Η Ολλανδία μπήκε στον ημιτελικό του Euro 2024 δυνατά και άνοιξε το σκορ στο 7′ με τον Σίμονς, η Αγγλία όμως δεν άργησε να ισοφαρίσει με πέναλτι του Κέιν και στο 91′ πήρε τη νίκη με γκολ του Γουότκινς, ο οποίος λίγα λεπτά νωρίτερα είχε μπει ως αλλαγή, κλείνοντας ραντεβού με την Ισπανία στον τελικό της 14ης Ιουλίου.

Οι «οράνιε» ήταν αυτοί που μπήκαν καλύτερα στο ματς και μόλις στο 7ο λεπτό οι οπαδοί τους ξεσηκώθηκαν για το 1-0 από τον Σίμονς, ο οποίος τα έκανε όλα σωστά: Έκλεψε και μετά εκτέλεσε τον Πίκφορντ με τρομερό σουτ.

Από νωρίς, επομένως, οι Ολλανδοί πήραν το προβάδισμα αλλά νωρίς ήρθε και η ισοφάριση των «λιονταριών». Αφού πρώτα απείλησαν στο 13′ με σουτ του Κέιν που απέκρουσε ο Φερμπρούχεν, στο 17′ πήραν πέναλτι, μετά την εξέταση του VAR, επειδή ο Ντούμφρις βρήκε το πόδι του Άγγλου φορ καθώς αυτός σούταρε, άστοχα, εντός περιοχής.

Πέναλτι που εκτέλεσε ο Κέιν στο 18′ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, δίνοντας στην ομάδα του ώθηση για τη συνέχεια, η οποία είχε μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλες φάσεις εκατέρωθεν. Ο Ντούμφρις, όμως, πρόλαβε να απομακρύνει πάνω στη γραμμή τη μπάλα μετά το πλασέ του Φόντεν, με τους συγκεκριμένους δύο παίκτες να είναι πρωταγωνιστές -και άτυχοι- στα επόμενα λεπτά με τα δοκάρια που είχαν.

Αρχικά ο Ολλανδός με κεφαλιά μετά την εκτέλεση κόρνερ στο 30′ και στη συνέχεια ο Άγγλος με το εκπληκτικό σουτ εκτός περιοχής στο 32′. Τρία λεπτά, δηλαδή, πριν κάνει αναγκαστική αλλαγή η Ολλανδία, με τον Φέρμαν να παίρνει τη θέση του τραυματία Ντεπάι.

Όπως και να έχει, το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 1-1 και με τις δύο ομάδες να είναι ζωηρές, δραστήριες, στο δεύτερο όμως ο ρυθμός έπεσε από την αρχή και τα λεπτά περνούσαν χωρίς κάποια μεγάλη φάση, μέχρι που ήρθε το 65′, όταν ο Φέρμαν εκτέλεσε φάουλ και ο Φαν Ντάικ έκανε την προβολή αλλά ο Πίκφορντ απέκρουσε.

Και εκεί που όλα έδειχναν, αφού δεν υπήρχαν καλές φάσεις, ότι ο ημιτελικός θα οδηγηθεί στην παράταση, ήρθε στο 91′ ο Γουότκινς, ο οποίος στο 80′ είχε μπει στη θέση του Κέιν, να κάνει το 1-2 με ωραίο διαγώνιο σουτ εντός περιοχής και να στείλει την Αγγλία στον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει την Ισπανία.

Ολλανδία: Φερμπρούχεν, Ντούμφρις (92′ Ζίρκζε), Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Άκε, Σχάουτεν, Σίμονς (92′ Μπρόμπεϊ), Ράιντερς, Μάλεν (46′ Βέγκχορστ), Ντεπάι (35′ Φέρμαν), Χάκπο.

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκέι, Σάκα (92′ Κόνσα), Μέινου (92′ Γκάλαχερ), Ράις, Τρίπιερ (46′ Σο), Φόντεν (80′ Πάλμερ), Κέιν (80′ Γουότκινς), Μπέλιγχαμ.