Η σεζόν 2023-24 θα μείνει στην ιστορία ως η πιο επιτυχημένη του Ολυμπιακού, αφού κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο τόσο με την πρώτη ομάδα, το Europa Conference League, όσο και με τη Νέων, το Youth League, με αποτέλεσμα το αγγλικό «SkySports» να κάνει σχετικό θέμα.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα συμπληρώσουν 100 χρόνια ζωής το 2025, έναν χρόνο πριν από αυτό, όμως, κατάφεραν πραγματικά να γράψουν ιστορία με την κατάκτηση δύο ευρωπαϊκών τίτλων. Μια μοναδική επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με το «SkySports» να εστιάζει στην ομάδα του Πειραιά, φιλοξενώντας δηλώσεις του προπονητή της ομάδας Νέων, Σωτήρη Συλαϊδόπουλου, ο οποίος είπε αναλυτικά τα εξής:

«Μερικές φορές, αυτό που συμβαίνει στην πραγματική ζωή είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι μπορείς να φανταστείς. Το να είμαι μέρος δύο ένδοξων ημερών για τον Ολυμπιακό, έναν σύλλογο με ιστορία 100 ετών, ήταν πραγματικά εκπληκτικό. Οι μόνες λέξεις που μπορώ να βρω είναι ότι είμαι ευλογημένος που έζησα αυτές τις ιστορικές στιγμές.

Ο τρόπος που πετύχαμε δεν ήταν πραγματικά ένας τυπικός ελληνικός τρόπος και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Όποιος μας παρακολούθησε κατά τη διάρκεια του τουρνουά θα είδε ότι είχαμε ξεκάθαρο τακτικό πλάνο και ισχυρές αρχές σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού. Είδαμε ένα προφίλ κυριαρχίας, πρέσινγκ, το οποίο είναι ένα πραγματικά δυνατό σημείο της ομάδας. Έδειξε ότι, ακόμα και ως ελληνικός σύλλογος, έχουμε τη μεθοδολογία και τη γνώση για να πετύχουμε σε αυτό το επίπεδο και να είμαστε πραγματικά ανταγωνιστικοί απέναντι σε συλλόγους όπως η Μπάγερν, η Ίντερ και η Μίλαν.

Ακόμα και σε αυτά τα παιχνίδια, απέναντι σε πραγματικά μεγάλους αντιπάλους, ποτέ δεν νιώσαμε ότι ήμασταν το αουτσάιντερ. Μπορούσες να δεις ότι είχαμε αυτοπεποίθηση, ότι εμπιστευόμασταν τους εαυτούς μας για να παίξουμε ποδόσφαιρο με καλό τρόπο και ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε και με τον τρόπο μας».

Για τον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Ήταν ο πρώτος που πίστεψε ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε αυτούς τους ευρωπαϊκούς τίτλους, τόσο με την ομάδα νέων όσο και με την πρώτη ομάδα. Όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο νέων, πρέπει να είναι μια μακροπρόθεσμη πρόοδος, που ξεκινάει πολλά χρόνια πριν στην ακαδημία. Το καταλάβαινε αυτό.

Ήμασταν ο μόνος σύλλογος στο UEFA Youth League που δεν είχαμε καμία μεταγραφή ξένου στην ομάδα μας. Αυτό είναι πολύ ιδιαίτερο για εμάς. Η ομάδα μας είναι εντελώς ελληνική, με παίκτες που έχουν περάσει πολλά χρόνια στην ακαδημία. Αυτό σημαίνει ότι καταλαβαίνουν και μοιράζονται τις αξίες και το όραμα που έχουμε, όπως και όλοι οι άλλοι στον σύλλογο, από τον τεχνικό διευθυντή μέχρι τον φροντιστή».

Για τον Σίνα: «Ο Σίνα ήταν πραγματικά σημαντικός για την επιτυχία μας. Ήταν εκπληκτικός καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά και μας βοήθησε να κερδίσουμε τρία πέναλτι. Νομίζω ότι το μέλλον θα φέρει καλά πράγματα γι’ αυτόν».

