Μπορεί να μην προκρίθηκε στον τελικό, μπορεί να μην της δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσει το τρόπαιο στο Eurobasket U20 αλλά η Εθνική Νέων έβγαλε εις πέρας, και μάλιστα με το παραπάνω, την αποστολή της! Και μάλιστα έχοντας βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο κατά τη διάρκεια του μικρού τελικού καθώς «κυνηγούσε» το σκορ από το -11 ενώ παράλληλα απουσίαζε ένας από τους πιο κομβικούς παίκτες αυτής της ομάδας όπως είναι ο Νίκος Πλώτας.

Ακόμα και έτσι η ομάδα του Κώστα Παπαδόπουλου είχε τα ψυχικά αποθέματα και την αγωνιστική αυταπάρνηση ώστε να πάρει τα ηνία του αγώνα και να «απαντήσει» στον… τρίποντο καταιγισμό των Βέλγων (12/36τρ.) μέχρι την τελική ανατροπή και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Ο Βαγγέλης Ζούγρης ήταν και πάλι… one man show στις δύο ρακέτες έχοντας 14 πόντους και 13 ριμπάουντ, ενώ παίκτης-κλειδί για την ανατροπή ήταν ο Θόδωρος Κωνσταντινίδης με 19 πόντους και 5 ασίστ. Ο Καρακώστας μπορεί να ήταν άστοχος (3/11 σουτ) ωστόσο ευστόχησε στο πιο κρίσιμο σουτ, ήτοι το τρίποντο στο 1:20 με το οποίο είχε δώσει το ψυχολογικό προβάδισμα στην Ελλάδα.

Το ματς: Βέλγιο – Ελλάδα

Η Εθνική «καρδιοχτύπησε» στο ξεκίνημα του αγώνα όταν είδε τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ να αποχωρεί σφαδάζοντας πιάνοντας το γόνατο του δεξιού του ποδιού ωστόσο οι καρδιές όλων επανήλθαν στις θέσεις τους όταν επέστρεψε στο παρκέ τέσσερα λεπτά αργότερα. Με τους Παρασκευόπουλο και Ζούγρη να έχουν τον πρώτο λόγο, η ελληνική ομάδα «έκλεισε» την 1η περίοδο με προβάδισμα 21-15 και έχοντας υποχρεώσει τους Βέλγους σε «μηδέν» εύστοχα δίποντα (0/3) και 3/13 σουτ στο σύνολο. Αντίστοιχα η «γαλανόλευκη» είχε μετρήσει 6/7 δίποντα, 2/9 τρίποντα και 6 ασίστ για ένα λάθος.

Παρόλα αυτά τα πάντα άλλαξα μονομιάς. Μετά και το 3ο φάουλ του Βαγγέλη Ζούγρη ο οποίος αναγκαστικά έπρεπε να καθίσει στον πάγκο, το Βέλγιο άρχισε να επιβάλλει τον ρυθμό του και να κυριαρχεί στο παρκέ της «Polsat Plus Arena» της Γκντίνια. Ο Αγιούμπα Μπράιαντ Τζούνιορ (17π., 1/1δίπ., 4/5τρ., 3/4β.) έκανε ό,τι ήθελε στο ματς και ήταν εκείνος που βοήθησε το Βέλγιο ώστε να φτάσει ο δείκτης του σκορ στο +11 (40-29) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (40-31). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην 2η περίοδο η Ελλάδα είχε υποπέσει σε επτά από τα οκτώ λάθη της ενώ είχε 0/3 τρίποντα. Την ώρα που το Βέλγιο είχε σουτάρει 3/5 δίποντα και 5/12 τρίποντα στο ίδιο διάστημα.

Στην 3η περίοδο η Εθνική προσπάθησε να ισορροπήσει το ματς αλλά όσο οι Βέλγοι ευστοχούσαν έξω από τα 6.75 μέτρα, άλλο τόσο δυσκόλευε το έργο της. Παρόλα αυτά η παρουσία του Βαγγέλη Ζούγρη στο παρκέ προσέδιδε σιγουριά στις τάξεις της ελληνικής ομάδας, καθώς εξασφάλιζε το ριμπάουντ στην άμυνα ενώ απασχολούσε συνέχεια έναν επιπλέον παίκτη των Βέλγων στα double team. Κάπως έτσι μπόρεσε η Ελλάδα να μειώσει σε 50-46 στην 3η περίοδο και να ξαναμπει δυναμικά στη διεκδίκηση της νίκης και του χάλκινου μεταλλίου.

Μάλιστα στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου η Εθνική μείωσε σε απόσταση μίας κατοχής (50-47 και 53-50) ενώ πέρασε και μπροστά στο σκορ με 58-57 «απαντώντας» στο τρίποντο «μπαράζ» των Βέλγων. Στο 37′ το σκορ ήταν ισόπαλο στους 62 πόντους με το Βέλγιο να παίρνει προβάδισμα με 63-62 δύο λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα. Στο 1:52 η Εθνική χρεώθηκε με παράβαση τριών δευτερολέπτων χάνοντας ην ευκαιρία για το προσπέρασμα, κάτι που έγινε στο 1:20 πριν από το τέλος με τρίποντο του Καρακώστα για το 65-63! Το ματς ήταν ισόπαλο στο 39′ στο 65-65 και στα 40” ο Κωνσταντινίδης ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ελληνική ανατροπή ευστόχησε σε τρίποντο για το 68-65. Με μία ακόμα βολή στα 10” έγραψε το 69-65 η οποία ήταν και το «μαξιλαράκι» ασφαλείας για την κατάκτηση του μεταλλίου!

Τα δεκάλεπτα: 15-21, 40-31, 50-46, 68-70.

πηγή: Gazzetta.gr