Αντίστροφη μέτρηση σήμερα Σάββατο, για το ζευγάρι του δεύτερου ημιτελικού του Euro 2024. Στο Μαρκούρ Σπιέλ-Αρένα του Ντίσελντορφ η Αγγλία αντιμετωπίζει (19:00 – ΕΡΤ3) την ενθουσιώδη Ελβετία που είχε «χαλάσει» την πρεμιέρα των Αγγλων στο δικό της Euro, στο Λονδίνο το 1996. Εκείνο το 1-1 δεν είχε στοιχίσει στα «Τρία Λιοντάρια» που όχι μόνο πέρασαν πρώτοι από τον όμιλο τους αλλά έφτασαν μέχρι και τα ημιτελικά όπου αποκλείστηκαν σε μια γνώριμη διαδικασία για αυτούς, τα πέναλτι, από τους μετέπειτα Πρωταθλητές Ευρώπης Γερμανούς.

Από τότε έχουν αλλάξει πολλά και απόψε (19.00-ΕΡΤ1) στο Ντίσελντορφ στον προημιτελικό Ελβετίας-Αγγλίας, τα λιοντάρια δεν είναι το ακλόνητο φαβορί όπως ήταν πάντα όταν αντιμετώπιζαν τους Ελβετούς σε μεγάλες διοργανώσεις. Αρχής γενομένης όταν τους νίκησαν 2-0 στη Βέρνη το 1954 στην τελική φάση του δικού τους Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ελβετία και τους έστειλαν σε αγώνα διαβάθμισης με την Ιταλία την οποία οι Ελβετοί νίκησαν για δεύτερη φορά (την είχαν νικήσει και στον όμιλο) και μπήκαν στα προημιτελικά εκεί οπού ηττήθηκαν με 7-5 από την Αυστρία στον αγώνα με τα περισσότερα (12) γκολ στην ιστορία των τελικών φάσεων των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Η το άνετο 3-0 στο Euro του 2004 όπου και πάλι οι Ελβετοί έμειναν νωρίς εκτός.

Οι Ελβετοί πλέον έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και ο προπονητής τους Μουράτ Γιακίν -που είχε ακούσει πολλά για την κακή προκριματική φάση και την φτωχή συγκομιδή παράλληλα στο Nations League- είναι αυτή τη στιγμή σε εξαιρετικό μομέντουμ.

«Παίξαμε με τη Γερμανία και ήμασταν καλοί. Παίξαμε με την Ιταλία, επίσης μεγάλη ομάδα και τα καταφέραμε θαυμάσια. Λοιπόν, γιατί να μην κερδίσουμε την Αγγλία τώρα; Είμαστε σε πολύ καλή διάθεση, οπότε ας περιμένουμε να δούμε. Είναι μια καλή πρόκληση για μας και η ομάδα μου είναι έτοιμη να δώσει αυτόν τον μεγάλο αγώνα απέναντι σε μια ακόμα πολύ μεγάλη ομάδα όπως η Αγγλία» είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Ελβετών που είδε την ομάδα του να βάζει δύσκολα στη διοργανώτρια Γερμανία από την οποία ισοφαρίστηκε (1-1) στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων ενώ νίκησε κατά κράτος (2-0) την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία στέλνοντάς την πρόωρα πίσω στη Ρώμη. Πλέον η αυτοπεποίθηση των Ελβετών είναι στα ύψη την ώρα που οι Άγγλοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την έντονη κριτική από την πατρίδα.

«Πρέπει να είμαστε σοβαροί από το πρώτο λεπτό και να μην δώσουμε δικαίωμα στον αντίπαλό μας» είπε ο 21χρονος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης Τζουντ Μπέλιγχαμ, που γλύτωσε τα χειρότερα με τον πανηγυρισμό του στο γκολ της ισοφάρισης.

Στο άλλο ματς, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, η Ολλανδία αντιμετωπίζει (22:00 – ΕΡΤ1), μία από τις εκπλήξεις του φετινού Euro, την Τουρκία του ιταλού κόουτς Βιντσέντσο Μοντέλα. Χωρίς ελλείψεις και με την καλύτερη δυνατη ψυχολογία, η ομάδα του Κούμαν έχει τις ικανότητες να πάρει την πρόκριση αν φτάσει την απόδοση που μπορεί απέναντι σε μια Τουρκία που δείχνει να έπιασε το ταβάνι της.
Δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα για τον ολλανδό προπονητή που ενδέχεται πάντως να προχωρήσει σε αλλαγές στο αρχικό σχήμα. Ο έμπειρος τεχνικός άλλωστε έχει παρατάξει διαφορετική ενδεκάδα και στα τέσσερα προηγούμενα ματς στα γήπεδα της Γερμανίας.

Ήδη επιτυχημένη η πορεία της τουρκικής ομάδας, που μετρά τρεις νίκες σε τέσσερα ματς στα γήπεδα της Γερμανίας, έχοντας πετύχει επτά γκολ. Συμμετέχει για τρίτη φορά στην ιστορία της σε προημιτελική φάση.

Εξέτισαν τις ποινές τους οι βασικοί Τσαλχάνογλου και Ακαϊντίν. Αντιθέτως συμπλήρωσαν κάρτες οι βασικοί μέσοι Κοκσού και Γιουκσέκ. Η Τουρκία έχει αντικρίσει μάλιστα τις περισσότερες κάρτες στη διοργάνωση.