Οι Άραβες μπαίνουν σιγά-σιγά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ αφού η Dubai BC θα αγωνιστεί στην Aba-Liga έχοντας ως απώτερο σκοπό να συμμετέχει στη Euroleague σε λίγα χρόνια και ο General Manager Ντέγιαν Καμενιάσεβιτς είπε πολλά και διάφορα σε δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για ένα πρωτόγνωρο εμπορικό και αθλητικό πρότζεκτ.

Η ομάδα από το Ντουμπάι έχει ολοκληρώσει το ρόστερ της έχοντας κάνει 12 μεταγραφές και ο GM του κλαμπ μιλώντας στην ισπανική El Correo είπε, μεταξύ άλλων, ότι στη Euroleague θα έπρεπε να κάνουν άγαλμα στους Άραβες που θέλουν να μπουν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

«Το project είναι διαφορετικό. Είχαμε 20 ευκαιρίες να αγοράσουμε ομάδα της EuroLeague ή της ABA Liga αλλά δεν το κάναμε. Δεν είμαστε όπως η Παρί Σεν Ζερμέν ή Μάντσεστερ Σίτι στο ποδόσφαιρο. Θα μπορούσαμε να έχουμε δημιουργήσει ένα πρωτάθλημα στο Ντουμπάι και να πάρουμε τους καλύτερους παίκτες, όπως έκανε η Σαουδική Αραβία στο ποδόσφαιρο. Δεν το κάναμε.

Το Ντουμπάι είναι ένα brand όπως Adidas και η Nike, που πάντα έχει έσοδα. Δεν ξοδεύουμε, απλά για να ξοδεύουμε. Έχουμε καλή εικόνα, πουλάμε ευκολότερα τα τηλεοπτικά δικαιώματα και έχουμε χορηγούς. Διαψεύδω κατηγορηματικά όλα αυτά τα πράγματα που έχουν ειπωθεί για ξέπλυμα χρήματος και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα αυτά είναι ψέματα», είπε αρχικά ο Καμενιάσεβιτς και στη συνέχεια εστίασε στη Euroleague.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην ABA Liga. Τα αθλήματα έχουν έρθει προς τα εδώ, προς το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το NBA, το Μουντομπάσκετ του 2027. Το μπάσκετ είναι εδώ. Η μόνη που λείπει είναι η EuroLeague. Ή είναι πολύ έξυπνοι ή θέλουν να επωφελούνται μόνοι τους στο οικονομικό κομμάτι. Δεν θέλω να μπω σε αυτό το θέμα, γιατί αν το κάνω θα ανάψω πολλές φωτιές.

Θα έχουμε πολλά προβλήματα στη διαδικασία της απόφασης για το πού θα παίξουμε την επόμενη χρονιά. Και ανάμεσα σε αυτά, η EuroLeague δεν είναι στη λίστα. Η μοναδική προθεσμία που έχουμε θέσει στους εαυτούς μας είναι να ξέρουμε που θα επεκταθούμε διαφημιστικά, σε συνδυασμό με την ABA Liga.

Διαπραγματευόμασταν με την EuroLeague για περισσότερα από τρία χρόνια. Έχουμε ξοδέψει πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια σε συμβούλια, εξηγώντας το πρότζεκτ μας, για να το καταλάβουν. Δεν είναι πρόβλημα για εμάς, όμως έγινε πρόβλημα για αυτούς. Νομίζω ότι τώρα είναι σε μια κατάσταση που δεν μπορούν να δεχθούν κανέναν μέχρι να φτιάξουν το σπίτι τους από μέσα. Αν το φτιάξουν, δεν ξέρουμε αν θα είμαστε ακόμα διαθέσιμοι.

Ανάμεσα στις ομάδες της EuroLeague, του EuroCup και της ABA, υπάρχουν μόνο τέσσερις πόλεις που δεν έχουν απευθείας πτήσεις. Γιατί να πουν όχι στο Ντουμπάι, αλλά να δέχονται τη Ρωσία, τα Κανάρια Νησιά και το Ισραήλ; Θα έπρεπε να μας έχουν στήσει άγαλμα που θέλουμε να μπούμε στην Ευρώπη και να προσφέρουμε ένα εμπορικό και αθλητικό πρότζεκτ που δεν έχουν δει ποτέ.

Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι δεν θα μπούμε στη EuroLeague, νομίζω ότι δεν θα γίνει. Οι Ισπανοί με έχουν εντυπωσιάσει στον τομέα της διορατικότητας. Ακόμα και η Βαλένθια. Ψάχνουν για περισσότερα έσοδα για να επιβιώσουν. Πιστεύουν ότι είμαστε η λύση. Αλλά στην EuroLeague, γενικότερα, δεν το πιστεύουν. Πιστεύουν ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Νιώθω άσχημα που δεν το αντιμετωπίζουμε μαζί όλο αυτό. Είναι γνωστό ότι το NBA θα έρθει στην Ευρώπη και σχεδιάζει να διοργανώσει τουρνουά».