Μετάλλιο ζωής έχουν ήδη κατακτήσει οι 37 αθλητές και αθλήτριες που απαρτίζουν την Ελληνική Παραολυμπιακή ομάδα, η οποία βρίσκεται στο Παρίσι για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν την Τετάρτη με την τελετή έναρξης στα Ηλύσια Πεδία.
Το να καταφέρουν να φτάσουν στο Παρίσι, ξεπερνώντας τεράστιες αγωνιστικές και οικονομικές δυσκολίες, είναι ήδη η πρώτη τους και σημαντικότερη νίκη.
Η δύναμη ψυχής που έχουν καταθέσει όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζονται όχι μόνο στους αγωνιστικούς στίβους, αλλά και σε αυτούς της ζωής, σε πόλεις δυστυχώς αφιλόξενες για ΑμεΑ, είναι παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους και αποτελούν το φάρο και για τους επόμενους, για όλους όσους – δυστυχώς- νιώθουν απομονωμένοι και κλείνονται στα σπίτια τους.
Αυτοί οι λαμπεροί εκπρόσωποί μας, που θα δώσουν το δικό τους αγώνα στο Παρίσι περνάνε και το μήνυμα της επιμονής και της πίστης, κόντρα σε κάθε αντιξοότητα, όσο αντέχει η ψυχή και η καρδιά.
Η ομάδα είναι εξαιρετική, αποτελούμενη από ένα μείγμα εμπειρίας και νεανικού ενθουσιασμού.
Έχει στην σύνθεσή της αθλητές και αθλήτριες με πλούσιο βιογραφικό και ιστορία σε Παραολυμπιακούς Αγώνες με μεγάλες διακρίσεις. Αλλά και έχει και νέα μέλη, όπως για παράδειγμα η 12χρονη Αρετή Σπυρίδου που θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη.
Δύο από τα μεγάλα αστέρια της ομάδας, είναι ο πολυμεταλλιούχος στο μπότσια Γρηγόρης Πολυχρονίδης ο οποίος θα συμμετέχει για 6η φορά στην καριέρα του σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και έχει κατακτήσει ήδη έξι μετάλλια, ένα εκ των οποίων είναι χρυσό. Στο Παρίσι επιθυμεί να μεγαλώσει την συλλογή του, όπως και η Άννα Ντέντα η οποία έχει κερδίσει στην καριέρα της δύο μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα.
Και ο Νάσος Γκαβέλας, ο μοναδικός Έλληνας αθλητής που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο το 2021 και τα κατάφερε στο αγώνισμα των 100μ Τ11. Στο Παρίσι θα αγωνιστεί με νέο guide, τον Γιάννη Νυφαντόπουλο, και στόχος είναι το βάθρο και γιατί όχι να υπερασπιστεί τον τίτλο του, κάτι που αν το καταφέρει θα είναι ο μοναδικός Έλληνας σε δρομικό αγώνισμα στο στίβο σε Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς αγώνες στην ιστορία !
Εκτός από τον Γκαβέλα είναι και άλλοι πέντε στιβικοί με μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ο σημαιοφόρος μας Μανώλης Στεφανουδάκης που είχε κερδίσει το χρυσό στο Ρίο το 2016 στον ακοντισμό F54/55/56.
Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης μετρά τρία μετάλλια χρυσό στη σφαιροβολία F32 στο Ρίο το 2016 και δύο ασημένια στην κορίνα F32 τόσο στο Ρίο όσο και στο Τόκιο το 2021.
Οι Θανάσης Προδρόμου (αργυρό, μήκος Τ20 στο Τόκιο), Στράτος Νικολαΐδης (χάλκινο, σφαιροβολία Τ20 επίσης στο Τόκιο) και Δημήτρης Ζησίδης (χάλκινο, σφαιροβολία F32 στο Ρίο) έχουν από ένα.
Στην Πόλη του Φωτός θα αγωνιστούν και τέσσερις κολυμβητές με Παραολυμπιακά μετάλλια. Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης είχε στεφθεί χρυσός Παραολυμπιονίκης στο Ρίο το 2016 στα 100μ πεταλούδα S9, ενώ έχει και ένα χάλκινο μετάλλιο από το Τόκιο το 2021. Στην ιαπωνική πρωτεύουσα είχε κερδίσει μετάλλιο και ο Αντώνης Τσαπατάκης, αλλά και η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου. Ο Γιάννης Κωστάκης μετρά ένα μετάλλιο από τους Παραολυμπιακούς της Αθήνας το 2004.