Για τον Μουζακίτη: «Ο Μουζακίτης είναι ένα παιδί που είναι πραγματικά ώριμο για την ηλικία του. Ελέγχει τα συναισθήματά του και φαίνεται μεγαλύτερος από ό,τι είναι. Παίζει ως αμυντικός μέσος, αλλά πετυχαίνει τόσα πολλά γκολ. Δεν είναι μόνο το ταλέντο του, αλλά και ο χαρακτήρας που δείχνει».

Για τον Κωστούλα: «Έχει τα πάντα για να κάνει σπουδαία καριέρα. Ήταν ο νεότερος στην ομάδα, οπότε πρέπει να κάνουμε υπομονή μαζί του, αλλά είναι ένας καταπληκτικός παίκτης που έχει φονικό ένστικτο, το οποίο δεν είναι εύκολο να βρεθεί».

Για το επόμενο βήμα, που είναι το να παίξουν στην πρώτη ομάδα αυτά τα παιδιά: «Αυτός είναι ο απώτερος στόχος, να φέρουμε αυτούς τους παίκτες στην πρώτη ομάδα. Αυτή είναι και η ιδέα του κ. Μαρινάκη. Το όραμά του είναι να φέρουμε δικούς μας παίκτες από την ακαδημία. Μην ξεχνάτε ότι στον τελικό του Conference League με τη Φιορεντίνα, υπήρχαν τρεις παίκτες από την ακαδημία που ξεκίνησαν – ο Παναγιώτης Ρέτσος, ο Κωνσταντίνος Φουρτούνης και ο Κωνσταντίνος Τζολάκης – και άλλοι τρεις που ήταν στον πάγκο.

Έτσι, είναι μια διαδικασία που ο σύλλογος κάνει ήδη πολύ καλά. Αλλά νομίζω ότι μετά από αυτή την επιτυχία, ο δρόμος θα είναι ακόμα πιο ανοιχτός για τα παιδιά της U19, ώστε να ενταχθούν στην πρώτη ομάδα».

Για τον Μεντιλίμπαρ: «Δεν υπάρχουν πολλά που μπορώ να πω για την προπονητική του. Αυτό που έχει κάνει, η κατάκτηση δύο ευρωπαϊκών τίτλων, πρώτα με τη Σεβίλλη και τώρα με τον Ολυμπιακό, λέει αρκετά. Είναι σαν να είσαι στο πανεπιστήμιο όντας δίπλα του και μέρος της δουλειάς μου τώρα είναι να βοηθήσω τα νέα παιδιά να ανέβουν ψηλά.

Πάντα λέω ότι χρειάζονται εννέα ή δέκα χρόνια για να φτάσει ένας παίκτης στην πρώτη ομάδα, αλλά μπορεί να χρειαστούν μόνο δύο ή τρία λεπτά για να αξιολογηθεί και να πετύχει ή όχι σε ανώτερο επίπεδο. Όλα είναι τελείως διαφορετικά, οπότε πρέπει να βοηθηθούν και να προετοιμαστούν».

Για την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Είχαμε μια μεγάλη επιτυχία με την ελληνική εθνική ομάδα το 2004, κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά δεν κάναμε πραγματικά μεγάλα βήματα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Για μένα, ο συνδυασμός της κατάκτησης του Youth League και του Conference League δείχνει ότι ο Ολυμπιακός είναι ένας σύλλογος που λειτουργεί πολύ καλά. Πρέπει να είμαστε περήφανοι που είμαστε, κατά κάποιο τρόπο, ένας “ευρωπαϊκός” σύλλογος όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας μας και τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα.

Αυτό είναι κάτι που πολλοί άλλοι σύλλογοι στην Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα, αλλά μια άλλη πτυχή είναι ότι έχουμε δημιουργήσει μια κληρονομιά και ένα μονοπάτι πίστης για όλους τους νέους Έλληνες παίκτες, δείχνοντας ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μεγάλα πράγματα και να είμαστε σε υψηλότερο επίπεδο.

Νομίζω ότι αυτά τα δύο μεγάλα επιτεύγματα μας γεμίζουν με ευθύνη για το τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον, για να συνεχίσουμε τη διαδικασία. Η ελπίδα μου είναι ότι μπορούμε να δείξουμε τον δρόμο και σε άλλες ελληνικές ομάδες και ελληνικούς οργανισμούς, για να χτίσουν και να γίνουν επιτυχημένοι».