Μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης σηματοδότησε την εκκίνηση των Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 το βράδυ της Τετάρτης, καθώς οι αθλητές παρέλασαν κατά μήκος των εμβληματικών Ηλυσίων Πεδίων προς την Place de la Concorde.

Όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιήθηκε εκτός σταδίου για πρώτη φορά στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η κύρια τελετή πραγματοποιήθηκε στην Place de la Concorde, σε μια τέλεια καλοκαιρινή βραδιά στην καρδιά της πόλης, μετά από μια παρέλαση κατά μήκος της Avenue des Champs-Elysees από την εμβληματική Αψίδα του Θριάμβου.

Οι διοργανωτές εκτιμούσαν ότι θα παρευρίσκονταν 65.000 άτομα, ενώ οι θεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν δωρεάν την παρέλαση πριν από την υπαίθρια εκδήλωση με εισιτήριο.

Η πρώτη από τις 11 ημέρες αθλητικής δράσης πραγματοποιείται την Πέμπτη, καθώς η Γαλλία φιλοξενεί για πρώτη φορά θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Περίπου 4.400 αθλητές από 168 αποστολές-ρεκόρ θα λάβουν μέρος στα 22 παραολυμπιακά αθλήματα, διεκδικώντας συνολικά 549 χρυσά μετάλλια στο Παρίσι.

Ο Τόνι Εστάνγκετ, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Παρίσι 2024, δήλωσε ότι η τελετή έναρξης αντιπροσωπεύει την έναρξη της «παραολυμπιακής επανάστασης» με επικεφαλής τους αθλητές.

«Αυτό που σας κάνει επαναστάτες είναι ότι, όταν σας είπαν “όχι”, συνεχίσατε», δήλωσε ο Εστάνγκετ.

«Απόψε, μας προσκαλείτε να αλλάξουμε τις προοπτικές μας, να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας, να αλλάξουμε την κοινωνία μας για να δώσουμε επιτέλους σε κάθε άνθρωπο την πλήρη θέση του.

«Κάθε συναίσθημα που μας κάνετε να νιώσουμε θα μεταφέρει ένα μήνυμα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ: Δεν έχετε όρια, γι’ αυτό ας σταματήσουμε να σας επιβάλλουμε όρια» τόνισε ο ίδιος.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης στην Place de la Concorde – τη μεγαλύτερη πλατεία του Παρισιού – σχεδιάστηκε ως σύμβολο της πόλης που θέτει το ζήτημα της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στο επίκεντρο της κοινωνίας.

Ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές ταξίδευαν με βάρκες στον ποταμό Σηκουάνα υπό καταρρακτώδη βροχή, στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιήθηκε παρέλαση στη διαδρομή κατά μήκος των Ηλυσίων Πεδίων υπό ένα χρυσό ουρανό.

Η παρέλαση της ελληνικής αποστολής

Οι σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής ήταν η Θεοδώρα Πασχαλίδου και ο Μανώλης Στεφανουδάκης, ο οποίος το 2012 στο Λονδίνο είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό της κατηγορίας F54/55/56 και παράλληλα είχε βγει 17ος στον τελικό της σφαιροβολίας, ενώ το 2016 είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό.

Σε ό,τι αφορά την Πασχαλίδου, το 2023 έγινε η πρώτη ελληνίδα αθλήτρια με απώλεια όρασης που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και συγκεκριμένα στο τζούντο.

Η ελληνική αποστολή στο Παρίσι απαρτίζεται από 40 μέλη. Στόχος τους είναι να κατακτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μετάλλια, αν και η μεγαλύτερη νίκη είναι η συμμετοχή στους αγώνες.

Δείτε φωτογραφίες:

(AP Photo/=03388038=, Pool)
(Gonzalo Fuentes/Pool Photo via AP)
(Gonzalo Fuentes/Pool Photo via AP)
(Gonzalo Fuentes/Pool Photo via AP)
(AP Photo/Aurelien Morissard)
(AP Photo/Aurelien Morissard)