Η Ιταλία είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Ελβετία όμως είναι καλύτερη ομάδα αυτή τη στιγμή και με γκολ των Φρόιλερ και Βάργκας τη νίκησε, με 2-0, για πρώτη φορά έπειτα από 31 χρόνια παίρνοντας πανηγυρική πρόκριση στους «8» του Euro 2024.

«Θα πρέπει να είμαστε όπως η Ιταλία του 2006», έλεγε στη συνέντευξη Τύπου την παραμονή του αγώνα ο Λουτσιάνο Σπαλέτι αλλά στα λόγια όλα είναι πιθανά. Το θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη και στην πράξη από την έναρξη της διογάνωσης η Σκουάντρα Ατζούρα ήταν σκιά της ομάδας που κατέκτησε το Euro 2020.

Μετά το αναγνωριστικό πρώτο 15λεπτο, επομένως, οι Ελβετοί πήραν σταδιακά τον έλεγχο του παιχνιδιού, ήταν αυτοί που προσπαθούσαν να κάνουν παιχνίδι και στο 24′ είχαν μεγάλη ευκαιρία με το τετ α τετ του Εμπολό που νικήθηκε από τον Ντοναρούμα.

Ήταν η πρώτη μεγάλη φάση του αγώνα και ήταν για την Ελβετία που διατηρούσε τον έλεγχο, είχε κατοχή μπάλας, ήταν συνεχώς μπροστά προσπαθώντας να πλησιάσουν στο γκολ και τελικά το πέτυχαν στο 37′, όταν ο Φρόιλερ βρέθηκε αμαρκάριστος στην καρδιά της περιοχής και με σουτ νίκησε τον Ντοναρούμα για το 1-0.

Προβάδισμα, επομένως, για την ομάδα του Μουράτ Γιακίν, η οποία στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους είχε και δοκάρι σε εκτέλεση φάουλ του Ρίντερ και ενώ ο Ντοναρούμα βρήκε τη μπάλα.

Το πρώτο ημίχρονο, έτσι, έκλεισε με το σκορ στο 1-0 και με το ξεκίνημα του δεύτερου, στο 46′, ήρθε και το 2-0 με το υπέροχο πλασέ του Βάργκας εντός περιοχής, με τους Ιταλούς να τα έχουν χαμένα.

Η ομάδα του Σπαλέτι, η οποία είναι και η κάτοχος του τίτλου, είχε μόνο ένα σουτ σε όλο το πρώτο ημίχρονο και η αποστολή της πλέον ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Στο 52′ πάντως, από το πουθενά, οι Ατζούρι θα μπορούσαν να μειώσουν σε 2-1 με αυτογκόλ του Σαρ με το κεφάλι μετά το γέμισμα που έγινε, η μπάλα όμως πήγε στο δοκάρι.

Το σκορ, λοιπόν, παρέμεινε στο 2-0 και κάθε λεπτό που περνούσε έφερνε όλο και πιο κοντά στην πρόκριση την Ελβετία και στον αποκλεισμό την Ιταλία, η οποία στο 74′ είχε δεύτερο δοκάρι, με κοντινή προσπάθεια του Σκαμάκα, ο οποίος όμως ήταν σε θέση οφσάιντ οπότε το γκολ δεν θα μετρούσε.

Μια μεγάλη απογοήτευση, με λίγα λόγια, για τους Ιταλούς που δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση και αποκλείστηκαν στους «16» ενώ οι Ελβετοί συνεχίζουν στους «8»!

Ελβετία: Ζόμερ, Ακάντζι, Σαρ, Ροντρίγκες, Έμπισερ (92′ Στέφεν), Φρόιλερ, Τζάκα, Ρίντερ (71′ Στεργίου), Βάργκας (71′ Τσούμπερ), Εμπολό (77′ Ντουά), Εντόι (77′ Σιέρο).

Ιταλία: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μαντσίνι, Μπαστόνι, Νταρμιάν (75′ Καμπιάζο), Φατζόλι (86′ Φρατέζι), Μπαρέλα (64′ Ρετέγκι), Κριστάντε (75′ Πελεγκρίνι), Ελ Σαράουι (46′ Τζακάνι), Κιέζα, Σκαμάκα.