιωνίων και είχε πάρει χαρακτήρα αγώνα τιμής για τους παίκτες.

Ιδιαίτερα για τον Έλληνα γκολκίπερ που άθελά του, είχε μπει στο μάτι του κυκλώνα τις παραμονές του μεγάλου αγώνα, λόγω των φημών για δωροδοκία -την απόπειρα της οποίας, δύο χρόνια μετά, επιβεβαίωσε ο ίδιος- από τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού.

Σε συνέντευξή του στον Νίκο Στραβελάκη, στη «Μεσημβρινή» της 10ης Μαΐου 1988, ο διεθνής γκολκίπερ παραδέχθηκε ότι «είχε βγει μια βρομιά πριν τον τελικό ότι είμαι πουλημένος, ότι τά ‘χω πιάσει. Είδα και κάτι συνθήματα στον μαντρότοιχο της Παιανίας “Σαργκάνη σβήσε τις φήμες” και τρελάθηκα».

Ο Σαργκάνης πρόσθεσε, μάλιστα, ότι χάρη στην ψυχολογική στήριξη του Βαρδινογιάννη, με τον οποίο είχε συναντηθεί ιδιαιτέρως την παραμονή του τελικού, βρήκε το κουράγιο να παίξει και να κάνει τη δουλειά του όπως ήξερε καλύτερα. Και πράγματι εκείνος ο τελικός αποτελεί ορόσημο στη σπουδαία καριέρα του.

Δύο χρόνια αργότερα, όταν πλέον είχε αποκαλυφθεί το σκάνδαλο Κοσκωτά, το «Φάντομ» μίλησε πιο ελεύθερα στο περιοδικό «Σούπερ Γκολ» για το παρασκήνιο εκείνων των ημερών, αποκαλύπτωντας ότι ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, του είχε προσφέρει 170 εκατομμύρια δραχμές, τεράστιο ποσό για την εποχή, «για να πουλήσει τον τελικό».

Με το σκάνδαλο Κοσκωτά να έχει αποκαλυφθεί και να προκαλεί σεισμό στην πολιτική ζωή, τίποτα, πλέον, δεν έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.

Το ματς

Ο τελικός χαρακτηρίστηκε από ένταση και δραματική εξέλιξη για να κριθεί τελικά στα πέναλτι.

Στην κανονική διάρκεια, το σκορ άνοιξε ο Δημήτρης Σαραβάκος με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 33ο λεπτό. Ο Νίκος Σαργκάνης, υπέπεσε σε πέναλτι στο δεύτερο ημίχρονο, το οποίο εκτέλεσε επιτυχώς ο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες στο 59ο λεπτό, ισοφαρίζοντας το σκορ.

Στην παράταση, ο Ολυμπιακός είχε αριθμητικό πλεονέκτημα λόγω της αποβολής του Κώστα Μπατσινίλα στο 79′. Το 2-1 διαμορφώθηκε από τον Φούνες, πάλι με πέναλτι, εξαιτίας ενός χεριού του Βαμβακούλα στο 96′ όταν ο μπακ των Πρασίνων ακούγοντας ένα σφύριγμα από την εξέδρα έσκυψε και μάζεψε την μπάλα νομίζοντας ότι το ματς είχε διακοπεί από τον διαιτητή Βουτσαρά.

Ωστόσο, ο Χρήστος Δημόπουλος ισοφάρισε στο 102’ με προβολή και πανηγύρισε κάνοντας μία άσεμνη χειρονομία προς τον πάγκο του Ολυμπιακού – κάτι που έριξε λάδι στη φωτιά της ήδη τεράστιας έντασης.

Στη διαδικασία των πέναλτι, ο Σαργκάνης θα ευστοχήσει στο πέναλτι που εκτέλεσε απέναντι στον Ηλία Ταληκριάδη ενώ θα αποκρούσει το τρίτο πέναλτι που εκτέλεσε ο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες εκείνη τη βραδιά, αλλά και εκείνο του Μηνά Χαντζίδη, χαρίζοντας στον Παναθηναϊκό το τρόπαιο με σκορ στα πέναλτι 4-3.

Το ξέσπασμα του Έλληνα γκολκίπερ στους πανηγυρισμούς, έβγαλε όλη την ένταση των προηγούμενων ημερών, ενώ όλοι οι φίλαθλοι της εποχής τον θυμούνται να φωνάζει -λυτρωμένος πια- στην αγκαλιά του Γιώργου Βαρδινογιάννη: «Του έβαλα τα λεφτά στον κ…»