Στο Ρίο και το Τόκιο ο Δημήτρης Μπακοχρήστος είχε κατακτήσει δύο μετάλλια (ένα σε κάθε διοργάνωση), καθώς και στους δύο Παραολυμπιακούς είχε ολοκληρώσει στην τρίτη θέση του αθλήματος της άρσης βαρών σε πάγκο και συγκεκριμένα στην κατηγορία 54κ.
Από εκεί και πέρα έχουμε και ελπίδες διάκρισης σε αθλήματα που δεν έχουμε πάρει ποτέ μετάλλιο. Η Δωροθέα Ποιμενίδου κυνηγά να γίνει η πρώτη Ελληνίδα Παραολυμπιονίκης με μετάλλιο στην τοξοβολία, όπως και η Θεοδώρα Πασχαλίδου με την Εμμανουέλα Μασούρου στο τζούντο. Η Χριστίνα Γκέντζου και η Ελένη Παπασταματοπούλου θέλουν ένα φέρουν ένα ιστορικό πρώτο μετάλλιο στο τάε κβο ντο.
Αναλυτικά η ελληνική αποστολή:
Πασχάλης Κουλουμόγλου (άρση βαρών σε πάγκο)
Δημήτρης Μπακοχρήστος (άρση βαρών σε πάγκο)
Μιχάλης Καλαράκης (ιππασία)
Δημήτρης Καρυπίδης (κολύμβηση)
Νίκος Κοντού (κολύμβηση)
Γιάννης Κωστάκης (κολύμβηση)
Αλέξανδρος Λέργιος (κολύμβηση)
Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης (κολύμβηση)
Αντώνης Τσαπατάκης (κολύμβηση)
Γρηγόρης Πολυχρονόδης (μπότσια) – Κατερίνα Πατρώνη (ramp operator)
Νίκος Παπαγγελής (ποδηλασία δρόμου)
Σωτήρης Γαλογαύρος (σκοποβολή)
Παναγιώτης Γιαννουκάρης (σκοποβολή)
Νάσος Γκαβέλας (στίβος) – Ιωάννης Νυφαντόπουλος (guide)
Δημήτρης Ζησίδης (στίβος)
Θανάσης Κωνσταντινίδης (στίβος)
Στέλιος Μαλακόπουλος (στίβος)
Στράτος Νικολαΐδης (στίβος)
Γρηγόρης Ντισλής (στίβος)
Θανάσης Προδρόμου (στίβος)
Μιχάλης Σεΐτης (στίβος)
Λάζαρος Στεφανίδης (στίβος)
Μανώλης Στεφανουδάκης (στίβος)
Κωνσταντίνος Τζουνης (στίβος)
Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (κολύμβηση)
Αρετή Σπυρίδου (κολύμβηση)
Μαρία Τζιβελέκη (κολύμβηση)
Χρυσή Μόρφη (μπότσια)
Άννα Ντέντα (μπότσια) – Χριστίνα Ντέντα (ramp operator)
Τάνια Κεραμυδά (στίβος)
Λήδα Μανθοπούλου (στίβος)
Ζωή Μαντούδη (στίβος)
Χριστίνα Γκεντζού (ταε κβον ντο)
Ελένη Παπασταματοπούλου (τάε κβον ντο)
Εμμανουέλα Μασούρου (τζούντο)
Θεοδώρα Πασχαλίδου (τζούντο)
Δωροθέα Ποιμενίδου (τοξοβολία)
Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν και θεσμοθετήθηκαν οι αγώνες του Στόουκ Mάντεβιλ και πραγματοποιήθηκε η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό Κίνημα με τους πρώτους Παραολυμπιακούς Αγώνες να διεξάγονται το 1960 στη Ρώμη και την Ελλάδα να συμμετάσχει για πρώτη φορά από το 1976 στο Τορόντο και ανελλειπώς από τότε μέχρι σήμερα.