Ο Παναθηναϊκός με γκολ του Τετέ στο 89′ νίκησε με 1-0 τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ ισοφαρίζοντας το σκορ της ήττας του στο ΟΑΚΑ, στη… μαραθώνια διαδικασία των πέναλτι όμως ηττήθηκε με 13-12 και αποκλείστηκε από τα προκριματικά του Europa League, συνεχίζοντας πλέον στα play off του Europa Conference League όπου θα αντιμετωπίσει τη Λανς.

Οι δύο ομάδες μπήκαν στο ματς με στόχο το γρήγορο γκολ, με τους Ολλανδούς να απειλούν στο 2′ με το σουτ του Φιτζ-Τζιμ που εξουδετέρωσε ο Ντραγκόφσκι ενώ οι «πράσινοι» πάτησαν περιοχή στο 4′ με τον Τσέριν που γύρισε επικίνδυνα αλλά ο Τζούριτς ήταν καλά κλεισμένος.

Λίγα λεπτά μετά, στο 8′, η ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο ζήτησε πέναλτι σε μια μονομαχία του Ιωαννίδη με τον Χάτο αλλά διαιτητής και VAR έκριναν ότι δεν υπήρχε κάτι, για να γίνουν ξανά επικίνδυνοι οι γηπεδούχοι στο 18′ με την προβολή του Άκπομ μετά το γύρισμα του Φορμπς αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Ο Άγιαξ πήρε σταδιακά τον έλεγχο του παιχνιδιού και άρχισε να ψάχνει πιο επίμονα το γκολ, το οποίο άγγιξε στο 33′ με το πλασέ του Μπεργκχάους στο δοκάρι.

Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη πλευρά, είχε καλή ευκαιρία στο 55′ με τον Τζούριτσιτς που απέφυγε τον Χέντερσον και βρέθηκε απέναντι από τον Πάσβιρ αλλά δεν μπόρεσε να τον νικήσει. Στο 63′ ήταν η σειρά των Τσέριν και Ίνγκασον να προσπαθήσουν αλλά η διπλή ευκαιρία χάθηκε και στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε, οι προπονητές έκαναν αλλαγές και το 0-0 παρέμενε. Μέχρι που φτάσαμε στο 89ο λεπτό…

Σε εκείνο το χρονικό σημείο ο Τετέ πήρε τη μπάλα μετά τις κόντρες και με έξυπνο τελείωμα πέτυχε το πρώτο του γκολ με τους «πράσινους» για το 0-1, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση!

Εκεί, ο Παναθηναϊκός πατούσε καλύτερα αλλά το σκορ δεν άλλαξε και τελικά όλα κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, όπου χρειάστηκαν… 34 εκτελέσεις για να επικρατήσει ο Άγιαξ με 13-12 και να πάρει την πρόκριση. Όσο για τους «πράσινους», συνεχίζουν πλέον στα play off του Europa Conference League, όπου θα αντιμετωπίσει τη γαλλική Λανς.

Η σειρά των πέναλτι

Μαντσίνι: Απέκρουσε ο Πάσβιρ
Μπέργκβαϊν: 1-0
Γερεμέγεφ: 1-1
Φαν Ντε Μπόμεν: 2-1
Τετέ: 2-2
Γκοντς: 3-2
Γεντβάι: 3-3
Τέιλορ: 4-3
Μλαντένοβιτς: 4-4
Μπρόμπεϊ: Απέκρουσε ο Ντραγκόφσκι
Βιλένα: 4-5
Χέντερσον: 5-5
Μαξίμοβιτς: Απέκρουσε ο Πάσβιρ
Τραορέ: Άουτ
Ίνγκασον: Απέκρουσε ο Πάσβιρ
Μπας: Απέκρουσε ο Ντραγκόφσκι
Βαγιαννίδης: 5-6
Γκάι: 6-6
Ζέκα: 6-7
Σούταλο: 7-7
Ντραγκόφσκι: 7-8
Πάσβιρ: 8-8
Μαντσίνι: 8-9
Μπέργκβαϊν: 9-9
Γερεμέγεφ: 9-10
Φαν Ντε Μπόμεν: 10-10
Τετέ: 10-11
Γκοντς: 11-11
Γεντβάι: 11-12
Τέιλορ: 12-12
Μλαντένοβιτς: Απέκρουσε ο Πάσβιρ
Μπρόμπεϊ: Άουτ
Βιλένα: Απέκρουσε ο Πάσβιρ
Γκάι: 13-12

Άγιαξ: Πάσβιρ, Ρενς (110′ Μπέργκβαϊν), Σούταλο, Μπαας, Χάτο (99′ Μπρόμπεϊ), Φιτζ-Τζιμ (71′ Φαν ντε Μπόμεν), Χέντερσον, Τέιλορ, Μπέργκχαους (71′ Γκάι), Άκπομ (60′ Τραορέ), Φορμπς (60′ Γκοντς).

Παναθηναϊκός: Ντραγκόφσκι, Μλαντένοβιτς, Γεντβάι, Ίνγκασον, Κώτσιρας (68′ Βαγιαννίδης), Αράο (82′ Μαξίμοβιτς), Τσέριν (82′ Βιλένα), Τζούρισιτς (68′ Τετέ), Μπακασέτας (97′ Ζέκα), Μαντσίνι, Ιωαννίδης (75′ Γερεμέγιεφ).